ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΛΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Τα τελευταία δύο, κυρίως, χρόνια έχει αναπτυχθεί από τον ίδιο τον ελληνικό λαό μια πανσπερμία δράσεων και πρωτοβουλιών αλληλεγγύης σε κάθε πόλη και στην πλειονότητα των γειτονιών της Ελλάδας, ως απάντηση στην κρίση και τις καταστροφικές της συνέπειες.
Η Αλληλεγγύη Για Όλους δημιουργήθηκε από κόσμο με συμμετοχή σε διάφορα κινήματα και δομές αλληλεγγύης και στο πλαίσιο της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη και ενίσχυση του κινήματος κοινωνικής αλληλεγγύης.
Στόχος όλων όσοι συμμετέχουμε στην Αλληλεγγύη Για Όλους είναι ακριβώς η υλοποίηση του συνθήματος να μη μείνει καμία και κανένας μόνος απέναντι στην κρίση». Κι αυτό γιο εμάς έχε! διττή έννοια. Πρώτον, για να μπορέσει ένας λαός να συνεχίζει να αντιστέκεται στη μνημονιακή επίθεση, που έχει φέρει την κοινωνία μας στο πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης, πρέπει πρώτα απ’ όλα να μπορεί να σταθεί όρθιος. Και δεύτερον, μέσα από την προσπάθεια να ανταποκριθούμε στον αγώνα για επιβίωση οργανώνουμε και έναν άλλο τρόπο επίλυσης των προβλημάτων μας, δημιουργούμε νέου τύπου κοινωνικές σχέσεις απέναντι στον κοινωνικό κατακερματισμό, τη βαρβαρότητα, την απομόνωση, το ρατσισμό, θέτουμε τις βάσεις και τις ρίζες ενός πολιτικού ρεύματος ανατροπής συνολικό των μνημονίων και των αιτιών που μας έχουν φέρει στη σημερινή κατάσταση, προετοιμάζουμε τους όρους για μία άλλη διέξοδο από την κρίση μέσω ενός βαθιού κοινωνικού μετασχηματισμού από τον ίδιο το λαό.
Με αυτή την έννοια, οι δομές και το κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης που αναπτύσσεται διαμορφώνουν μια νέα δημόσια σφαίρα και ένα νέο υπόδειγμα κοινωνικής οργάνωσης και αναζωογονούν και άλλες ας τις πούμε παλιότερες, συλλογικές μορφές οργάνωσης, από πολιτιστικούς συλλόγους και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, μέχρι συνδικάτα και αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Η Αλληλεγγύη Για Όλους δεν θα μπορούσε λοιπόν παρά να αντανακλά αυτή τη λογική της συμμετοχής και της αυτοοργάνωσης και στην ίδια τη δομή της. Είναι μια ανοιχτή συλλογικότητα σε καθέναν και καθεμιά που εμπνέεται από το τρίπτυχο αλληλεγγύη – αντίσταση – αυτοοργάνωση. Αποτελεί μια προσπάθεια δημιουργίας κοινών χώρων δικτύωσης και επικοινωνίας των ποικιλόμορφων δομών κοινωνικής αλληλεγγύης που αναπτύσσονται σε κάθε γειτονιά, όπως και ένα εργαλείο για την αλληλοκάλυψη των αναγκών τους τη γνωστοποίηση των δράσεών τους και τη διευκόλυνση της πρόσβασης όλων όσοι έχουν ανάγκη σε αυτές.
Με αυτή την έννοια, η Αλληλεγγύη Για Όλους λειτουργεί ως ένας κόμβος διευκόλυνσης, με μια αποκεντροποιητική λογική, τόσο μεταξύ των δομών αλληλεγγύης που αποτελούν τους κύριους και αυτόνομους κόμβους έμπρακτης οργάνωσης της αλληλεγγύης) όσο και μεταξύ αυτών που έχουν ανάγκη ή επιθυμούν να προσφέρουν με κάθε τρόπο με τις δομές αλληλεγγύης.
