Σε ριζικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, όπως άλλωστε προανήγγειλαν από χθες ο υπουργός Ευ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Χουλιαράκης.
Oι σαρωτικές αλλαγές θα περιλαμβάνουν νέους συντελεστές για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και εισοδηματίες, κατάργηση των όποιων φοροαπαλλαγών έχουν απομείνει και ριζική αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης.
Το ευρύ φάσμα των επικείμενων αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος αναμένεται να ενσωματωθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση – σε υποδόσεις – της δόσης των 3 δισ. ευρώ.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου, με όλες τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ από το 2016 και αφού, πρωτίστως, έχουν ανάψει το πράσινο φως οι δανειστές.
Αναλυτικά τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν:
Φορολογική κλίμακα
Τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου επικεντρώνονται στη δημιουργία μιας ενιαίας φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα και κινητές αξίες (μερίσματα κλπ), αλλά και μιας ακόμη κλίμακας για τους αγρότες και όσους αποκτούν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Kατά τις πληροφορίες, σε ό,τι αφορά την πρώτη κλίμακα θα προβλέπεται η καθιέρωση αφορολόγητου ορίου αλλά για λίγους και συγκεκριμένα μόνο για όσους αποκτούν εισοδήματα 9.000 – 12.000 ευρώ.
Για τους φορολογούμενους με υψηλότερα εισοδήματα, εξετάζεται η επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ με βάση κλίμακα που θα περιλαμβάνει πολλά κλιμάκια εισοδήματος και συντελεστές φόρου.
Ο πρώτος – χαμηλός – συντελεστής θα κινείται στα επίπεδα του 6% – 8%, ενώ ο ανώτερος μπορεί ακόμη και να φτάνει στο 50% για το ύψος του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όσο αυξάνονται τα εισοδήματα, τόσο θα αυξάνονται και οι συντελεστές φόρου και κατ’ επέκταση η φορολογική επιβάρυνση.
Στη φορολογική κλίμακα θα ενσωματωθεί και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Ελεύθεροι επαγγελματίες – αγρότες
Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, οι δανειστές εμφανίζονται ανένδοτοι και ζητούν να μην υπάρξουν αλλαγές.
Oι ξένοι επιθυμούν ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες να συνεχίσουν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για εισοδήματα υψηλότερα των 50.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται εδώ πως, σύμφωνα με όσα ορίζει το νέο μνημόνιο, προβλέπεται για τους αγρότες σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017.
Κατάργηση φοροαπαλλαγών
Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται η επανεξέταση, από μηδενική βάση, του συνόλου των φοροαπαλλαγών.
Στόχος είναι να καταργηθούν οι περισσότερες φοροαπαλλαγές και να αντικατασταθούν από άμεσες ενισχύσεις στους φορολογούμενους που τις έχουν ανάγκη.
Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα ανέρχονται σε 700 και επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό κατά 3,6 δισ. ευρώ.