ΘΕΣΕΙΣ

‘’Αδερφοφάδες’’, Ν. Καζαντζάκης και Ελευθέριος Ειρηνάκης – Aπό το βιβλίο ‘’Τεκμήρια ιστορίας’’ Μιχάλη Κατσανεβάκη

… Καθένας είχε κι ένα γείτονα ή κι ένα φίλο ακόμα ή και αδελφό που τον μισούσε, χρόνια, χωρίς αφορμή, κάποτε χωρίς κι ο ίδιος να το ξέρει, στέρνιαζε χρόνια το μίσος και δεν έβρισκε κανάλι να βγει και τώρα, να, ξαφνικά τους μοίραζαν τουφέκια και χειροβομβίδες, ανέμιζαν πάνω από τα κεφάλια τους τρισεύγενες σημαίες, τους ξόρκιζαν οι παπάδες, οι γαλονάδες, οι γαζετατζήδες να σκοτώσουν τον γείτονα και το φίλο και τον αδελφό.

Γράφτηκε αυτό το τμήμα απ’ το έργο του Καζαντζάκη ‘’Αδερφοφάδες’’ γιατί μας συγκλόνισε η ιστορία και ο θάνατος του 19χρονου αντάρτη Ελ. Ειρηνάκη που διαβάσαμε στο βιβλίο του Μιχάλη Κατσανεβάκη, σ’ αυτό το εξαιρετικό βιβλίο ‘’Τεκμήρια ιστορίας’’.

Ο νεκρός γιος Ελευθ. Ειρηνάκης, σε ηλικία 17 ετών αφόπλισε Γερμανό αξιωματικό στη συνοικία Άγιος Ιωάννης Χανίων. Τον θάνατό του από τους κυβερνητικούς, στον γκρεμό της Καμπιανής Μαδάρας στην περιοχή στου ‘Όφη τ’ Αυλώχι’’ – ‘’Παχύ Αρμί’’ δεν τον έγραψαν οι τοπικές εφημερίδες. ‘’Ο νεκρός υιός μένει άταφος, σε γκρεμνό ψηλά στα Λευκά Όρη.

Ο τραγικός πατέρας του, που σαν χωροφύλαξ συμμετείχε στην επιχείρηση καταδίωξης του γιου του που φονεύεται σε ηλικία 19 χρόνων, χάνει τα λογικά του. Και η δύστυχη μητέρα του, επί 38 συναπτά έτη ψάχνει τα οστά του παιδιού της για να τα θάψει.

Το καλοκαίρι του 1985 περισυλλέχθηκαν τα οστά του από τον Γεώργιο Βενετάκη και τον υιό του Γεώργιο και απεστάλησαν στη μάνα που τα ‘ψαχνε 38 χρόνια.

‘’Τεκμήρια ιστορίας’’ που φέρνουν δάκρυα και ξυπνούν συνειδήσεις.

Άννα Κωνσταντουδάκη – Αγγελάκη

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σοκ από ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία

Σε ψήφισμά του, το Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά…

52 seconds ago

Οπαδοί της Celtic στο λαό της Παλαιστίνης: «You ‘ll never walk alone»

Ηκερκίδα της Celtic FC στον αγώνα με τη SK Slovan Bratislava για το UEFA Champions League στη…

6 mins ago

Δωρεάν είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και στα Χανιά, 28 και 29 Σεπτεμβρίου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων προσκαλεί το κοινό να συμμετάσχει στις φετινές Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.…

1 hour ago

Αυτό είναι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕΚ

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024 συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του  Δημοτικού Περιφερειακού…

1 hour ago

Ο Στ. Γκίκας στο Ηράκλειο για τη Διεθνή Ναυτιλιακή Συνάντηση των λιμένων της Μεσογείου

Την Κρήτη και συγκεκριμένα το Ηράκλειο, θα επισκεφθεί την Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου…

1 hour ago

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ο Κωστής Χατζηδάκης

Συνάντηση για την προώθηση θεμάτων που άπτονται στον φορέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης πραγματοποιήθηκε χθες…

1 hour ago

This website uses cookies.