Σε μια στρατιωτική βάση που τώρα λειτουργεί ως κέντρο κράτησης στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ, ένας Ισραηλινός που εργάζεται στις εγκαταστάσεις τράβηξε δύο φωτογραφίες μιας σκηνής που, όπως λέει, συνεχίζει να τον στοιχειώνει.
Σειρές ανδρών με γκρι αθλητικές φόρμες φαίνονται να κάθονται σε στρώματα με λεπτό χαρτί, με συρματοπλέγματα γύρω τους. Όλοι εμφανίζονται με δεμένα μάτια, με τα κεφάλια τους να κρέμονται βαριά κάτω από τη λάμψη των προβολέων.
Μια δυσωδία γεμίζει τον αέρα και το δωμάτιο βουίζει από τα μουρμουρητά των ανδρών, είπε στο CNN ο Ισραηλινός που βρισκόταν στις εγκαταστάσεις. Απαγορευμένο να μιλήσουν μεταξύ τους, οι κρατούμενοι μουρμούριζαν από μέσα τους.
«Μας είπαν ότι δεν τους επιτρεπόταν να μετακινηθούν. Θα πρέπει να κάθονται ακίνητοι. Δεν τους επιτρέπεται να μιλάνε. Δεν επιτρέπεται να κρυφοκοιτάξουν κάτω από τα μαντίλια που καλύπτουν τα μάτια τους».
Οι φρουροί έλαβαν οδηγίες «να σιωπούν και τους είπαν να “διαλέξουν άτομα που ήταν προβληματικά και να τους τιμωρήσουν», πρόσθεσε η πηγή.
Το CNN μίλησε με τρεις Ισραηλινούς πληροφοριοδότες που εργάζονταν στον καταυλισμό της ερήμου Sde Teiman, όπου κρατούνται Παλαιστίνιοι που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα. Όλοι μίλησαν με κίνδυνο νομικών επιπτώσεων και αντιποίνων από ομάδες που υποστηρίζουν τις σκληροπυρηνικές πολιτικές του Ισραήλ στη Γάζα.
Περιγράφουν την εικόνα μιας εγκατάστασης όπου οι γιατροί μερικές φορές ακρωτηρίαζαν τα μέλη των κρατουμένων λόγω τραυματισμών που υπέστησαν φορώντας διαρκώς χειροπέδες. Mιλούν για ιατρικές διαδικασίες που μερικές φορές εκτελούνται από γιατρούς με ανεπαρκή προσόντα, με το κολαστήριο να αναφέρεται ως «παράδεισος για ασκούμενους», σε ένα μέρος που γεμίζει με τη μυρωδιά των παραμελημένων πληγών που αφήνονται να σαπίσουν.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η εγκατάσταση περίπου 18 μίλια από τα σύνορα της Γάζας χωρίζεται σε δύο μέρη: σημεία όπου περίπου 70 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τη Γάζα τίθενται υπό ακραίο φυσικό περιορισμό και ένα νοσοκομείο πεδίου όπου οι τραυματίες κρατούνται δεμένοι στα κρεβάτια τους, φορώντας πάνες και τρέφονται με καλαμάκια.
«Τους αφαίρεσαν από οτιδήποτε θυμίζει ανθρώπινο όν», είπε ένας πληροφοριοδότης, ο οποίος εργαζόταν ως γιατρός στο νοσοκομείο της εγκατάστασης.
«(Οι ξυλοδαρμοί) δεν γίνονται για να συγκεντρωθούν πληροφορίες. Γίνονται από εκδίκηση», είπε ένας άλλος πληροφοριοδότης. «Είναι τιμωρία για αυτό που έκαναν (οι Παλαιστίνιοι) στις 7 Οκτωβρίου και τιμωρία για τη συμπεριφορά τους στο στρατόπεδο».
Απαντώντας στο αίτημα του CNN για σχολιασμό όλων των ισχυρισμών που διατυπώνονται σε αυτή την έκθεση, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε: «Ο Ισραηλινός Στρατός διασφαλίζει την ορθή συμπεριφορά προς τους κρατούμενους που βρίσκονται υπό κράτηση. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός για ανάρμοστη συμπεριφορά από στρατιώτες του IDF εξετάζεται και αντιμετωπίζεται ανάλογα. Σε κατάλληλες περιπτώσεις, οι έρευνες του MPCID (Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Στρατιωτικής Αστυνομίας) ξεκινούν όταν υπάρχουν υποψίες για ανάρμοστη συμπεριφορά που δικαιολογεί μια τέτοια ενέργεια».
