Πρεμιέρα με 2,911 ευρώ έκανε η νέα σοδιά ελαιολάδου στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων Λακωνίας. Την τιμή αυτή πέτυχε η πρώτη δημοπρασία του συνεταιρισμού με διάθεση 85 τόνων ελαιολάδου της εκλεκτής ποικιλίας «αθηνοελιάς». Η γνωστή ως δημοπρασία – βαρόμετρο των Αγίων Αποστόλων- που αναμενόταν να γίνει τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου και κατοχυρώθηκε στον πλειοδότη Βιολογικά – Οικολογικά Προϊόντα Σητείας.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού κ. Μπατσάκη Παναγιώτη δημοπρατήθηκαν τρία βυτία γύρω στους 85 τόνους με οξύτητα 0,3 έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. Στην δημοπρασία συμμετείχαν και δύο εταιρείες από Ιταλία, οι οποίες πρόσφεραν την τιμή των 2,666 ευρώ ανά κιλό.
Η φετινή παραγωγή στους Αγίους Αποστόλους και στην ευρύτερη περιοχή καθυστέρησε κατά μία εβδομάδα λόγω των βροχοπτώσεων. Η φετινή ελαιοσυλλογή άρχισε στις 11 με 12 Οκτωβρίου σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές που είθισται να ξεκινά γύρω στις 5 Οκτωβρίου.
Η πρώτη τιμή των 2,911 ευρώ είναι ενθαρρυντική για τους παραγωγούς σε σύγκριση με την περυσινή καθήλωση των τιμών. Η πρώτη περυσινή δημοπρασία στους Αγίους Αποστόλους, για 85 τόνους ελαιόλαδο, πέτυχε την τιμή των 2,429 ευρώ και κατοχυρώθηκε στην Hellas Oil. Η φετινή πρώτη δημοπρασία έδωσε 50 περίπου λεπτά υψηλότερη τιμή, γεγονός που δίνει νότα αισιοδοξίας στους απογοητευμένους ελαιοπαραγωγούς.
Ισπανικό Μαμούθ επιχειρεί να ηγεμονεύσει στις διεθνείς αγορές ελαιολάδου!
Αναταράξεις στην αγορά ελαιολάδου αναμένονται μετά την σύμπραξη των δύο ισπανικών κολοσσών ελαιολάδου. Οι τιμές του ελαιολάδου στο επίπεδο του παραγωγού είναι φανερό ότι τα τελευταία χρόνια ελέγχονται πλήρως από λίγες μεγάλες επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ιταλία και Ισπανία, έχοντας παρακλάδια τους και στην χώρα μας. Η συγχώνευση των δυο κολοσσών, που φθάνει στα όρια της υπερβολής, στέλνει στην Ελλάδα και την Κρήτη μηνύματα κρίσιμης σημασίας.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης « Η Ισπανική επιχείρηση Μαμούθ που συγκροτείται με την σύμπραξη των δυο Κολοσσών εάν επιτύχει μπορεί πράγματι να καταστεί, όπως φιλοδοξεί, κυρίαρχος της διεθνούς αγοράς και παγκόσμιος ρυθμιστής των τιμών στην παραγωγή αλλά και στην κατανάλωση.
Επομένως ο ολιγοπωλιακός αυτός ρόλος της, που οπωσδήποτε είναι ασύμβατος με όσα περί ανταγωνισμού ευαγγελίζεται η ΕΕ, ασφαλώς θα είναι αρνητικός και για τις άλλες επιχειρήσεις του τομέα, αλλά και για τους παραγωγούς και καταναλωτές.
Ωστόσο η ύπαρξη στο εσωτερικό του νέου Ομίλου μεγάλων αποκεφαλαιοποιημένων Ισπανικών Τραπεζών εγκυμονεί επιχειρηματικούς κινδύνους, ενώ η προφανής σχέση της με τα ελαιόλαδα των περιοχών της Ηojiblanca, που είναι άνω του 60% (απλά) Παρθένα, είναι φανερό ότι εγκυμονεί κινδύνους για ανορθόδοξες και παράτυπες πρακτικές.
Στα πλαίσια αυτά δεν είναι αφύσικα τα ευρήματα ευρείας δημοσκόπησης με ερωτηματολόγια που έγινε πρόσφατα στην Ισπανία για νέο εγχείρημα από τα οποία προκύπτει ότι, το 52% των ερωτηθέντων αμφιβάλλει ότι η σύμπραξη θα έχει μέλλον , ενώ το 48% εκτιμά ότι η σύμπραξη θα είναι θετική για την ελαιοκομία της Ισπανίας».
Η επιζήμια Ελληνική πολυτέλεια
Οπωσδήποτε η συγχώνευση των δυο κολοσσών, που φθάνει στα όρια της υπερβολής, στέλνει στην Ελλάδα και την Κρήτη μηνύματα κρίσιμης σημασίας.
Πρώτον, ότι αποτελεί πολύ επιζήμια και επικίνδυνη πολυτέλεια ο ελληνικός κατακερματισμός της προσφοράς χύμα. Η ύπαρξη μόνο στην Κρήτη 650 πωλητών για το χύμα, αυτούς που εξυπηρετεί τελικά είναι μόνο οι λίγοι μεγάλοι αγοραστές που εύκολα βρίσκουν μέσα σε αυτούς, κάποιους να ενδώσουν στις χαμηλές τιμές που αυτοί προσφέρουν!
Δεύτερο , ότι οι 82 νόμιμοι Τυποποίησες της Κρήτης που στην πλειοψηφία τους είναι πολύ μικροί, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν στον διεθνή ανταγωνισμό τις επιχειρήσεις κολοσσούς, γίγαντες και μαμούθ που κάθε τόσο δημιουργούνται γύρω τους.
Τρίτο, ότι Πολιτεία, Φορείς και Παραγωγικός κόσμος πρέπει καθένας απο την πλευρά του να προχωρήσουν σε άμεσες ενέργειες για αναδιοργάνωση της αγοράς με στόχο την συγκέντρωση της προσφοράς.
Λεωνίδας Γ. Κουδουμογιαννάκης