Ηπροοπτική συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων βρέθηκε στο επίκεντρο της τοποθέτησης του Αλέξη Τσίπρα στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, με τον πρώην πρωθυπουργό να επισημαίνει πως υπάρχει προϋπόθεση εναλλακτικής διακυβέρνησης της χώρας. Σημείωσε δεν πως ο ίδιος θα κάνει ό,τι για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις προοπτικής σε αυτή την κατεύθυνση.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς αντιλαμβάνεται τον ρόλο του στο νέο πολιτικό σκηνικό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ένας ενεργός πολιτικός μπορεί να προσφέρει σημαντικό έργο και να διαδραματίσει ρόλο, ακόμα και αν δεν κατέχει θέση πρώτης γραμμής.
Επισήμανε ότι το Ινστιτούτο που ίδρυσε στοχεύει στη δημιουργία μιας «εναλλακτικής πρότασης για τις προοδευτικές δυνάμεις».
Παράλληλα, δήλωσε: «Είμαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενδιαφέρομαι για το κόμμα» και πρόσθεσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες για μια εναλλακτική προοπτική στη χώρα.
Αλέξης Τσίπρας: Τι είπε για τις κυβερνήσεις συνεργασίας
Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογές και την παρουσία πολλών κομμάτων στην αντιπολίτευση, ο πρώην πρωθυπουργός σχολίασε ότι «η εικόνα δείχνει πως είναι δύσκολο να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ο κατακερματισμός του προοδευτικού χώρου δεν είναι θετικός». Πρόσθεσε ότι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αυτός ο κατακερματισμός κατέληξε να ευνοεί τη δεξιά ή ακόμη και την ακροδεξιά, την οποία χαρακτήρισε ως «πραγματικό κίνδυνο για την Ευρώπη και το πολιτικό σύστημα».
«Δεν ξέρω ποιες θα είναι οι εξελίξεις, όμως μπορώ να σας πω με βεβαιότητα, αν θέλουμε να έχουμε μια θετική προοπτική για τις προοδευτικές δυνάμεις και προοπτική εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να υπερβούμε αυτόν τον πολυκατακερματισμό» πρόσθεσε.
Αλέξης Τσίπρας: Το σχόλιό του για την πρόταση Ανδρουλάκη για φορολόγηση των τραπεζών
Αναφερόμενος στην πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης για την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζικών κερδών ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως «δεν ξέρω αν πρέπει να πω “κάλλιο αργά παρά ποτέ ή too little too late”».
Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πως καλωσορίζει την πρόταση εκτιμώντας όμως πως δεν λύνει το πρόβλημα. «Δεν νομίζω ότι δεν θα κοιμηθούν οι τραπεζίτες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών» σχολίασε με νόημα.
Παράλληλα, αντιπρότεινε την δημιουργία ενός Ταμείου Εγγυοδοσίας στο οποίο θα μεταβαίνουν τα φορολογικά έσοδα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Έτσι αυτό με την σειρά του θα μπορεί να χρηματοδοτήσει κοινωνικές δράσεις ενίσχυσης των μικρομεσαίων και των ασθενέστερων στρωμάτων.
Αλέξης Τσίπρας: Τι δήλωσε για εκλογή ΠτΔ, Ράμμο
Ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε ερώτηση αναφορικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον ίδιο να τονίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει την θεσμική ευθύνη να μην ευτελίζει άλλο αυτό τον θεσμό».
Σε ερώτηση για την πρόταση του Αλέξη Χαρίτση για υποψηφιότητα του Χρήστου Ράμμου για το ύπατο αξίωμα ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «εξαίρετο λειτουργό της Δικαιοσύνης» τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, προσθέτοντας ότι «δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ για ποιος θα έπρεπε να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν – όπως οφείλει κατά τη γνώμη μου – ξεκαθαρίσει τη θέση του αυτός που έχει τη βασική ευθύνη για το γεγονός ότι εξελίσσεται όλη αυτή η κουβέντα – κάνοντας λόγο για πλαίσιο «θεσμικής υποβάθμισης του θεσμού».
Όπως εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας «έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας που λήγει η θητεία της σε λίγους μήνες και έχει δικαίωμα ανανέωσης θητείας (…) δεν την επέλεξα εγώ, εγώ επέλεξα τον κ. Παυλόπουλο τηρώντας το πολιτικό έθιμο προέδρου από το αντίπαλο στρατόπεδο. Οφείλει να μας πει ο κ. Μητσοτάκης που έκανε λάθος και γιατί δεν θα ανανεώσει η κ. Σακελλαροπούλου τη θητεία της. Και οφείλει να το πει διότι με ευθύνη του εξελίσσεται αυτή η συζήτηση» τόνισε.
«Η συζήτηση έχει ανοίξει με ευθύνη του πρωθυπουργού. Έχει την θεσμική ευθύνη να μην ευτελίζει άλλο αυτό τον θεσμό και να μην κάνει πολιτικά παιχνίδια με τους θεσμούς και να μας πει που απέτυχε» επισήμανε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτώμενος αν είναι δύσκολη η χρονική περίοδος για τον Κ. Μητσοτάκη για να επιλέξει ένα πρόσωπο απάντησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα και για αυτό έχει αυτή τη στάση στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη οδηγεί σε «θεσμική εκτροπή».
Σημείωσε ακόμα ότι αν το κυβερνών κόμμα απολέσει τη δεδηλωμένη στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα υπάρξει μείζον πολιτικό ζήτημα.
