-«Αγίω Πνεύματι πάσα ψυχή ζωούται,
και καθάρσει υψούται λαμπρύνεται,
τη Τριαδική μονάδι ιεροκρυφίως».
-«Αγίω Πνεύματι αναβλύζει τα της χάριτος
ρείθρα, αρδεύοντα άπασαν την κτίσιν
προς ζωογονίαν».
Γράφει ο αρχιμανδρίτης ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
θεολόγος – τ. ΛυκειάρχηςΕορτή της Πεντηκοστής: Εορτή μιας Μεγάλης Ημέρας. Εορτή γενέθλιος της Εκκλησίας. Εορτή της επιδημίας του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους και στον κόσμον άπαντα. Εορτή του παρακλήτου.
Το Άγιον Πνεύμα λέγεται παράκλητος, πνεύμα της Αληθείας, ζωοποιόν. Αυτά τα ονόματα στο βάθος φανερώνουν το ίδιο πράγμα (Ιωαν. 15, 26, Ιωαν. 16,13, Ιωαν. 14, 17 και 25). Είναι η παράκλησις – παρηγορία και κραταιά δύναμις. Όποιος πάρει το Άγιον Πνεύμα περνά από κάποια φωτιά που τον κάνει αλώβητο από τους ανθρώπους και από τους δαίμονες και του φαίνονται όλα ήμερα και ειρηνικά και αναπαύεται και ησυχάζει με την μακαρία χαρά. Όλα τα γλυκαίνει η μυστική παρηγορία του Παναγίου Πνεύματος, γι’ αυτό και απορούσε ο κόσμος πως δεν πονούσανε οι μάρτυρες και δεχόντουσαν με χαρά τα μαρτύρια, «τω πνεύματι ζέοντες» (Ρωμ. 12, 11). Επειδή έβλεπε γυναίκες που πρωτήτερα τρομάζανε με μια άγρια φωνή μονάχα, να στέκονται άφοβα μπροστά στον δήμιου που κατάκοβε τα παρθενικά κορμιά τους. Η χάρις του Παρακλήτου ημέρωνε την άγρια όψη που είχανε εκείνοι οι σκληρόκαρδοι άνθρωποι και τα άσπλαχνα εργαλεία τους.
Αυτή η γλυκύτητα του Παρακλήτου, που όλα τα ημερώνει στα μάτια του Χριστιανού και βάζει στην καρδιά του κάποια αθάνατη μακαριότητα, βρίσκεται στο κάθε τι μέσα σε μια βιωματική χριστιανική ζωή. Το Πανάγιον Πνεύμα τον αναζωογονεί, τον τρέφει, γι’ αυτό και αποφεύγει τις θανάσιμες προβολές και κοσμικότητες. Τον καθαρίζει «από παντός μολυσμού σαρκός και πνεύματος» (Β. Κορινθ. 7, 1) και τον ανυψώνει στ θείο μεγαλείο, και όχι στα φθαρτά και φθείροντα κοσμικά μεγαλεία και τον λαμπρύνει με το θείο κάλλος. Το Πανάγιον Πνεύμα είναι η πηγή από την οποίαν πηγάζουν «τα της χάριτος ρείθρα» που καταρδεύουν και ζωογονούν όλη τη κτίση.
Στην εν Αγίω Πνεύματι ζωήν και θλίψις και πόνος γίνεται χαρά και παράκλησις (παρηγορία). Τα πάντα ενώνονται μεταξύ τους. Η φύσις αγιάζεται και ο κόσμος αγάλλεται. Το σκοτάδι γίνεται φως και η δειλία θάρρος ανίκητο. Η ελπίδα του Ευαγγελίου και η παρηγοριά του Παρακλήτου δίνουν φτερά στην χριστιανική ψυχή. Όλα γίνονται ασπίδα προστασίας και όπλα αήττητα κατά του διαβόλου. Ο καρπός του Αγίου Πνεύματος είναι η τροφή του Χριστιανού και η ομορφιά του τον ζει, και τρέφεται απ’ αυτόν: «αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, αγαθοσύνη, πίστις, πραότης εγκράτεια» (Γαλάτ. 5,22). Επίσης ο ίδιος απόστολος, Παύλος, μιλά και για το πλήρωμα της ζωής του χριστιανού: « ο δε Θεό της ελπίδος πληρώσαι υμάς πάσης χαράς και ειρήνης εν τω πιστεύειν και το περισσεύειν υμάς εν τη ελπίδι εν δυνάμει Πνεύματος Αγίου» (Ρωμ. 15, 13).
Πανάγιον Πνεύμα λέγεται επίσης και Πνεύμα σοφίας και Πνεύμα συνέσεως και Πνεύμα φόβου Θεού. Είναι γνωστό το ιδιόμελο, Ήχος πλ. Δ, του Μεγάλου Αγιασμού « Φωνή Κυρίου επί των υδάτων βοά λέγουσα· Δεύτε λάβετε πάντες Πνεύμα σοφίας, Πνεύμα συνέσεως, πνεύμα φόβου Θεού, του επιφανέντος Χριστού». Θα πρέπει να διερωτηθούμε εμείς οι λεγόμενοι Χριστιανοί, εάν πράγματι πιστεύομε στο Άγιον Πνεύμα και αν πράγματι, αυτό συμβαίνει, κατά πόσο ζούμε αυτό το Πνεύμα της θείας σοφίας και όχι του αντίχριστου πνευματικού σκοταδισμού. Το Πνεύμα της σύνεσης και όχι της παραφροσύνης και της εξαλλοσύνης, του τρομερού εγωισμού και του επάρατου φαρισαϊσμού και το πνεύμα φόβου Θεού, και όχι το πνεύμα της ανταρσίας κατά του Θεού και του θελήματός Του.
Αγαπητοί μου αναγνώστες: Δεν είμαστε οι χριστιανοί του Αγίου Πνεύματος. Και τούτο γιατί δεν ζούμε το Άγιον Πνεύμα όπως το περιγράψαμε. Δεν ζούμε τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος, που για να τους ζήσομε πρέπει να έχομε ταπείνωση, καθαρότητα αισθημάτων και πράξεων. Μας λείπει ο φόβος του Θεού. Δεν ζητάμε με ταπείνωση το έλεος του Θεού, αλλά, υπεροπτικά και αλαζονικά, τα κοσμικά αγαθά και την μάταιη δόξα.
Καταπέλτης κατά των τριών κατηγορούμενων αστυνομικών, οι οποίοι κατηγορούνται για τον βασανισμό του Βασίλη Μάγγου την 13η Ιουνίου…
Της Στέλλας Αλφιέρη Χιλιάδες πολίτες, άνδρες και γυναίκες, βγήκαν στους δρόμους και βροντοφώναξαν: «Δεν έχω…
Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις σχετικά με το έγκλημα των Τεμπών, με τον ειδικό πραγματογνώμονα και…
Τη σύλληψη μάρτυρα, μέλους του πληρώματος, για ψευδορκία ζήτησε η υπεράσπιση, με την ολοκλήρωση της κατάθεσης…
Σε διαφορετική γραμμή από τον Νίκο Ανδρουλάκη για την υπόθεση των Τεμπών και τις ευθύνες…
Αντιμέτωποι με άγρια γιουχαΐσματα από το οργισμένο πλήθος βρέθηκαν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου Κρήτης…
This website uses cookies.