ΤΟΠΙΚΑ

Αίτημα να επιστρέψει καταθέτει τη Δευτέρα η Κρητικιά που έχει εγκλωβιστεί στην Κωνσταντινούπολη

Η 56χρονη Αγάθη Μαρκοπούλου, που παραμένει εγκλωβισμένη στην Κωνσταντινούπολη μετά τη σύλληψή της για την υπόθεση ενός κινητού τηλεφώνου που δεν έκλεψε, ετοιμάζεται να καταθέσει αίτημα στις τουρκικές δικαστικές αρχές για να της επιτραπεί να επιστρέψει στην Ελλάδα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής της, ακόμα κι αν χρειαστεί να καταβάλει κάποια χρηματική εγγύηση.

Ωστόσο, το αίτημα αυτό δεν πρόλαβε να το καταθέσει μέχρι και την Παρασκευή, ώστε να επισπεύσει τις διαδικασίες επιστροφής της στην Ελλάδα, καθώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες την εμπόδισαν να δράσει νωρίτερα. Έτσι, αναγκάζεται να παραμείνει στην Τουρκία τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα, μετρώντας τις ώρες για να επιστρέψει στην πατρίδα της και να αφήσει πίσω τη μεγάλη ταλαιπωρία που βιώνει.

Η περιπέτεια της Αγάθης ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, όταν η ίδια, μαζί με την 22χρονη κόρη της και μια φίλη τους, επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη για τουριστικούς λόγους. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, επισκέφθηκαν ένα κατάστημα για να αγοράσουν μαντήλες, ώστε να μπορέσουν να επισκεφθούν την Αγία Σοφία. Όπως εξηγεί η ίδια, πάνω στη βιασύνη και την απροσεξία της, κατά λάθος έβαλε στην τσάντα της το κινητό του καταστηματάρχη, κάτι που δεν αντιλήφθηκε αμέσως.

Αυτό το φαινομενικά μικρό περιστατικό είχε τραγικές συνέπειες, καθώς η 56χρονη και η κόρη της συνελήφθησαν αμέσως και οδηγήθηκαν στο κρατητήριο. Εκεί, αντιμετώπισαν απάνθρωπη μεταχείριση, όπως περιγράφει η Αγάθη: «Μας φώναζαν συνέχεια ‘shut up’ και μας έσπρωχναν». Οι δύο γυναίκες πέρασαν τη νύχτα στο κρατητήριο, κοιμώμενες στο πάτωμα, χωρίς καμία ενημέρωση για το τι θα επακολουθούσε.

Η κατάσταση χειροτέρεψε όταν η 22χρονη κόρη της μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης μεταναστών (hotspot), όπου παρέμεινε για τρεις ημέρες πριν απελαθεί στην Ελλάδα, αφήνοντας τη μητέρα της μόνη στην Τουρκία. «Δεν ήξερα πού ήταν, ούτε τι της συνέβαινε. Ήμουν σε απόγνωση», λέει η 56χρονη, περιγράφοντας τις στιγμές αγωνίας που έζησε.

Παρόλο που ο καταστηματάρχης, ένας Τούρκος επιχειρηματίας, απέσυρε τη μήνυση εναντίον της, δηλώνοντας πως θεωρεί ότι πρόκειται για παρεξήγηση -κάτι που επιβεβαιώνεται και από το υλικό ασφαλείας του καταστήματος- η 56χρονη παραμένει εγκλωβισμένη στην Τουρκία. Οι τοπικές αρχές δεν έχουν ορίσει ακόμα ημερομηνία για τη δίκη της, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες, αφήνοντάς τη σε μια αβέβαιη και ψυχοφθόρα κατάσταση.

