Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Αθωώθηκαν οι αγωνιστές ενάντια στις ΒΑΠΕ του Αποπηγαδιού

Με δήλωσή του ο δικηγόρος Νίκος Τζάρας αναφέρεται στην παύση των διώξεων ενάντια σε όσους εναντιώθηκαν στις ΒΑΠΕ στα βουνά του Αποπηγαδίου:

Στις 6 Δεκέμβρη έκλεισε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων ο κύκλος διώξεων σε βάρος των αγωνιστών που εναντιώθηκαν στην εγκατάσταση των ΒΑΠΕ στα ψηλά βουνά του Αποπηγαδιού και που κατηγορήθηκαν σε σειρά δικών (πάνω από 10-χάσαμε τον λογαριασμό) με κατηγορίες που κατέπεσαν στα ακροατήρια.

Ο αγώνας τους αποτέλεσε το βότσαλο στα λιμνάζοντα νερά της απάθειας και του εφησυχασμού και προκάλεσε κυματισμούς σε όλη την Κρήτη αλλά κυρίως στις συνειδήσεις των απλών ανθρώπων που υπερασπίζονται αξίες αρχέγονες , μνήμες και κυρίως το βίωμα της Αντίστασης . Στους δύσκολους και παράξενους καιρούς της κρίσης αναδείχτηκε με τις κινητοποιήσεις αυτών των απλών ανθρώπων ένα σημείο αναφοράς. Ένα υπόδειγμα αγώνα με αξιοπρέπεια για την αξιοπρέπεια.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ.

Να υπενθυμίσουμε ότι το πρώτο δικαστήριο αφορούσε τα γεγονότα της 11ης  Φεβρουαρίου 2010. Εκείνη τη μέρα, στη θέση «Άναβος» στο σημείο της διασταύρωσης για Σπίνα, δεκάδες πολίτες είχαν προχωρήσει σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί στην Κάντανο. Παρών μαζί με τους πολίτες ήταν τόσο ο τότε δήμαρχος Καντάνου Ευτ. Δασκαλάκης, όσο και η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Στέλλα Αλφιέρη και ο αντιδήμαρχος Βουκολιών κ. Καλαϊτζάκης ενώ τις κινητοποιήσεις είχαν υποστηρίξει με δηλώσεις τους μεταξύ άλλων ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Ευτύχης Δαμιανάκης, ο μητροπολίτης Κισάμου κ. Αμφιλόχιος αλλά και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μιχ. Κριτσωτάκης. Ο αποκλεισμός του δρόμου είχε λήξει με την έλευση του εισαγγελέα Χανίων κ. Πατεράκη ο οποίος έπειτα από επικοινωνία με τον τότε περιφερειάρχη κ. Καρούντζο, διέταξε την προσωρινή αναστολή των εργασιών της εταιρείας και την απομάκρυνση των αστυνομικών οργάνων.

Το δεύτερο δικαστήριο αφορούσε παρεμπόδιση της κυκλοφορίας και πιο συγκεκριμένα της διέλευσης φορτηγού της Αιολικής Μουσούρων Α.Ε. 17 πολίτες διώκονται για τα γεγονότα της 19 Απριλίου 2010.

Η υπόθεση σχετίζεται με την περιφρούρηση δεντροφύτευσης που πραγματοποιήθηκε σε σημείο όπου η εταιρεία σκόπευε να εγκαταστήσει τις τρεις πρώτες βάσεις ανεμογεννητριών. Η δεντροφύτευση πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία της αστυνομίας ενώ οι κάτοικοι παρέμειναν εκεί και δεν επέτρεψαν τη διέλευση του οχήματος της εταιρείας «Αιολική Μουσούρων Α.Ε.» που μετέφερε τα εξαρτήματα για τις ανεμογεννήτριες.

Το τρίτο δικαστήριο αφορούσε τα γεγονότα της 11ης Αυγούστου 2009 όπου η παρουσία δεκάδων πολιτών καθώς και αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης απέτρεψε τη διέλευση συνεργείου της εταιρείας προς την τοποθεσία όπου σκοπεύουν να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες.

Τι συμβαίνει στο Αποπηγάδι;

Να υπενθυμίσουμε για τη συγκεκριμένη υπόθεση με το Αποπηγάδι ότι πρόκειται για την επένδυση της κοινοπραξίας Αιολική Μουσούρων η οποία ανήκει κατά 50% στην Candia Αιολική Α.Ε. Το άλλο 50% κατέχει η ΕΕΝ Hellas A.E., η οποία ιδρύθηκε στην Eλλάδα τον Iούλιο του 2005 και είναι θυγατρική της Γαλλικής Εταιρίας Ηλεκτρισμού (EdF – Electricite de France).

