ΤΟΠΙΚΑ

Αλλάζει η ιστορία της ανθρωπότητας: Ποιος πρόγονός μας περπάτησε στην Κρήτη πριν από 6 εκατ. χρόνια;

Στον χώρο της επιστήμης υπάρχουν ανακαλύψεις τόσο σημαντικές που μπορούν να αλλάξουν δεδομένα και θεωρίες που ήταν παγιωμένες για χρόνια

Μία από αυτές έγινε στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου και φέρει -μεταξύ άλλων- και ελληνική υπογραφή. Ο λόγος για την έρευνα από την οποία προέκυψε πως ο αρχαιότερος πρόγονος του ανθρώπου περπάτησε στην Κρήτη πριν από 6 εκατομμύρια χρόνια!

Πρόκειται για μία σπουδαία ανακάλυψη που αλλάζει την ιστορία της ανθρωπότητας όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα καθώς, μέχρι πρότινος, το αρχαιότερο αντίστοιχο ίχνος χρονολογούνταν περίπου στο μισό διάστημα -3,6 εκατομμύρια έτη- και είχε εντοπιστεί στην Τανζανία.

Η εν λόγω ανακάλυψη θέτει νέα δεδομένα στην εξέλιξη των προγόνων μας τόσο χρονολογικά όσο και χωρικά, καθώς αποδεικνύεται πως ο αρχαιότερος πρόγονός μας δεν περπάτησε πρώτα σε αφρικανικό έδαφος αλλά σε ελληνικό.

Η αρχαιότερη ανθρώπινη πατημασιά εντοπίστηκε στην Κρήτη

Στο μικροσκόπιο των ερευνητών μπήκαν κάποια απολιθωμένα ίχνη όρθιας βάδισης τα οποία αρχικά ανακαλύφθηκαν το 2002 στην ακτή στο χωριό Τράχηλος, κοντά στο Καστέλι Κισάμου της Δυτικής Κρήτης, από έναν Πολωνό παλαιοντολόγο, ο οποίος έπειτα από λίγα χρόνια επανήλθε στο σημείο με έναν μεταπτυχιακό φοιτητή του, οπότε και επιβεβαιώθηκε η σημασία της ανακάλυψης.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν ερευνητές από Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Αγγλία και Αίγυπτο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Scientific Reports», με επικεφαλής τους Ούβε Κίρσερ και Μαντελάιν Μπέμε του Κέντρου Σένκεμπεργκ για την Ανθρώπινη Εξέλιξη και το Παλαιοπεριβάλλον του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν, οι οποίοι χρησιμοποίησαν σύγχρονες γεωφυσικές και μικροπαλαιοντολογικές μεθόδους για να κάνουν ακριβή χρονολόγηση.

Στη μελέτη συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς o Αθανάσιος Αθανάσιου της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας στην Αθήνα και ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς. Να επισημανθεί πως πριν από έξι εκατομμύρια χρόνια ο σημερινός Κίσσαμος ήταν το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής «Ελλάδας», ενώ η υπόλοιπη «Κρήτη» αποτελούνταν από άλλα μικρά νησιά.

Το Newsbomb.gr μίλησε με τον γεωλόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης Δρ. Χαράλαμπο Φασουλά ζητώντας του να αναλύσει αυτή τη σπουδαία ανακάλυψη.

Όπως εξήγησε ο κ. Φασουλάς, «τα ίχνη που εντοπίστηκαν στην Κρήτη είναι από πατημασιές και είναι περισσότερα από 50. Από την ανάλυση προέκυψε πως σχημάτιζαν δύο καθαρές πορείες βάδισης, ενώ από τα χαρακτηριστικά τους προέκυψε πως θα πρέπει να έχουν προκληθεί από μία προγονική μορφή του ανθρώπου».

«Η έρευνα προσδιόρισε με ακρίβεια την ηλικία των ιχνών αυτών στα 6 εκατομμύρια έτη. Πρόκειται για ίχνη βάδισης ενός δίποδου όντος το οποίο περπάτησε σε μία όχθη μίας λιμνοθάλασσας της περιοχής. Εκείνη την περίοδο το δυτικό κομμάτι της Κρήτης ήταν ενωμένο με την Πελοπόννησο. Τα όντα αυτά περπάτησαν στην μαλακή λάσπη, άφησαν τα ίχνη τους, στη συνέχεια τα ίχνη αυτά σκεπάστηκαν από μία πλημμύρα και το υλικό που τα σκέπασε τα διατήρησε. Να σημειωθεί πως τα πιο γνωστά ίχνη στον κόσμο που ξέραμε μέχρι σήμερα χρονολογούνταν πριν από 3,6 εκατομμύρια χρόνια και είχαν εντοπιστεί στην Αφρική» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δρ. Φασουλάς.

newsbomb.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

κ. Κουτσούμπα, όλος ο Τύπος χρειάζεται στήριξη, όχι μόνο κάποιοι λίγοι

Το "Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη", στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας…

38 mins ago

Έρχεται νέος φόρος, τώρα για τα κρυπτονομίσματα

«Αγοράστε ό,τι μπορείτε». Με αυτή τη φράση οι κρυπτο-ευαγγελιστές παραινούν τους -κυρίως retail- επενδυτές να…

2 hours ago

Τα κρυπτονομίσματα επιστρέφουν – Πώς θα αποφύγουμε την καταστροφή

Όλα δείχνουν πως το πάρτι των κρυπτονομισμάτων ξαναρχίζει. Το Bitcoin ανεβαίνει κατακόρυφα και οι "μεγάλοι παίκτες"…

2 hours ago

Brain drain: Επιταχυντής της πληθυσμιακής μείωσης η κρίση χρέους – Συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό οι νέοι

Η μείωση και γήρανση του πληθυσμού της χώρας αποτελούν μείζον εθνικό πρόβλημα, καθώς η διαφορά μεταξύ γεννήσεων…

2 hours ago

Κοντά στην εκλογή προέδρου από την πρώτη Κυριακή στον ΣΥΡΙΖΑ

Κοντά στην εκλογή από την πρώτη Κυριακή των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ…

2 hours ago

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας από τη δεκαετία…

9 hours ago

This website uses cookies.