Πόσο απέχει ένας Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος από τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία; Όσο η απόσταση μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας. Όσο ένα λάθος με έναν πύραυλο.
Ηδη από τους πρώτους μήνες του πολέμου αναλυτές που προσπάθησαν να δουν καθαρά την κατάσταση προειδοποιούσαν ότι, όσο αυξάνεται η ένταση του πολέμου στην Ουκρανία, όσο ο πόλεμος δεν τελειώνει τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες ενός «ατυχήματος», οι συνέπειες του οποίου θα μπορούσαν κάλλιστα να αποδειχθούν μοιραίες.
«Επί χρόνια τα ρωσικά μαχητικά και εκείνα του ΝΑΤΟ παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, αγγίζονται, καταδιώκουν τα μεν τα δε και αντιστρόφως αλλά κάτω δεν διεξάγεται ένας πόλεμος, κανένας δεν πυροβολεί. Με τις σημερινές συνθήκες, με μία σφαγή σε εξέλιξη, θα συνεχίσουν να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες στους αιθέρες πάνω από τα κράτη της Βαλτικής;», έγραφε ήδη τον Μάρτιο ο Φράνκο Βεντουρίνι της Corriere della Sera.
Και επισήμαινε και έναν άλλον υπαρκτό κίνδυνο που θα μπορούσε να οδηγήσει ακούσια στο ξέσπασμα ενός γενικευμένου, τρίτου παγκόσμιου δυνητικά, πολέμου: το ενδεχόμενο, εάν ο πόλεμος φτάσει έως τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας, κάποιος πύραυλος ή ρουκέτα ή οβίδα των Ρώσων να καταλήξει κατά λάθος στην πολωνική επικράτεια, ήτοι σε έδαφος του ΝΑΤΟ: η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα πρέπει να επέμβει κατά των Ρώσων, διαφορετικά θα κινδυνέψει να απολέσει οριστικά την αξιοπιστία της, μαζί με κάθε λόγο ύπαρξης.
Σύμφωνα με τον ιταλό αρθρογράφο η Δύση, τότε όταν ήταν ακόμα νωρίς, θα έπρεπε να είχε προβεί σε μία επίδειξη όχι δύναμης αλλά θάρρους, όχι πολεμώντας τη Ρωσία αλλά αποτρέποντας έναν πόλεμο με τη Ρωσία.
«Tα γνωρίζουμε όλα αυτά αλλά τείνουμε να μην κοιτάζουμε κατάματα τον μεγαλύτερο κίνδυνο, το απόλυτο και καταστροφικό κακό ενός ολοκληρωτικού και πολύ πιο εκτεταμένου πολέμου που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύλογα και τραγικά ως Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος».
Σήμερα, μετα το “ατύχημα” (;) με τους δύο ρωσικούς (;) πυραύλους που κτύπησαν την Πολωνία σκοτώνοντας δύο, το σενάριο αυτό μοιάζει πιο κοντά από ποτέ. Ανεξαρτήτως αν οι πύραυλοι τελικά είναι Ρώσικοι ή Ουκρανικοί, πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε τεράστια διλήμματα.
Ας ελπίσουμε ότι έστω και τώρα, έστω στο και πέντε που βρισκόμαστε, θα πρυτανεύσει επιτέλους η λογική.
Η μόνη λογική λύση στον πόλεμο είναι η ειρήνη.