Σύμφωνα με έρευνα της Νέλλης Ψαρρού με τίτλο «Αποπηγάδι: νερό, το πιο πολύτιμο αγαθό» για το περιοδικό Unfollow, η EDF δεν είναι κάποια τυχαία εταιρεία:

«Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού, με παραρτήματα σε όλο τον κόσμο, που ταυτόχρονα κατείχε το κρατικό μονοπώλιο στη Γαλλία ως το 2004 – στη συνέχεια μετοχοποίησε το 20%. Ένα ενδιαφέρον αμάλγαμα πολυεθνικής κρατικομονοπωλιακής επιχείρησης, με 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Γαλλία: το 75% της παραγόμενης ενέργειας είναι πυρηνική, το 16% υδροηλεκτρική, το 10% θερμική και το 0,1% αιολική». [1]

Πιο συγκεκριμένα, το έργο για το οποίο υπάρχουν αντιδράσεις προβλέπει δημιουργία αιολικού πάρκου στην περιοχή της επαρχίας Κισσάμου και την εγκατάσταση αρχικά τριών ανεμογεννητριών και ενδεχομένως στη συνέχεια άλλων 10. Η συνολική ισχύς του πάρκου, τουλάχιστον για την πρώτη φάση των τριών ανεμογεννητριών, προβλέπεται να είναι 2,55 MW, ενώ οι ανεμογεννήτριες θα έχουν διάμετρο ρότορα 52 μέτρα και ύψος 50 ώς 75 μέτρα. Παρά το μέγεθος της επένδυσης, οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς καταγγέλλουν πως το έργο γίνεται «στο πόδι» και με μόνο στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη απορρόφηση των πλουσιοπάροχων ευρωπαϊκών κονδυλίων που δίνονται για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι ελλείψεις που παραβλέπονται και οι καταγγελίες που δεν εισακούονται

Οι σοβαρές ελλείψεις που διαπιστώθηκαν από τους κατοίκους αλλά και από τις αρχές του δήμου Καντάνου στην περιβαλλοντική μελέτη του έργου καθώς και λάθη στην αποτύπωση της περιοχής δεν απέτρεψαν τη νομαρχία Χανίων από το να  εγκρίνει αρχικά την περιβαλλοντική μελέτη κάνοντας τα στραβά μάτια στις πολλές και σημαντικές παραλείψεις.

Εξίσου περίεργη είναι η κατάσταση που επικρατεί με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής αφού στις μελέτες που έχει παρουσιάσει η εταιρία η περιοχή αναφέρεται ως δασική ενώ οι κάτοικοι επιμένουν πως για την πλειοψηφία των στρεμμάτων υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν προβεί οι κάτοικοι, η παραχώρηση της περιοχής και ο χαρακτηρισμός ως δημόσια και δασική έγινε επί Ν.Δ. και από τον τότε περιφερειάρχη προφανώς για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα. [2]

Ως εκ τούτου, τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι αγωνίζονται, καταθέτουν προσφυγές, οργανώνουν την αντίστασή τους, απευθύνονται όπου μπορούν για να ζητήσουν βοήθεια, από τους βουλευτές μέχρι τους απλούς πολίτες, μπαίνουν μπροστά από τις  μπουλντόζες και προσπαθούν να διασώσουν τόσο τις περιουσίες τους όσο και τις ζωές τους. Πολλοί απ’ αυτούς έχουν καταγγείλει ότι δέχονται απειλές για τη ζωή τους, έχουν γίνει προσπάθειες εξαγοράς τους, και έχουν αποτελέσει στόχο βιαιοπραγιών. Σε αυτό το διάστημα δεκάδες είναι οι συλλήψεις, πολλές οι μηνύσεις για «παράνομη βία» και η φάμπρικα διώξεων που έχει στήσει η εταιρεία δεν έχει τελειωμό. Με την σύμπραξη πολλές φορές των αστυνομικών αρχών οι οποίες σπεύδουν να «προστατεύσουν» την επένδυση.

[1] Αποπηγάδι: νερό, το πιο πολύτιμο αγαθό 

[2]Αποπηγάδι Χανίων: “Πράσινη ανάπτυξη με το ζόρι” 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Τέμπη: «Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου ήταν εκεί» – Τι λέει ο εικαστικός Γιώργος Κόφτης για το ξήλωμα του έργου «58 καρφιά»

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της αστυνομίας για το ξήλωμα των «58 καρφιών» του εικαστικού Γιώργου Κόφτη…

2 hours ago

Εδώ και εκεί παππάς, παντού παπάς, τελικά όμως άφαντος

Του Μανώλη Καπετανάκη * Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κάποιος, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι…

2 hours ago

Η Ι.Λ.Α.Ε.Κ. ανακοινώνει το πρόγραμμα εκδηλώσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2025

Η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης (Ι.Λ.Α.Ε.Κ.) ολοκληρώνει το 2024 τις επισκέψεις στις γειτονιές…

2 hours ago

Δωρεά Οργάνων χάρη στο μεγαλείο Ψυχής της οικογένειας της άτυχης 33χρονης

Χάρη στο μεγαλείο ψυχής της οικογένειας της άτυχης 33χρονης η οποία σεβάστηκε την επιθυμία της,…

2 hours ago

Συνταξιούχος καθηγητής παραδίδει δωρεάν μαθήματα για να μην φύγουν τα παιδιά από το χωριό

Ο Αστέριος Φανίκος, συνταξιούχος καθηγητής, έχει αφιερώσει τη ζωή του στην εκπαίδευση και την προσφορά. Μετά τη…

6 hours ago

Τουρισμός: Στους κορυφαίους προορισμούς η Κρήτη – “Πετάει” η κίνηση στα αεροδρόμια του νησιού

Η φετινή χρονιά κλείνει με ένα νέο ρεκόρ για τον τουρισμό, τόσο στα έσοδα- τα οποία…

6 hours ago

This website uses cookies.