Αδελφοποίηση του Δήμου Γρεβενών με τους δήμους Πλατανιά και Κισσάμου – Συμμετοχή στις Εορταστικές για τα 100 χρόνια της Απελευθέρωσης της Σιάτιστας Βοϊου

Σε ειδική πανηγυρική  συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών την Κυριακή 4 Νοεμβρίου ,παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Γρεβενών κ.κ. Σεργίου, του Δημάρχου Γρεβενών κ. Δημοσθένη Κουπτσίδη και των Δημάρχων Πλατανιά και Κισσάμου Κρήτης κ. Μαλανδράκη Γιάννη και κ.Γεωργίο Μυλωνακη ,  στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Δημοτικό Κατάστημα με θέμα:«την Αδελφοποίηση του Δήμου Γρεβενών με το Δήμο Πλατανιά  και το Δήμο Κισσάμου»

Ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης  αφού πήρε τον λόγο ,   καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους  έκανε μία σύντομη αναφορά στο ιστορικό της απελευθέρωσης των Γρεβενών και κατέληξε.«Κύριοι συνάδελφοι, αγαπητοί πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων, κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,100 Χρόνια μετά,  εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους Κρήτες της επαρχίας Κισσάμου των Χανίων που συνέβαλαν στην απελευθέρωση του τόπου μας. Με την υπογραφή του πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης των Δήμων μας, θα φροντίσουμε να διατηρήσουμε ζωντανούς τους ιστορικούς δεσμούς που μας ενώνουν αλλά και να τους διευρύνουμε και σε άλλους τομείς μέσα από κάθε είδους δράσεις που θα διοργανώνονται κάθε χρόνο. Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των ηρώων Κισσαμιτών και γενικότερα των Κρητών αγωνιστών προγραμματίζουμε για το μέλλον μεταξύ άλλων και την ανέγερση μνημείου πεσόντων στην περιοχή μας».

Ο Δήμαρχος Πλατανιά  στο χαιρετισμό του απεύθυνε μεταξύ άλλων τα παρακάτω «….Επισφραγίζουμε σήμερα τους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν εδώ και αιώνες  Μακεδόνες και Κρητικούς και που η ιστορία έχει καταγράψει αμέτρητα τεκμήρια φιλίας, αγάπης, αλληλεγγύης. Τρανή απόδειξη η συνδρομή Κρητών εθελοντών στο Μακεδονικό Αγώνα όταν  εκατοντάδες Κρητικοί , πολλοί καταγόμενοι από το σημερινό Καλλικρατικό Δήμο Πλατανιά, συνέτρεξαν στο πλευρό των αλύτρωτων αδερφών Μακεδόνων. Τι τους ώθησε για αυτή την ηρωική τους προσφορά; Ο Ν. Καζαντζάκης  δίνει τη δική του εξήγηση: «Δεν ξέρω αν υπάρχει στον κόσμο μια άλλη χώρα, όπου οι άνθρωποί της βλέπουν τον πόνο, την θυσία, την ατομική τους καταστροφή από τόσο ύψος… Υπάρχει και κάτι άλλο όμως στην Κρήτη. Υπάρχει κάποια φλόγα- ψυχή. Κάτι πιο πάνω απ΄ τη ζωή και απ’ το θάνατο, που είναι δύσκολο να το ορίσεις. Υπάρχει αυτή η περηφάνια, το πείσμα, η παλικαριά, η αψηφισιά μαζί τους…  .Εκατό χρόνια πριν  εθελοντές Κρητικοί  που ενώθηκαν με τους αγωνιστές Μακεδόνες, υποκινούμενοι από την ίδια ανιδιοτελή αγάπη για την πατρίδα , εισέρχονται ως απελευθερωτές στα Γρεβενά ενώ ο κόσμος τους επιφυλάσσει υποδοχή ηρώων, νιώθοντας επιτέλους ελεύθερος έπειτα από αιώνες σκλαβιάς…».Ακολούθησε η υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλων αδελφοποίησης, μεταξύ του Δημάρχου Γρεβενών και των Δημάρχου Πλατανιά, καθώς και η ανταλλαγή δώρων μεταξύ των Δημάρχων.

