Το στέλεχος Δέλτα της Covid-19 έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του στην Κρήτη, όπου έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα 19 τέτοια κρούσματα. Ο αριθμός αυτός είναι απόλυτος και όχι ενδεικτικός, καθώς στο εργαστήριο ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης εξετάζεται πια το σύνολο των κρουσμάτων για όλες τις μεταλλάξεις.
Αυτό ανέφερε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας – Βιολογίας Εξωκυττάριου Χώρου της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος: “Ο μηχανισμός που υπάρχει στο εργαστήριό μας επιτρέπει τον καθολικό έλεγχο των κρουσμάτων και στέλνουμε στο Κέντρο Γονιδιωματικής Επιτήρησης μόνο όσα κρούσματα πληρούν κάποια κριτήρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Κρήτη έχει περισσότερα κρούσματα, αφού στην υπόλοιπη Ελλάδα ο έλεγχος είναι δειγματοληπτικός. Ίσα ίσα η Κρήτη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως οδηγός για την υπόλοιπη Ελλάδα”.
Το στέλεχος Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, 50% ή 60% περισσότερο από το αρχικό. Στην Αγγλία έχει καταλάβει το 30% της συνολικής πίτας των κρουσμάτων, ενώ στη Ρωσία υπολογίζεται ότι αγγίζει το 90%. Μεγάλη έξαρση υπάρχει και στην Πορτογαλία και φυσικά στην Ινδία από όπου ξεκίνησε. “Είναι πολύ επικίνδυνο στέλεχος”, τόνισε ο κ. Ζαφειρόπουλος, “και δίνει διπλάσιο αριθμό νοσηλειών από το αρχικό”. Ο κ. Ζαφειρόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
“Το καλύτερο θα ήταν να κλείναμε τα σύνορα και να μην δεχόμαστε τουρίστες”, συμπληρώνει, “όμως αφού αυτό δεν είναι εφικτό είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να υπάρχει καθολικός και όχι δειγματοληπτικός έλεγχος στις πύλες εισόδου. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην γίνονται τεστ σε ασυμπτωματικούς τουρίστες, οι οποίοι όμως είναι φορείς του μεταλλαγμένου στελέχους και το φέρνουν στη χώρα”.