Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Αλόη, το φυτό της αθανασίας που τρώγεται και πίνεται, καλλιεργείται στην Κρήτη

Όταν το φυτό της «αθανασίας» και της ευζωίας, η περίφημη αλόη, σμίγει με την κρητική γη και καλλιεργείται με μεράκι, τότε αναμφίβολα δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να απολαύσουν μοναδικά προϊόντα με συστατικά που από την αρχαιότητα θεωρούνταν ελιξήριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις παραδόσεις, στην Αίγυπτο απέδιδαν στην αλόη θεραπευτικές, καλλυντικές αλλά και πνευματικές ιδιότητες, ενώ κρεμούσαν τα φύλλα της στις πόρτες των σπιτιών ως σύμβολο προστασίας.

Επίσης, στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούσαν την αλόη για τη θεραπεία πληγών και στη Ρώμη το υγρό που βρίσκεται μέσα στα φύλλα χρησιμοποιούνταν ως καθαρτικό.

Αναφορές στην αλόη υπάρχουν τόσο στην Παλαιά Διαθήκη («τα φορέματά σου μυρίζουσιν από σμύρναν, αλόη και κασσίαν,από Ναών Ελεφαντίνων από των οποίων ηυφρανάνσε») όσο και στην Καινή Διαθήκη (Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιον) «ήλθεν δε και ο Νικόδημος φέρων μείγμα σμύρνης και αλόης έως λίτρας εκατό».

Αλλά και ο Χριστόφορος Κολόμβος κάνει ξεχωριστή αναφορά σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «τέσσερα είναι τα απαραίτητα τρόφιμα για την καλή υγεία του ανθρώπου – το σιτάρι, το σταφύλι, η ελιά και η αλόη. Το πρώτο τον τρέφει, το δεύτερο του αναπτερώνει το ηθικό, το τρίτο τον φέρνει σε αρμονία και το τέταρτο τον γιατρεύει».

Πάνω σ’ αυτό το επί χιλιετίες μοναδικό θαυματουργό φυτό που χρησιμοποιήθηκε και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς στηρίχθηκαν και επένδυσαν πάνω από 100 άτομα από την Κρήτη, προχωρώντας στη συστηματική καλλιέργειά του, καθώς και σε μια σειρά άλλων αγροτικών προϊόντων – όπως το φραγκόσυκο και τα αρωματικά φυτά- προκείμενου να ιδρύσουν τη «Μινωική Γη» και να προσφέρουν το προϊόν σε ευρεία κατανάλωση.

Ο συνεταιρισμός «Μινωική Γη», που ιδρύθηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο και είναι ο πρώτος στο είδος του πανελλαδικά και μοναδικός στην Κρήτη, αριθμεί σήμερα 117 μέλη και υπάρχει «εκπροσώπηση» όλων σχεδόν των επαγγελμάτων μεταξύ των μελών του.

Εκτός από τους νέους αγρότες που καλύπτουν ένα σημαντικό ποσοστό στον συνεταιρισμό, συμμετέχουν μεταξύ άλλων έμποροι, βιοτέχνες, προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο συνεταιρισμός ετοιμάζεται να διαθέσει σε πρώτη φάση στους καταναλωτές δέκα προϊόντα, ενώ ήδη σχεδιάζονται και άλλα, ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται στο στάδιο των μελετών.

Συγκεκριμένα, η «Μινωική Γη» διαθέτει 5 μαρμελάδες και δύο σάλτσες με βάση την αλόη και το φραγκόσυκο, καθώς, επίσης, παγωτό και σορμπέ φραγκόσυκου. Μετά από προσπάθειες και εργαστηριακές δοκιμές πέντε μηνών, διατίθενται στην αγορά πέντε μαρμελάδες (αλόη – βανίλια, αλόη – λεμόνι, αλόη – πορτοκάλι, αλόη – φραγκόσυκο και φραγκόσυκο), καθώς και δύο σάλτσες (φραγκόσυκο-αβοκάντο και φραγκόσυκο – τζίντζερ, ιδανικά για σαλάτες και κρέατα).

Με βάση τα στοιχεία της καλλιέργειας της αλόης, μπορούν να φυτευτούν από 1.200 έως 1.300 φυτά ανά στρέμμα. Εξάλλου, το φυτό μετά από δεύτερο χρόνο βγάζει παραφυάδες, περισσότερες από 10 το καθένα, που μπορούν μετά από λίγο να αφαιρεθούν και να μεταφυτευθούν, μεγαλώνοντας την καλλιέργεια ή να πουληθούν στα φυτώρια.

Από κάθε φυτό μπορούν να κοπούν το λιγότερο 4 φύλλα κάθε φορά και για 3 ή 4 φορές το χρόνο με αποτέλεσμα ένα στρέμμα να δίνει το λιγότερο 13.000 φύλλα. Ακόμη, το βάρος του φύλλου είναι από 400 γρ. έως και 800 γρ. και έτσι το στρέμμα μπορεί να αποδώσει 7.000 κιλά αλόης. Τέλος, το κάθε φύλλο μπορεί να δώσει το 70-80% του βάρους του σε μορφή τζελ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ν. Κανέλλου: Το εργαστηριακό ψάρι δεν είναι απομίμηση ψαριού

Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…

2 hours ago

Απειλές Τραμπ κατά Πούτιν αν δεν σταματήσει ο “γελοίος πόλεμος” στην Ουκρανία

Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…

2 hours ago

Αποκαλυπτική έρευνα για την ακρίβεια: 63% ακριβότερο το καλάθι με βασικά τρόφιμα σε σύγκριση με το 2021 – Μειώθηκε η ιδιοκατοίκηση, αυξήθηκαν τα επιτόκια

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…

2 hours ago

Σωκράτης Φάμελλος: «Είναι παράλογο τα κέρδη των τραπεζών να είναι 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο»

«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…

2 hours ago

Λήγει το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών στο κύκλωμα βρεφών: Σε εξέλιξη η έρευνα για τη ‘βιομηχανοποίηση’ των γεννήσεων

Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…

2 hours ago

Τέμπη: «Είναι ξεκάθαρο ότι στο ηχητικό ακούμε τα παιδιά μας, ακούω τον γιο μου» λέει ο Ασλανίδης – Το μήνυμα της Καρυστιανού στον ανακριτή

Τα ηχητικά ντοκουμέντα του 112 που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και προκαλούν την κοινή γνώμη, όχι…

5 hours ago

This website uses cookies.