Η Apple, η Google, η Dell, η Microsoft και η Tesla έχουν κατηγορηθεί ως εναγόμενοι σε αγωγή που υποβλήθηκε στην Ουάσιγκτον από την εταιρεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων International Rights Advocates για λογαριασμό 14 γονέων και παιδιών από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα της Guardian, η αγωγή κατηγορεί τις εταιρείες ότι βοηθούν και συνεργούν στο θάνατο και σοβαρό τραυματισμό παιδιών που ισχυρίζονται ότι δούλευαν σε ορυχεία κοβαλτίου στην αλυσίδα εφοδιασμού τους.
Οι οικογένειες και τα τραυματισμένα παιδιά ζητούν αποζημίωση για καταναγκαστική εργασία και περαιτέρω αποζημίωση για αδικαιολόγητο πλουτισμό, αμέλεια και σκόπιμη πρόκληση συναισθηματικής δυσφορίας.
Είναι η πρώτη φορά που οι εταιρείες τεχνολογίας βρίσκονται αντιμέτωπες με τέτοια νομική πρόκληση.
Το κοβάλτιο είναι απαραίτητο για την τροφοδοσία των επαναφορτιζόμενων μπαταριών λιθίου που χρησιμοποιούνται σε εκατομμύρια προϊόντα που πωλούνται από την Apple, την Google, την Dell, τη Microsoft και την Tesla κάθε χρόνο. Η ακόρεστη ζήτηση για κοβάλτιο, που οφείλεται στην επιθυμία για φθηνή χειροκίνητη τεχνολογία, τριπλασιάστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια και αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του 2020. Περισσότερο από το 60% του κοβαλτίου προέρχεται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, μία από τις φτωχότερες και πιο ασταθείς χώρες στον κόσμο.
Η εξόρυξη κοβαλτίου από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό συνδέεται με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφθορά, περιβαλλοντική καταστροφή και παιδική εργασία.
Η αγωγή υποστηρίζει ότι η Apple, η Google, η Dell, η Microsoft και η Tesla βοήθησαν και υποστήριξαν τις επιχειρήσεις εξόρυξης που ωφελήθηκαν από την εργασία παιδιών που αναγκάστηκαν να εργαστούν σε επικίνδυνες συνθήκες – συνθήκες που τελικά οδήγησαν σε θάνατο και σοβαρό τραυματισμό.
Οι οικογένειες υποστηρίζουν ότι τα παιδιά τους εργάζονταν παράνομα σε ορυχεία που ανήκουν στη βρετανική εταιρεία εξόρυξης Glencore. Τα έγγραφα του δικαστηρίου αναφέρουν ότι το κοβάλτιο από τα ορυχεία που ανήκουν στην Glencore πωλείται στην Umicore, έμπορο μετάλλων και μεταλλείων που εδρεύει στις Βρυξέλλες και που στη συνέχεια πωλεί κοβάλτιο μπαταρίας στους τεχνολογικούς κολοσσούς.
Άλλοι ενάγοντες στα έγγραφα του δικαστηρίου δηλώνουν ότι εργάζονταν σε ορυχεία που ανήκουν στην Zhejiang Huayou Cobalt, μια σημαντική κινεζική εταιρεία κοβαλτίου, η οποία όπως υποστηρίζεται στην αγωγή, τροφοδοτούσε την Apple, τη Dell και τη Microsoft και πιθανότατα και τους άλλους εναγόμενους.