Δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο ασκούν έντονη κριτική στην θεραπεία που επιβάλλεται από την Τρόικα στην Ελλάδα. Τα μέτρα λιτότητας αποτελούν «λανθασμένη στρατηγική», γράφει άρθρο στην International Herald Tribune, ενώ επιφανείς οικονομολόγοι τονίζουν στην Financial Times Deutschland ότι αυτό που πραγματικά χρειάζεται η Ελλάδα είναι επενδύσεις και ανάπτυξη.
«Απαιτείται αλλαγή στρατηγικής– δεν πρέπει να ζητά κανείς μόνον σκληρές δημοσιονομικές περικοπές, αλλά συνοδευτικά να ενισχύσει τις αναπτυξιακές δυνάμεις», δηλώνει ο καθηγητής του πανεπιστημίου Harvard, Philippe Aghion.
Ο διάσημος οικονομολόγος του πανεπιστημίου Columbia, Jeffrey Sachs, τονίζει ότι απαιτείται πριν από όλα ένα πρόγραμμα, το οποίο θα δώσει ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα, ενώ η γερμανική κυβέρνηση επικεντρώνεται μόνον σε θέματα προϋπολογισμού, παραβλέποντας ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πτώση λόγω της έλλειψης κεφαλαίων για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις.
Εξαιτίας της αυστηρής πολιτικής περικοπών η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται, πράγμα που με τη σειρά του εμποδίζει την εξυγίανσή της. Ορισμένοι ειδικοί υπολογίζουν ότι το 2012 η ύφεση θα φτάσει στο 7,5%, οδηγώντας την ελληνική οικονομία για πέμπτη χρονιά στη συρρίκνωση.
Γι’ αυτόν τον λόγο απαιτείται αλλαγή στρατηγικής στην αντιμετώπιση της κρίσης. Η ελληνική οικονομία εξαρχής χρειαζόταν ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, αλλά δεν το έλαβε ποτέ, υποστηρίζει ο επιφανής οικονομολόγος του Harvard, Dani Rodrik.
Ο Ulrich Kater, επικεφαλής οικονομολόγος της Dekabank, προτείνει έναν συνδυασμό τεχνικής βοήθειας και δημοσίων επενδύσεων, ενώ ο Bert Rürup, επικεφαλής της επενδυτικής εταιρίας MaschmeyerRürup, τάσσεται υπέρ επενδυτικών προγραμμάτων με χρήση μέσων της ΕΕ, τα οποία θα συνοδεύσουν τη μείωση του δημοσίου τομέα.
Ο Markus Brunnermeier, καθηγητής στο Princeton, βλέπει με ανησυχία την έλλειψη κεφαλαίων για την χρηματοδότηση των υγιών επιχειρήσεων και υποστηρίζει τη δημιουργία επενδυτικής τράπεζας κατά το πρότυπο της γερμανικής KfW. Επιπλέον, θα χρειαστούν βελτιώσεις των υποδομών και μία αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.
Στην ανανέωση των θεσμικών δομών επικεντρώνει το ενδιαφέρον του και ο Thomas Mayer, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank.
«Μια αποτυχημένη στρατηγική»
Άρθρο γνώμης του αρχισυντάκτη Serge Schmemann στην International Herald Tribune θέτει το εξής ερώτημα; «Αφού τα μέτρα λιτότητας αποδεδειγμένα δεν λειτουργούν στην Ευρώπη, γιατί οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες συνεχίζουν να τα επιβάλλουν στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες»;
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η τακτική της Ευρώπης, να ζητάει σκληρή λιτότητα από χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία ή η Ιταλία, σε αντάλλαγμα της Ευρωπαϊκής βοήθειας έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της ύφεσης και το πάγωμα της ανάπτυξής τους.
Τα νούμερα συνιστούν την απόδειξη, υπογράμμισε ο Landon Thomas Jr. στην IHT την προηγούμενη εβδομάδα, αναφερόμενος στην περίπτωση της Πορτογαλίας, η οποία ακολούθησε το προτεινόμενο πρόγραμμα προχωρώντας σε περικοπές μισθών, συντάξεων και αύξηση φόρων βαθαίνοντας την ήδη υπάρχουσα κρίση. ‘Έτσι όταν η χώρα πήρε το πρώτο πακέτο διάσωσης το χρέος της ήταν στο 107% του Α.Ε.Π. ενώ του χρόνου αναμένεται να φτάσει το 118% με ανοδικές τάσεις όσο η οικονομία θα συρρικνώνεται.
Οι αρχηγοί της Ευρώπης Α.Μέρκελ και Ν.Σαρκοζί πιστεύουν πως κάθε χώρα μπορεί να εφαρμόσει το μοντέλο εξαγωγών της Γερμανίας χωρίς τις δεκάδες δημόσιες επενδύσεις και τις τεχνητά χαμηλές συναλλαγματικές ισοτιμίες, οι οποίες είναι καθοριστικές για την επιτυχία της Γερμανίας.
Η κα Μέρκελ επίσης φαίνεται αποφασισμένη να υποκύψει στις πιέσεις των Γερμανών ψηφοφόρων που πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος να απαλλαγούν από τις υπερβολικές τους συνήθειες χώρες όπως η Ελλάδα και οι άλλες Νότιες χώρες είναι να υποφέρουν.
Το άρθρο ακολούθως θεωρεί ότι η θεραπεία δεν έγκειται ούτε στη συλλογική τιμωρία ούτε στην συνακόλουθη ύφεση.
Έπειτα από πιέσεις των επενδυτών οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναθεώρησαν κάποιες από τις πολιτικές τους με την Ε.Κ.Τ. να προσφέρει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.
Με την Ελλάδα να βρίσκεται πολύ κοντά στη στάση πληρωμών η Ευρώπη εξακολουθεί να μην εκδίδει χρήμα διάσωσης.
Δεν είναι σαφές το κατά πόσο Μέρκελ και Σαρκοζύ παίζουν τη γάτα με το ποντίκι με την Αθήνα ή νομίζουν ότι θα αντέξουν μια χρεοκοπία της Ελλάδος. Το ρίσκο είναι τεράστιο.
tvxs.gr
Ανείπωτος είναι ο θρήνος για τον πρόωρο χαμό του 22χρονου Παναγιώτη Καρατζή, ο οποίος έχασε…
Την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου δικάζεται μετά από αναβολή η υπόθεση του τροχαίου που είχε…
Τρεις ημεδαποί, ηλικίας 47, 44 και 38 ετών, συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής 10 Ιανουαρίου…
Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κισσάμου εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας την αντίθεσή της στις ενέργειες που,…
Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στο Λος Άντζελες για τέταρτη προς πέμπτη συνεχόμενη ημέρα κι έχουν αφήσει…
Στις μεταναστευτικές ροές της Κρήτης στρέφονται τα βλέμματα των αρμοδίων, με πλοίο της Frontex να αναλαμβάνει δράση…
This website uses cookies.