Αυτή είναι η πρώτη διαφορά μας από τον τρόπο που λειτουργούν οι οργανισμοί προσφοράς φιλανθρωπίας ή κοινωνικών υπηρεσιών. Να επισημάνουμε ότι τον τελευταίο καιρό, τέτοιες θεσμικές δομές ήπρωτοβουλίες αυξάνονται μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων για τη φτώχεια ή την ανεργία (ΕΣΠΑ κ.λπ.) από τους ίδιους τους φορείς του Μνημονίου ή ΜΜΕ ή επιχειρήσεις κλπ., από όσους δηλαδή ευθύνονται για την κοινωνική καταστροφή που πλήττει την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας. Εκτός από το ότι τα προγράμματα αυτά αποτελούν μία προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων κοινωνικής ευαισθησίας, διαμορφώνουν και νέες μορφές πελατειακών σχέσεων εκμεταλλευόμενα την κοινωνική δυστυχία και ανάγκη.
Από εδώ προκύπτουν και δυο βασικές ακόμα διαφορές μας από αυτούς τους θεσμικούς φορείς ελεημοσύνης στην ουσία.
Το πρώτο στοιχείο είναι ότι οι δομές με τις οποίες η Αλληλεγγύη Για Όλους συνδέεται, απευθύνονται σε όλες και όλους, χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις, είτε αυτοί αφορούν (τα λεγόμενα) «κοινωνικοοικονομικό» κριτήριο είτε αφορούν την καταγωγή, το χρώμα, τη θρησκεία και τα πιστεύω όσων πλήττονται από την κρίση. Απευθύνονται σε όσους έχουν χάσει τη δουλειά τους, το δικαίωμα στην ασφάλεια και την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, σε όσες και όσους αδυνατούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες ή ανάγκες για να υπερασπιστούν τη ζωή, το βιος και τα δικαιώματά τους με αξιοπρέπεια.
Η αλληλεγγύη για εμάς δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις, όπως ακριβώς η φτώχεια, η πείνα, η έλλειψη φαρμάκων δεν κάνουν καμία άλλη διάκριση παρά μόνο ανάμεσα σε αυτούς που επωφελούνται από την καταστροφή και αυτούς που καλούνται να πληρώσουν τη νύφη ακόμα και με την ίδια τη ζωή τους.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η αλληλεγγύη για εμάς δεν είναι μια πράξη βοήθειας των εχόντων προς τους μη έχοντες, των ικανών προς τους αναξιοπαθούντες. Δεν διαχωρίζει ανάμεσα σε αυτούς που λαμβάνουν αλληλεγγύη και σε αυτούς που δίνουν. Βασικό χαρακτηριστικό της λειτουργίας και της διαφορετικής πολιτικής κουλτούρας των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης είναι τα στοιχεία της ανοιχτής απεύθυνσης, της συμμετοχής και της αδιαμεσολάβητης δημοκρατίας, της ισότητας, της ενεργοποίησης και αυτοοργάνωσης όλων για να δοθούν συλλογικές λύσεις σε κοινές ανάγκες, με τις οποίες σήμερα μπορεί να βρίσκεται αντιμέτωπος ο ένας και αύριο η άλλη.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι άμεσοι στόχοι της Αλληλεγγύης Για Όλους είναι;
Η Αλληλεγγύη Για Όλους φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ακόμα λιθαράκι στον αγώνα για μια ζωή χωρίς μνημόνια, φτώχεια, εκμετάλλευση, φασισμό και ρατσισμό, για τη δημιουργία των όρων για τη ριζοσπαστική/ πολιτική ανατροπή και τον κοινωνικό μετασχηματισμό.
Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, καθώς η Μόσχα απάντησε στα…
Θέση εμμέσως εναντίον της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από την Κ.Ο. της ΝΔ, χωρίς να τον κατονομάζει,…
Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση της…
Στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο και ολοκληρώνονται…
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα 22/11, στον Περισσό,…
Την Κυριακή διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου, σε μια…
This website uses cookies.