«Οι κρατούμενοι φορούν χειροπέδες με βάση το επίπεδο κινδύνου και την κατάσταση της υγείας τους. Τα περιστατικά παράνομων χειροπέδων δεν είναι γνωστά στις αρχές».
Ο ισραηλινός στρατός δεν διέψευσε ευθέως τις αναφορές για άτομα που τους έβγαλαν τα ρούχα ή τους κρατούσαν με πάνες. Αντίθετα, είπε ότι στους κρατούμενους επιστρέφονται τα ρούχα τους όταν διαπιστώσει ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια.
Αναφορές κακοποίησης στο Sde Teiman έχουν ήδη εμφανιστεί στα ισραηλινά και αραβικά μέσα ενημέρωσης μετά από κατακραυγή από ισραηλινές και παλαιστινιακές οργανώσεις για τα δικαιώματα για τις συνθήκες εκεί. Αλλά αυτή η σπάνια μαρτυρία από Ισραηλινούς που εργάζονται στις εγκαταστάσεις ρίχνει περαιτέρω φως στη συμπεριφορά του Ισραήλ καθώς διεξάγει πόλεμο στη Γάζα, με νέες καταγγελίες για κακομεταχείριση. Θέτει επίσης περισσότερες αμφιβολίες στους επανειλημμένους ισχυρισμούς της ισραηλινής κυβέρνησης ότι ενεργεί σύμφωνα με τις αποδεκτές διεθνείς πρακτικές και νόμους.
Το CNN ζήτησε άδεια από τον ισραηλινό στρατό για πρόσβαση στη βάση Sde Teiman. Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα του CNN κάλυψε μια μικρή διαμαρτυρία έξω από την κύρια πύλη του που διοργάνωσαν ισραηλινοί ακτιβιστές απαιτώντας το κλείσιμο της εγκατάστασης. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ανέκριναν την ομάδα για περίπου 30 λεπτά εκεί, απαιτώντας να δουν το βίντεο που τράβηξε ο φωτορεπόρτερ του CNN. Το Ισραήλ συχνά υποβάλλει δημοσιογράφους, ακόμη και ξένους δημοσιογράφους, σε στρατιωτική λογοκρισία για θέματα ασφάλειας.
Ο ισραηλινός στρατός έχει αναγνωρίσει τη μερική μετατροπή τριών διαφορετικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε στρατόπεδα κράτησης Παλαιστινίων κρατουμένων από τη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Αυτές οι εγκαταστάσεις είναι το Sde Teiman στην έρημο Νεγκέβ, καθώς και οι στρατιωτικές βάσεις Anatot και Ofer στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Τα στρατόπεδα αποτελούν μέρος του νόμου περί παράνομων μαχητών κατά του Ισραήλ, μιας τροποποιημένης νομοθεσίας που ψηφίστηκε από την Κνεσέτ τον περασμένο Δεκέμβριο που επέκτεινε την εξουσία του στρατού να κρατά υπόπτους μαχητές.
Ο νόμος επιτρέπει στον στρατό να κρατά άτομα για 45 ημέρες χωρίς ένταλμα σύλληψης, μετά το οποίο πρέπει να μεταφερθούν στο επίσημο σύστημα φυλακών του Ισραήλ (IPS), όπου κρατούνται περισσότεροι από 9.000 Παλαιστίνιοι σε συνθήκες που οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι έχουν επιδεινωθεί δραματικά από τις 7 Οκτωβρίου. Δύο ενώσεις Παλαιστινίων κρατουμένων δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι 18 Παλαιστίνιοι – συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου χειρουργού της Γάζας, Δρ. Adnan al-Bursh – πέθαναν υπό κράτηση στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Τα στρατιωτικά στρατόπεδα κράτησης – όπου ο αριθμός των κρατουμένων είναι άγνωστος – χρησιμεύουν ως σημείο φιλτραρίσματος κατά την περίοδο σύλληψης που ορίζει ο νόμος περί παράνομων μαχητών. Μετά την κράτησή τους στα στρατόπεδα, όσοι έχουν ύποπτες σχέσεις με τη Χαμάς μεταφέρονται στο IPS, ενώ όσοι έχουν αποδείξει πως δεν έχουν σχέση με τη Χαμάς απελευθερώνονται πίσω στη Γάζα.
