ΘΕΣΕΙΣ

Αίμα για τη Μεσόγειο: Η Τουρκία έρχεται να καλύψει το κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ

Του Δημήτρη Μηλάκα

Για αιώνες η Μεσόγειος υπήρξε το «κέντρο του κόσμου». Ο έλεγχός της ήταν το θεμέλιο των αυτοκρατοριών. Στον έλεγχο της Μεσογείου οικοδομήθηκε στη νεότερη ιστορία η βρετανική αυτοκρατορία. Υπήρξε επίσης ένα από τα κλειδιά ελέγχου του κόσμου για τη μεταπολεμική αμερικανική αυτοκρατορία.

Η Μεσόγειος αποτελεί ακόμη τον βασικό δρόμο μεταφοράς, μέσα από τη διώρυγα του Σουέζ, των απαραίτητων ορυκτών καυσίμων για τη δυτική ευημερία. Αυτό, σε γενικές γραμμές, εξηγεί τα βάσανα της περιοχής: πόλεμοι, πραξικοπήματα, προτεκτοράτα, εισβολές, κατοχή… Μια διαρκής επανάληψη ενός ολέθρου για εκατομμύρια ανθρώπους στη βόρεια και ανατολική Αφρική, στη Μέση Ανατολή, στην Αραβική χερσόνησο.

Κλειδί για τον έλεγχο της Μεσογείου από τους Αμερικανούς υπήρξε ο έλεγχος της Αιγύπτου (Σουέζ) και της Τουρκίας ως ανάχωμα στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Με δεδομένο το Ισραήλ και τις υποτελείς βασιλικές δυναστείες της Αραβικής χερσονήσου, οι ΗΠΑ κρατούσαν στα χέρια τους τις ενεργειακές ροές…

Σήμερα, αυτό που φαίνεται ότι ζούμε είναι είτε η υποχώρηση του αμερικανικού ενδιαφέροντος (κατά μια άποψη) για την περιοχή, το οποίο στρέφεται εντονότερα πλησιέστερα στην Κίνα και τη νότια σινική θάλασσα, είτε η εκδήλωση της κόπωσης και της αδυναμίας της αμερικανικής αυτοκρατορίας.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που γίνεται αντιληπτό ως αμερικανική αδυναμία ανοίγει την πόρτα για την αναζήτηση άλλων, διαφορετικών ισορροπιών στην περιοχή. Σ’ αυτό το (καινούργιο) παιχνίδι πρωταγωνιστικό ρόλο διεκδικεί η Τουρκία του Ερντογάν, η οποία φιλοδοξεί να «γεμίσει» το κενό που είτε από επιλογή είτε από αδυναμία αφήνει «οπισθοχωρώντας» η αμερικανική αυτοκρατορία.

Ήδη, η Άγκυρα διεκδικεί αυτό που θεωρεί ότι της αναλογεί και μπορεί να κατακτήσει στα νότια σύνορά της στη Συρία και εκατοντάδες μίλια μακριά από τις ακτές της, στη Λιβύη…

Οι ισορροπίες στη διεθνή σκηνή σπανίως εξασφαλίζονται ύστερα από συνομιλίες αβροφροσύνης μεταξύ κυρίων. Κατά κανόνα οι συνθήκες που δημιουργούν νέες καταστάσεις υπογράφονται με το αίμα που έχει προηγουμένως χυθεί σε πεδία μαχών. Και αυτήν τη στιγμή ας μην το ξεχνάμε ότι το αίμα έχει αρχίσει να χύνεται, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη…

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Συγγραφέας του μήνα για τα βιβλιπωλεία Πατάκη η Μάρω Δούκα

«Νους ορά, νους ακούει. Πώς θα μπορούσα να δώσω μορφή στην ανάγκη μου να παρατηρώ…

48 seconds ago

H 7η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών στα Χανιά με προβολή ταινίες – Δείτε το τρέιλερ

Τα Χανιά ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν την 7η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών από 15 έως 17 Νοεμβρίου.…

2 hours ago

Απολογιστική Γενική Συνέλευση και προκήρυξη εκλογών από τον Σύλλογο Τυροκόμων Χανίων

Ο Σύλλογος Τυροκόμων Νομού Χανίων πραγματοποίησε την ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευσή του την Τετάρτη, 7…

2 hours ago

AEGEAN: Στην Κρήτη ταξιδιωτικοί πράκτορες για την προώθηση του χειμερινού τουρισμού

Με στόχο να διαμορφώσουν ελκυστικά πακέτα εγχώριου, χειμερινού τουρισμού και να ενισχύσουν την ελκυστικότητα της Κρήτης στο…

2 hours ago

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Τι ισχύει με τη διαπίστευση Κασσελάκη

Σχετικά με το αν έχει αποσταλεί στον Στέφανο Κασσελάκη το SMS για τη διαπίστευσή του, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ…

2 hours ago

ΣΥΡΙΖΑ: Έφτασε στο Γκάζι ο Κασσελάκης – Χάος στο συνέδριο, καταγγελίες για νοθεία, με παρουσία ΕΛΑΣ η προσέλευση

Σε κλίμα έντασης, με βαριές καταγγελίες της κασσελακικής πλευράς προς την Κουμουνδούρου και με αβεβαιότητα…

2 hours ago

This website uses cookies.