Έως 280 ευρώ θα χάνουν χαμηλόμισθοι με τη νέα κλίμακα φόρου

Διπλό κτύπημα για εκατομμύρια μικρομεσαίους θα επιφέρει το νέο φορολογικό σύστημα που προτείνει η διακομματική Επιτροπή για την Φορολογική μεταρρύθμιση.

Το προσχέδιο στο οποίο καταλήγουν ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ (και που σε πολλά θέματα συμφώνησε και η Ν.Δ. πριν αποχωρήσει από τον διάλογο) προβλέπει φοροελαφρύνσεις για εύπορους και επιχειρηματίες, όπως μείωση του ανώτατου συντελεστή από 45% σε 40% στην κλίμακα της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, κατάργηση του φόρου επί των εταιρικών μερισμάτων, μείωση της μέσης επιβάρυνσης της επιχείρησης κλπ.

Την ίδια ώρα, όμως, επιφέρει μεγάλες επιβαρύνσεις για όσους βγάζουν από 5.000-20.000 ευρώ, με αλλαγές στην κλίμακα φόρου εισοδήματος αλλά και την παντελή κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Όπως είχε αποκαλύψει το Πρώτο Θέμα, επικράτησε η πρόταση για αντικατάσταση των φοροαπαλλαγών από ένα ειδικό επίδομα, που θα δοθεί όμως μόσον σε όσους δηλώνουν ελαχιστότατο εισόδημα, κάτω ίσως και από τις 10.000 ευρώ.

Το κείμενο θα λάβει την μορφή υπομνήματος που θα παραδοθεί από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην νέα κυβέρνηση η οποία θα εξειδικεύσει τα μετρά και θα λάβει τις αναγκαίες πολίτικες αποφάσεις σε κρίσιμα θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες  τα κόμματα κατάφεραν να συμφωνήσουν στα εξής θέματα:

Φορολογία εισοδήματος

Στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης βρίσκεται η τύχη της φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Η προτενόμενη νέα κλίμακα έχει λιγότερα κλιμάκια, επιβαρύνοντας κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα:

ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ
0 – 5.000 ευρώ Αφορολόγητο
5.000 – 10.000 ευρώ 10%
10.000 – 30.000 ευρώ 20%
30.000 – 60.000 ευρώ 30%
60.000 και άνω 40%

Αντιθέτως καταργεί τον ανώτατο συντελεστή φορολόγησης 45% και τον μειώνει στο 40%. Αν και στο σενάριο αυτό θα επιβάλλεται πλέον από τα 60.000 ευρώ ετησιο εισόδημα, ουσιαστικά ελαφρύνει από φόρους τα πολύ υψηλά εισοδήματα. Παράλληλα θα καταργηθούν πλήρως οι εκπτώσεις για δαπάνες στεγαστικών δανείων, για δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής ακόμα και στα ενοίκια κύριας ή φοιτητικής κατοικίας. Ως προς τον ΦΠΑ η λογική των τριών κομμάτων, συμφωνεί με τις απόψεις της Τρόικας ότι η μείωση των συντελεστών θα πρέπει να συνδυαστεί με την επίτευξη το στόχων που τίθενται για τα έσοδα. Διαφωνούν όλα όμως στην κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ σε νησιά και ακριτικές περιοχές.

Φορολογία ακινήτων

Την ενοποίηση όλων των φόρων κατοχής ακίνητων σε μόλις δύο, προτείνει το νέο σχέδιο φορολόγησης.

Ειδικότερα:

  • Ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας θα εισπράττεται από το δημόσιο, θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου και θα είναι κλιμακωτός. Δηλαδή θα αυξάνεται όσο αυξάνεται η συνολική ακίνητη περιουσία.
  • Το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας: Θα εισπράττεται από τους δήμους και θα υπολογίζεται με βάση την αξία του ακινήτου μαζί με ορισμένους συντελεστές που θα προκύπτουν από τα δημοτικά τέλη και γενικότερα τις υπηρεσίες που παρέχονται από τον δήμο προς το ακίνητο.

Παράλληλα εξετάζεται να επιβληθεί φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων ο όποιος όμως θα συνδυαστεί και με τις αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών που πρέπει, πάση θυσία, να εξισωθούν με τις αντίστοιχες εμπορικές. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την σύνδεση των τιμών με τις Τιμές Ακινήτων, όπως τις υπολογίζει  η Τράπεζα της Ελλάδος.

Φορολογία επιχειρήσεων

Τα καλύτερα νέα έρχονται όμως για τς επιχειρήσεις.Προτείνεται να καθιερωθεί ένας ενιαίος φόρος για κάθε τύπο επιχείρησης, ασχέτως της μορφής των επιχειρήσεων. Το ίσιο σχέδιο προβλέπει παρακράτηση 20% του φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων και στην συνέχεια φορολόγηση 20% στο ποσό υπόλοιπο ποσό των κερδών. Παράλληλα θα καταργηθεί και ο διαχωρισμός στην φορολόγηση διανεμομένων και αδιανέμητων κερδών καθώς στο νέο φόρο θα ενσωματωθεί και η φορολόγηση των μερισμάτων που γίνεται ξεχωριστά σήμερα. Την πρόταση αυτή στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη φορολόγηση των κερδών διαφοροποιείται ελαφρώς: Προβλέπει, στην τελική μορφή, παρακράτηση 20% του φόρους επί των κερδών και στην συνέχεια φορολόγηση 15% επί του υπόλοιπου ποσού.

protothema.gr-Κωστής Πλάντζος

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας από τη δεκαετία…

4 hours ago

Κρήτη: Τι λέει ο δικηγόρος του γαμπρού για την ακύρωση του γάμου του επειδή τον έπιασαν με κοκαΐνη

Πολλές εκατοντάδες ήταν οι προσκεκλημένοι που πήγαν το απόγευμα του Σαββάτου στην εκκλησία όπου θα…

4 hours ago

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες αλλά και πάνω από 5.000 άνδρες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2024 σε σχέση με…

4 hours ago

ΣΥΡΙΖΑ: 21.465 ψήφισαν μέχρι τις 12:00 – Χωρίς προβλήματα η εκλογική διαδικασία στα Χανιά – Τα μηνύματα των 4 υποψήφιων προέδρων από την κάλπη

Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής στα Χανιά.…

4 hours ago

Δ. Κουτσούμπας από Ρέθυμνο: “Σε έναν κόσμο που φλέγεται, οι λαοί πρέπει να είναι οι νικητές!”

Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, εκπροσώπων σωματείων και μαζικών φορέων πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή στο «Σπίτι…

5 hours ago

Ομαδικές αγωγές κατά της Booking από Ελληνες ξενοδόχους

Στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Booking.com και εν γένει από τις πλατφόρμες κρατήσεων που είναι ευρύτερα γνωστές…

5 hours ago

This website uses cookies.