Τέλος στους «αιώνιους» φοιτητές στα ΑΕΙ επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Παιδείας με ένα νέο νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τεράστια μερίδα του φοιτητικού, ακαδημαϊκού και εκπαιδευτικού κόσμου.
Το υπουργείο Παιδείας θέλει να σταματήσει το φαινόμενο των «αιώνιων» φοιτητών στα πανεπιστήμια θεσπίζοντας ελάχιστη βάσης εισαγωγής στις σχολές και ανώτατο όριο φοίτησης.
Πρόκειται για διατάξεις που αποσκοπούν στη μείωση των εισακτέων στις πανεπιστημιακές σχολές, αφού η θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής αυτομάτως θα αποκλείσει μεγάλη μερίδα μαθητών από τη δημόσια εκπαίδευση.
Κι αυτό θα ενισχυθεί με τον περιορισμό των επιλογών που θα συμπληρώνουν στο Μηχανογραφικό οι μαθητές που θα δώσουν Πανελλαδικές.
Ο αποκλεισμός από τη δημόσια εκπαίδευση με τη σειρά του θα οδηγήσει τους μαθητές, που δεν κατάφεραν να περάσουν στις σχολές που δήλωσαν, στην ιδιωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε ανακοίνωσή του το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ότι «σχεδιάζουν ένα απέραντο ναρκοπέδιο που θα εγγυάται την αποτυχία των υποψηφίων για τα ΑΕΙ». Ένα νομοσχέδιο που «θα οργανώνει τον αποκλεισμό από τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση και την εξώθηση στην εμπορευματοποιημένη προσφορά υπηρεσιών “εκπαίδευσης” από τα ιδιωτικά κολλέγια», προσθέτει.
Οι εκπαιδευτικοί της Γ’ και Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης ζητούν απόσυρση των σχεδίων αλλαγής στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ σε κοινή ανακοίνωσή τους. Η ΕΛΜΕ Ζακύνθου προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση και το Υπουργείο τολμήσουν, ειδικά εν μέσω της σχολικής χρονιάς, να νομοθετήσουν αλλαγές στο τρόπο πρόσβασης στα ΑΕΙ αλλά και να εγκαθιδρύσουν αστυνομικό σώμα στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, θα πάρουν αγωνιστική απάντηση από τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές και τους φοιτητές.
Αξίζεινα σημειωθεί ότι φοιτητικοί σύλλογοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου.
Νομοσχέδιο: Τι προβλέπει για το ανώτατο όριο φοίτησης
Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, η ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης σε ένα 4ετές προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ΑΕΙ θα είναι τα 6 έτη.
Στην περίπτωση προγραμμάτων σπουδών που ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα 4 χρόνια, προβλέπονται, κατά το μέγιστο, άλλα 3 χρόνια.
Ειδική μέριμνα θα λαμβάνεται για φοιτητές που εργάζονται ή συντρέχει λόγος υγείας ή άλλος σπουδαίος λόγος, στις οποίες περιπτώσεις είναι δυνατή η υπέρβαση του ανώτατου χρόνου.
Για τους ήδη φοιτούντες, ο ανώτατος χρόνος φοίτησης ξεκινά να υπολογίζεται από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, 2021-2022.
Το χρονικό όριο φοίτησης θεσπίζεται ώστε να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο ολοκλήρωσης των σπουδών, με σκοπό την ουσιαστική αναβάθμισή τους.
Συρίγος: Τμήματα που δεν παράγουν αποφοίτους
Ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για τα θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Άγγελος Συρίγος, απάντησε σε ερώτηση στον ΣΚΑΪ για το σχέδιο νόμου, που προβλέπει ότι η βάση εισαγωγής θα προκύπτει από ένα ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν, ότι στόχος είναι να τελειώσει το θέμα με τους αιώνιες φοιτητές.
«Υπάρχουν τμήματα που δεν παράγουν αποφοίτους», σχολίασε ο Άγγελος Συρίγος και ανέφερε ότι πολλοί πρυτάνεις εκφράζουν ικανοποίηση για αυτή την πρόταση.
Η Ελλάδα προχωρά στην απόσυρση ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικών συστημάτων, μεταξύ των οποίων τα S-300, αντικαθιστώντας…
Συντάξεις που μετά βίας θα ξεπερνούν τα 800 ευρώ μετά από 40 χρόνια εισφορών έρχονται…
Στη σύλληψη του ιδιοκτήτη του ελαιώνα και εργοδότη του 29χρονου που έπεσε στο πηγάδι βάθους -…
Η βιομηχανία της μόδας και οι φίλοι της θρηνούν την απώλεια της Τζωρτζίνα Κούπερ, μίας από…
Ο Φιλολογικός Σύλλογος Χανίων «Ο Χρυσόστομος» διοργανώνει εκδήλωση τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024, στις 7:00…
Ανεπίδεκτο είσπραξης θεωρείται το 20% των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Το ποσό που έχει…
This website uses cookies.