Στην συνεδρίαση αυτή  παρευρισκόταν και  οι Πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Κισσάμου και Πλατανιά κ.κ. Πιτσιγαυδάκης Χαράλαμπος και Χηνόπουλος Αθανάσιος, ο Αντιδήμαρχος Δ. Πλατανιά  Μαλακωνάκης Ιωάννης και ο Δημοτικός Σύμβουλος Βολάνης Μανούσος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Γρεβενών κ. Ιωάννης Γιάτσιος, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γρεβενών κα Δήμητρα Δόλγηρα και οι Σύμβουλοι κ.κ. Θεόδωρος Ζησόπουλος, Απόστολος Σβώλος και Λάμπρος Τσιοτίκας, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Γρεβενών κ. Νικόλαος Ράμμος, μέλη Κρητικών Συλλόγων Νομών Ιωαννίνων και Κοζάνης, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες

Το πρωί της ίδιας ημέρας Κυριακή 4 Νοεμβρίου,  αντιπροσωπεία του Δήμου Πλατανιά με επικεφαλή  τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Μαλανδράκη και τους κ.Μαλακωνάκη Ιωάννη Αντιδήμαρχος, κ.Αθανάσιος Χηνόπουλος Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου , τον Δημ.Συμ/λο.κ.Μανούσο Βολάνη και τον Πρόεδρο της Τ.Κ.Σπηλιάς κ.Γεωργιο Μπερτακη  , παρευρέθηκαν στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Βοϊου στην Σιάτιστα  όπου εορταζόταν τα 100 απελευθέρωσης της Σιάτιστας από τον Τουρκικό Ζυγό .

Ο Δήμαρχος στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε τα παρακάτω , «..Με ιδιαίτερη χαρά βρισκόμαστε σήμερα ανάμεσά σας, συμμετέχοντας στον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη μάχη της Σιάτιστας. Μια μάχη σταθμό στην ιστορία της Ελλάδας,  που η νικηφόρα της έκβαση συνέβαλλε τα μέγιστα στην απελευθέρωση της Μακεδονίας και στη διεύρυνση των ελληνικών συνόρων. Στο πλευρό των αγωνιστών Μακεδόνων συνέτρεξε σώμα  Κισσαμιτών  εθελοντών, πολλοί από τους οποίους κατάγονταν  από το σημερινό Καλλικρατικό Δήμο Πλατανιά, με αρχηγό το γιατρό Μιχαήλ Αναστασάκη, οι οποίοι θεωρώντας χρέος τιμής τη βοήθεια στους αδερφούς Μακεδόνες στην προσπάθειά τους για ελευθερία, αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την κρητική γη και συνέβαλλαν  καθοριστικά στην απελευθέρωση της πόλης καθώς και στη διάσωση των χιλιάδων προσφύγων που είχαν καταφύγει σε αυτή από τα γύρω χωριά, ανταποδίδοντας τη συνεισφορά των Μακεδόνων εθελοντών στους Κρητικούς Αγώνες».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ηράκλειο: Κυνήγησε με αλυσοπρίονο τον δικαστικό επιμελητή!

Απίστευτο είναι το περιστατικό που καταγράφηκε το πρωί του Σαββάτου (28/9) σε περιοχή του δήμου…

4 hours ago

Τέσσερις συλλήψεις για διακίνηση 78 μεταναστών στη Γαύδο

Συνελήφθησαν τέσσερις διακινητές μετά τη διάσωση 78 μεταναστών νότια της Γαύδου Σε νέο περιστατικό διακίνησης…

4 hours ago

Εφικτή η εκκίνηση πάνω από τα 8 ευρώ για το πρώτο ελαιόλαδο – Θετικά μηνύματα για αύξηση της παραγωγής στην Κρήτη

Σε ό,τι αφορά την επιτραπέζια ελιά, όπως εκτιμάται, μεγάλο ποσοστό πρόκειται να καταλήξει στα ελαιοτριβεία,…

4 hours ago

Άμεσες εκταμιεύσεις για το μεταφορικό ισοδύναμο ζήτησε ο Φραγκίσκος Παρασύρης

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης καλεί τους υπουργούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση πληρωμή…

4 hours ago

ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα: Την ώρα των βασανιστηρίων φορούσε χειροπέδες, λέει στο in η δικηγόρος της οικογένειας

Εν μέσω αντιδράσεων για τον βασανιστικό θάνατο του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα στις 21 Σεπτεμβρίου, η έρευνα για…

4 hours ago

Ουραγός η Ελλάδα στην ποιότητα εργασίας – Είμαστε οι πιο αγχωμένοι εργαζόμενοι της Ευρώπης

Μπορεί η κυβέρνηση να καυχιέται για τη μείωση της ανεργίας, υποσχόμενη «πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας»,…

4 hours ago

This website uses cookies.