Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Radikal, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης πρόκειται να επιστρέψει στο καθεστώς που διατηρούσε πριν το 1971, με σκοπό να ανοίξει ξανά, αποφεύγοντας όμως τους συνταγματικούς κανονισμούς για τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.Το άνοιγμα της Σχολής, υπό συζήτηση εδώ και καιρό, αναμένεται να επιτευχθεί μόλις το καθεστώς του ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης της Σχολής επανέλθει στην προηγούμενη κατάστασή του, ως μέρος ενός νέου δημοκρατικού πακέτου – πράγμα που θα σημαίνει ότι η Σχολή δεν θα εμπίπτει στους συνταγματικούς περιορισμούς των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Το τουρκικό Σύνταγμα είχε απαγορεύσει το άνοιγμα ιδιωτικών πανεπιστημίων λόγω του καθεστώτος τους ως ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, διάταξη που απαγόρευε και το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής. Αξιωματούχοι έχουν αντιταχθεί στην απόφαση, με το επιχείρημα ότι η Σχολή ήταν ίδρυμα μέσης εκπαίδευσης, οι απόφοιτοι του οποίου διοχετεύονταν στον κλήρο και δεν συνέχιζαν την εκπαίδευσή τους σε οποιοδήποτε άλλο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής έχει καθυστερήσει λόγω της ασάφειας του καθεστώτος υπό το οποίο θα λειτουργεί, αλλά και της αρχής της αμοιβαιότητας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει επίσης πως, εάν το νέο πακέτο επιτύχει στην αλλαγή της ισχύουσας διάταξης για τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, ο δρόμος θα είναι ανοικτός για το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης.
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής μέχρι το 1971, πάνω από 900 μαθητές έχουν αποφοιτήσει, ενώ 12 από αυτούς έχουν ηγηθεί του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Αντιγραφή από την ημερήσια ελληνόφωνη εφημερίδα της Κωνσταντινουπολης “ΗΧΩ” (27/8/2013)