Από τη στιγμή της σύλληψής της, η ζωή της Αγάθης έχει μετατραπεί σε έναν εφιάλτη. Μέσα σε λίγες μέρες έχει βρεθεί σε κρατητήρια, κέντρα κράτησης και δικαστήρια, χωρίς να γνωρίζει πότε θα μπορέσει να επιστρέψει στην Ελλάδα. Σήμερα βρίσκεται μόνη της σε ένα Airbnb διαμέρισμα στην πλατεία Ταξίμ, πληρώνοντας 100 ευρώ τη βραδιά, κάτι που την εξαντλεί οικονομικά. Αναγκάζεται να αναζητήσει φθηνότερη στέγη, ενώ ελπίζει ότι η αίτησή της για επιστροφή στην Ελλάδα με εγγύηση θα γίνει δεκτή.

Στο μεταξύ, οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν στενά την υπόθεση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί της, έχοντας προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και παρέχοντάς της προξενική αρωγή. Ωστόσο, όπως παραδέχεται η ίδια, αυτό δεν είναι αρκετό.

«Η κόρη μου είναι στην Ελλάδα και εγώ ζω έναν εφιάλτη. Θέλω να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης και να γυρίσω στο σπίτι μου», δηλώνει στο protothema.gr, απευθύνοντας έκκληση στις ελληνικές αρχές και το Υπουργείο Εξωτερικών να παρέμβουν άμεσα. «Δεν αντέχω άλλο. Ελπίζω να υπάρξει μια λύση και να επιστρέψω σύντομα στην οικογένειά μου».

Παρά τις προσπάθειες, η ίδια γνωρίζει ότι η διαδικασία δεν είναι απλή και πως το αίτημα της μπορεί να απορριφθεί. Όμως, η Αγάθη παραμένει αποφασισμένη να διεκδικήσει το δικαίωμά της να επιστρέψει στην πατρίδα της, αφήνοντας πίσω την τραυματική εμπειρία που βίωσε.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ο Αποκόρωνας στο επίκεντρο του διαλόγου για την κλιματική κρίση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διαχείριση των υδάτινων οικοσυστημάτων

Η συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους φορείς, την επίσημη πολιτεία, παράγοντες του τουρισμού και…

6 hours ago

Πρωτόγνωρη μεταστροφή από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Δεκτή η προσφυγή του Ισραήλ για τα εντάλματα κατά Νετανιάχου και Γκαλάντ

Το Τμήμα Εφέσεων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ανέτρεψε την απόφαση του κατώτερου οργάνου του ΔΠΔ από τον Νοέμβριο του…

6 hours ago

Αποχαιρετισμός-επικήδειος για τον αρχιτέκτονα μηχανικό Κώστα Χατζηδάκη που εκφωνήθηκε εκ μέρους του Τ.Ε.Ε./Τμήματος Δυτικής Κρήτης

Του Κώστα Μπροκαλάκη * Εκπροσωπώντας τη Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Δυτικής Κρήτης και…

8 hours ago

Αλέξης Μητρόπουλος: Χάνουν το επίδομα των 250 ευρώ μισό εκατομμύριο ΑμΕΑ, χήρες, ορφανά και γυναίκες με μειωμένες συντάξεις

Μισό εκατομμύριο συνταξιούχοι ΑμΕΑ-χήρες-ορφανά λαμβάνουν τις χαμηλότερες συντάξεις στην Ελλάδα, αλλά έχουν ηλικία κάτω των…

8 hours ago

Γάζα: Στους 44 οι νεκροί από τους σημερινούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Τουλάχιστον 44 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι μέλη οικογένειας, σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί σε νέους…

8 hours ago

Αθάνατη Ελλάδα: Χωρίζει τον άντρα της επειδή το ChatGPT είδε στον καφέ ότι την απατάει – Μάταια προσπαθούσε να την μεταπείσει ο σύζυγός της

Μια απίστευτη ιστορία διαζυγίου έρχεται στο φως της δημοσιότητας, καταδεικνύοντας την εξωφρενική επίδραση που μπορεί να έχει…

8 hours ago