Το CNN πήρε συνεντεύξεις με περισσότερους από δώδεκα πρώην κρατούμενους από τη Γάζα που φαινόταν να είχαν απελευθερωθεί από αυτά τα στρατόπεδα. Είπαν ότι δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν πού κρατούνταν επειδή είχαν δεμένα τα μάτια κατά το μεγαλύτερο μέρος της κράτησής τους και αποκομμένοι από τον έξω κόσμο.
«Περιμέναμε με ανυπομονησία τη νύχτα για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε. Στη συνέχεια περιμέναμε με ανυπομονησία το πρωί με την ελπίδα ότι η κατάστασή μας θα μπορούσε να αλλάξει», είπε ο Δρ Μοχάμεντ αλ-Ραν, ενθυμούμενος την κράτησή του σε μια στρατιωτική εγκατάσταση όπου είπε ότι άντεξε τις θερμοκρασίες της ερήμου, από τη ζέστη της ημέρας στο κρύο της νύχτας. Το CNN του πήρε συνέντευξη έξω από τη Γάζα τον περασμένο μήνα.
Ο αλ-Ραν , ένας Παλαιστίνιος που έχει βοσνιακή υπηκοότητα, ηγήθηκε της χειρουργικής μονάδας στο ινδονησιακό νοσοκομείο της βόρειας Γάζας, ένα από τα πρώτα που έκλεισαν και δέχθηκαν επιδρομές καθώς το Ισραήλ πραγματοποιούσε την εναέρια, χερσαία και ναυτική του επίθεση.
Συνελήφθη στις 18 Δεκεμβρίου, είπε, έξω από το Νοσοκομείο Αλ Αχλί της πόλης της Γάζας, όπου εργαζόταν για τρεις ημέρες μετά την φυγή του από το νοσοκομείο του στον σφοδρά βομβαρδισμένο βορρά.
Τον έγδυσαν και τον άφησαν με τα εσώρουχά του, του έδεσαν τα μάτια και τους καρπούς του και μετά τον πέταξαν στο πίσω μέρος ενός φορτηγού όπου, είπε, οι σχεδόν γυμνοί κρατούμενοι στοιβάζονταν ο ένας πάνω στον άλλο καθώς τους μετέφεραν σε ένα στρατόπεδο κράτησης στη μέση της ερήμου.
Ο Αλ-Ραν κρατήθηκε σε στρατιωτικό κέντρο κράτησης για 44 ημέρες, είπε στο CNN. «Οι μέρες μας ήταν γεμάτες προσευχή, δάκρυα και δέηση. Αυτό μείωσε την αγωνία μας», είπε ο αλ-Ραν.
«Κλαίγαμε συνεχώς. Κλάψαμε για τον εαυτό μας, κλάψαμε για το έθνος μας, κλάψαμε για την κοινότητά μας, κλάψαμε για τους αγαπημένους μας. Κλαίγαμε για όλα όσα μας περνούσαν από το μυαλό».
«Μέρος των βασανιστηρίων μου ήταν να μπορώ να δω πώς βασανίζονταν οι άνθρωποι», είπε. «Στην αρχή δεν μπορούσες να δεις. Δεν μπορούσες να δεις τα βασανιστήρια, την εκδίκηση, την καταπίεση.
«Όταν μου αφαίρεσαν το μαντίλι, μπορούσα να δω την έκταση της ταπείνωσης… Μπορούσα να δω πόσο μας έβλεπαν όχι ως ανθρώπους αλλά ως ζώα».
Η εταιρεία John Deere, κορυφαίος κατασκευαστής γεωργικών μηχανημάτων, εφαρμόζει πολιτικές που περιορίζουν τους αγρότες από…
Εντός του 2025, πιθανόν κατά τους πρώτους μήνες του έτους, αναμένεται η απόφαση της αμερικανικής…
Στις 27 Ιανουαρίου 2025 στο αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών θα πραγματοποιηθούν οι απονομές των βραβείων…
Εκδικάστηκε η υπόθεση της ρεθυμνιώτισας, Αγαθής Μαρκοπούλου, η οποία κατηγορούνταν για κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου στην Κωνσταντινούπολη…
Βίαιη φραστική - και όχι μόνο - επίθεση που συνοδεύτηκε από αφαίρεση χρημάτων που προέρχονταν…
Σημαντική αλλαγή στο σκηνικό του καιρού προβλέπεται για τις επόμενες ημέρες, με την Εθνική Μετεωρολογική…
This website uses cookies.