Επιστολή προς τον πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών-Ταξίαρχο κ. Παναγιώτη Καπερώνη απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, σχετικά με το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζει το Πολεμικό Μουσείο Χανίων.
Ειδικότερα, ο κ. Βουλγαράκης, τονίζει πως, «οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Πολεμικού Μουσείου Χανίων, έχουν κριθεί ακατάλληλες προς χρήση με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η πρόσβαση προς τους επισκέπτες».
Όπως επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων στην επιστολή του, «το εν λόγω κτιριακό συγκρότημα, είναι εφικτό ν’ αναπαλαιωθεί, αν γίνει μία συνολική μελέτη των εργασιών που απαιτούνται αλλά και του κόστους κατασκευής.
Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, σε συνεννόηση και με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί μαζί σας, προκειμένου να μην καταστραφεί το ιστορικό κτίριο του Πολεμικού Μουσείου Χανίων, το οποίο αποτελεί για το Νομό, ξεχωριστή πολιτιστική κληρονομιά.
Στόχος της Π.Ε. Χανίων, είναι να διαφυλαχθεί ο χώρος και ν’ ανοίξει ξανά τις πύλες του, προς τους επισκέπτες, καθώς το Πολεμικό Μουσείο, διαθέτει έναν δυσαναπλήρωτο πολιτιστικό πλούτο για την ιστορία της Κρήτης».
Το Πολεμικό Μουσείο στον Ιταλικό στρατώνα του 1870
Tο Πολεμικό Μουσείο Χανίων στο Στρατόπεδο Τζαμπανάκη, βρίσκεται στην συμβολή των οδών Ι. Σφακιανάκη και Τζανακάκη δίπλα στο Δημοτικό Κήπο. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται ήταν Ιταλικός Στρατώνας και oικοδομήθηκε το 1870 σε σχέδια του Ιταλού Αρχιτέκτονα Μαγκούζο.
Το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στα πλαίσια της εκπλήρωσης της αποστολής του και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς στην πόλη των Χανίων, ίδρυσε παράρτημα, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 1995.
Η αποστολή του Μουσείου είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη, συντήρηση και έκθεση πολεμικών και άλλων κειμηλίων της περιόδου κυρίως από το 1821 έως το 1940, που αφορούν στη συμβολή των Κρητών στον Μακεδονικό και τον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα (1903 – 1922), στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912 – 13), στην Μικρασιατική Εκστρατεία (1919 – 1922), στον Α” και Β” Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μάχη της Κρήτης και την Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής (1941 – 45).
Το κτήριο καθώς και το στρατόπεδο Ζομπανάκη, έκτασης 2,646 τ.μ., ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, η οποία με την υπ”αριθμ.22/25-9-91 απόφαση την παρεχώρησε στο Πολεμικό Μουσείο για την στέγαση του Πολεμικού Μουσείου Χανίων. Το παράρτημα Χανίων υπάγεται επομένως διοικητικά στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και στη συνέχεια στο Γ.Ε.ΕΘ.Α. και διοικείται από 6/μελές Διοικητικό Συμβούλιο.
Με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, δείτε το δίωρο ντοκιμαντέρ του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα,…
Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν την Κυριακή (17/11) από ισραηλινό πλήγμα σε πολυώροφο κτίριο κατοικιών…
Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της Γεωργία Μπίκα, η οποία πλέον παραπέμπεται σε δίκη, μαζί με…
Tρεις αλλαγές στο σύστημα πληρωμών IRIS προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για το 2025, ώστε να γίνει…
«Είμαστε υπέρ των πολλών δυνατοτήτων και της αύξησης του ανταγωνισμού για την αποκλιμάκωση των τιμών.…
Μια σοβαρότατη καταγγελία έρχεται στο «φως» της δημοσιότητας, προκαλώντας βαθύ προβληματισμό και οργή και αίσθημα…
This website uses cookies.