Αλέξης Τσίπρας: Κύρια πρόκληση να σταματήσει η απόκλιση της χώρα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα είναι να σταματήσει η απόκλισή της από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. «Σήμερα, ποιοι είναι οι ανταγωνιστές μας; Η Βουλγαρία και η Ουγγαρία. Ήταν αυτός ο στόχος μας;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέλαβε τη χώρα με ρυθμισμένο χρέος, γεμάτα δημόσια ταμεία και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως «προίκα», το οποίο όμως, όπως είπε, σπαταλιέται. «Η κατάσταση στη χώρα τα τελευταία χρόνια είναι μια μορφή παρεοκρατίας», τόνισε.
Είπε πιο συγκεκριμένα: “στην πραγματικότητα δεν έχουμε τίποτα από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης για τις μικρές επιχειρήσεις και δίνουμε ελάχιστα για τη στεγαστική πολιτική όταν άλλες χώρες που έχουν παρόμοια προβλήματα έχουν κατευθύνει τους πόρους προς αυτή την κατεύθυνση”.
Σχετικά με την αδιαφάνεια είπε:
“Το ξέρει όλος ο επιχειρηματικός κόσμος ότι αν δεν περάσεις από το Μαξίμου δε μπορείς να έχεις προοπτική ούτε για δάνεια, ούτε για επιδοτήσεις. Θα πρέπει να λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό που συμβαίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια είναι μία κατάσταση παρεοκρατίας. Την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας δεν έχουν πρόσβαση ούτε στις τράπεζες αλλά ούτε στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, πρόσβαση έχουν κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν πλέον τη δυνατότητα να ανταλλάσουν τα παλιότερα δάνεια με νέα δάνεια με μηδενικά επιτόκια”
Εκτίμησε ότι, παρότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος χρεοκοπίας, η Ελλάδα κινδυνεύει να καταστεί ουραγός της Ευρώπης, ενώ υπάρχει επίσης κίνδυνος κοινωνικής έντασης και κρίσης.
«Χρειαζόμαστε διατηρήσιμη και ισχυρή ανάπτυξη, αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η τρέχουσα ανάπτυξη του 1% δεν είναι επαρκής. «Με τέτοια χαμηλή ανάπτυξη, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με υπαρξιακές προκλήσεις», ανέφερε, ενώ υπενθύμισε το νέο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που παρουσίασε στο δημοτικό θέατρο Πειραιά, το οποίο βασίζεται σε τέσσερις άξονες: Ανάπτυξη, Αναδιανομή, Ανθεκτικότητα και Ασφάλεια.
Σε άλλο σημείο, τόνισε την έλλειψη φορολογικής δικαιοσύνης, καθώς και την απουσία παραγωγικών επενδύσεων, σημειώνοντας ότι «τα funds έρχονται για αρπαχτές». Επισήμανε ότι η οικονομία δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό και το real estate, αλλά απαιτούνται επενδύσεις στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, την πράσινη ενέργεια και τη μετάβαση.
Τέλος, τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα οργανωμένο σχέδιο δημόσιων επενδύσεων στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς και ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις με πραγματικό αντίκτυπο στην παραγωγική βάση της χώρας.
Αλέξης Τσίπρας: Τι είπε για τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ
Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε επίσης τις αναφορές στα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι κατέρριψαν δύο βασικούς μύθους: πρώτον, ότι η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν έτοιμη να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, και δεύτερον, ότι το 3ο μνημόνιο ήταν περιττό και κόστισε 100 δισ. ευρώ.
Σχετικά με το βιβλίο, σημείωσε πως, αν και παρουσιάζει την υποκειμενική οπτική της Μέρκελ, η ίδια ήταν πρωταγωνίστρια των γεγονότων και όχι απλή παρατηρήτρια, οπότε παραθέτει αναμφισβήτητα στοιχεία. Μέσα από αυτά προκύπτει, όπως είπε, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να σώσει τη χώρα», υπογραμμίζοντας πως το 2014 και το 2015 αυτό δεν ήταν καθόλου δεδομένο.
Αναφέρθηκε επίσης σε συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, όπου του είχε πει ότι η Ελλάδα είχε 14 δεσμεύσεις και η κυβέρνηση Σαμαρά είχε εκπληρώσει μόνο μία. Η Μέρκελ, όπως ανέφερε, είχε προτείνει τότε μια «γιαλαντζί έξοδο», δηλαδή έξοδο από το μνημόνιο με ταυτόχρονη είσοδο σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης.
Ο Τσίπρας χαρακτήρισε «μύθο» τον ισχυρισμό ότι η διαπραγμάτευση κόστισε 100 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι η πραγματική διάσταση του δημοψηφίσματος του 2015 ήταν η σωτηρία της χώρας, παρά την κριτική που δέχτηκε ως «κωλοτούμπα». Τόνισε πως το αρχικό σχέδιο ήταν ένας έντιμος συμβιβασμός και υποστήριξε ότι δεν ισχύει ο μύθος πως το 3ο μνημόνιο ήταν περιττό και το βαρύτερο όλων.
Με σκωπτική διάθεση ανέφερε ότι «την ιστορία τη γράφουν οι νικητές, αλλά κάποτε έρχεται το Foreign Office και αποχαρακτηρίζει τα αρχεία», αφήνοντας αιχμές για όσους πρωτοστάτησαν, όπως είπε, στην προπαγάνδα κατά της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, όταν ρωτήθηκε για το γνωστό σύνθημα «Go back, madam Merkel», απάντησε ότι όταν ξεκινάς διαπραγμάτευση, υιοθετείς μια στάση αντίδρασης. Τόνισε, μάλιστα, ότι η φράση δεν ενόχλησε τη Μέρκελ, αλλά φαίνεται να ενόχλησε περισσότερο τους δημοσιογράφους.