ΤΟΠΙΚΑ

Αμάρι: Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αλλά πολλές μικρές φωτιές

“Μάχη” με τους ισχυρούς ανέμους και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις έδωσαν όλη τη νύχτα οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο τεράστιο πύρινο μέτωπο στο Νότιο Ρέθυμνο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μπορεί να μην υπάρχει ενεργό μέτωπο αυτή τη στιγμή, ωστόσο οι ισχυρές ριπές του ανέμου που σάρωναν στη διάρκεια της νύχτας την καμένη έκταση προκαλούσαν νέες αναζωπυρώσεις.

Έπειτα από ολονύχτια επιχείρηση 250 περίπου πυροσβεστών, οι οποίοι έδιναν μάχη με τις φλόγες εστία-εστία, η εικόνα το πρωί της Πέμπτης είναι σαφώς καλύτερη από το βράδυ.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο το στοίχημα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις είναι να σβήσουν κάθε μικρή εστία που σιγοκαίει και αποτελεί κίνδυνο για άμεση αναζωπύρωση.

Με το πρώτο πρωινό φως, επανεκκίνησαν τη συνδρομή και τα εναέρια μέσα, με 2 πυροσβεστικά ελικόπτερα να επιχειρούν ανελλιπώς.

Παράλληλα, από γης συνεχίζουν την επιχείρηση οι περίπου 30 δασοκομάντος που έφτασαν αργά το βράδυ της Τετάρτης από την Αθήνα, ενισχύοντας τους πυροσβέστες που έχουν φτάσει από όλη την Κρήτη στο σημείο.

Τι έγινε χθες

«Εφιαλτικές» ήταν από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης οι συνθήκες στο Αμάρι με τις δεκάδες εστίες πυρκαγιάς να μαίνονται ανεξέλεγκτες ως αργά τη νύχτα και τις προσπάθειες των πυροσβεστών, των εθελοντών, των ανθρώπων των δήμων και της περιφέρειας, να είναι υπεράνθρωπες προκειμένου να μην κινδυνεύσει κάποια ανθρώπινη ζωή.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, ο απολογισμός της τεράστιας αυτής πυρκαγιάς θα είναι απογοητευτικός για τις περιουσίες των πολιτών, που έβλεπαν επί ώρες ελαιόδεντρα, μελίσσια, ακόμα και μια αποθήκη, να καίγονται. Ελαιόδεντρα αιώνων έγιναν κάρβουνο, ενώ ο οικισμός της Αγίας Παρασκευής εκκενώθηκε από νωρίς, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι ηλικιωμένοι κυρίως κάτοικοι του.

Η δύναμη που αναπτύχθηκε ήταν τιτάνια: Περίπου 200 πυροσβέστες από όλη την Κρήτη, μία μεγάλη ομάδα με 32 δασοκομάντος από την Αθήνα που έφτασαν με εντολή του Υπουργού Κλιματικής Αλλαγής Βασίλη Κικίλια, 45 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από αέρος με ρίψεις επιχειρούσαν καθ’ ολη την διάρκεια της ημέρας, δύο αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα πυρόσβεσης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις προσπάθειες πυρόσβεσης συμμετείχαν υδροφόρες και εθελοντικά οχήματα από τους δήμους Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου, που συνέδραμαν μαζί με εκείνα της Περιφέρειας. Επίσης, συμμετείχε και η Εθελοντική ομάδα “Ενα” από το Ρέθυμνο με 6 οχήματα βυτιοφόρα με 16 άτομα, ενώ ήταν και 3 οχήματα στο συντονιστικό και σε ετοιμότητα για άμεση επέμβαση.

Με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα θα επιχειρήσουν ξανά, με στόχο να κατασβέσουν πλήρως την πυρκαγιά.

Τα μηνύματα 112 και η εκκένωση της Αγίας Παρασκευής

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το Χορδάκι και λόγω των ισχυρών ανέμων «γύρισε» προς την Ορνέ Αγίου Βασιλείου. Οι άνεμοι ωστόσο σύντομα δημιούργησαν πολλές εστίες, με την κυριότερη να εντοπίζεται στην Αγία Παρασκευή. Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα ήχησε το πρώτο μήνυμα του 112 που προειδοποιούσε τους κατοίκους του Αμαρίου και στις 17.25 ήχησε το δεύτερο που έδινε οδηγίες για εκκένωση της Αγίας Παρασκευής.

Άμεσα, πυροσβέστες, αστυνομικοί, άνθρωποι του δήμου και της Περιφέρειας φρόντισαν να συγκεντρώσουν τους ηλικιωμένους κατοίκους στην εκκλησία και από εκεί τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία.

Επικοινωνία Κικίλια με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου

Η ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πυρκαγιά στο Αμάρι και ιδιαίτερα γύρω από το χωριό της Αγίας Παρασκευής ανάγκασε το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και τον Υπουργό Βασίλη Κικίλια να πάρει την απόφαση να δώσει εντολή για την αποστολή μίας ομάδας δασοκομάντος με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου.

Ο κ. Κικίλιας επικοινώνησε με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, την οποία ενημέρωσε για την απόφαση.

Ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής στο μέτωπο

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρέθηκαν από νωρίς ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Νίκος Ρουμελιώτης, ο διοικητής των Π.Υ. Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Τσικαλάς, ο διοικητής της Π.Υ. στην Κρήτη Μιχάλης Σεληνιωτάκης, το σύνολο σχεδόν των πυροσβεστικών δυνάμεων της Κρήτης.

Στο μέτωπο ήταν από νωρίς ο αρμόδιος για θέματα πολιτικής προστασίας Μιχάλης Σαρρής, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, οι δήμαρχοι Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου Παντελής Μουρτζανός και Γιάννης Ταταράκης, ο αντιδήμαρχος Αγίου Βασιλείου, αρμόδιος για την πολιτική προστασία Βαγγέλης Καπετανάκης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αμαρίου Θεοχάρης Μανουσάκης, ενώ το βράδυ στο σημείο έφτασε και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Στο μέτωπο βρέθηκε και ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Μανουσάκης.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Απ’ τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στο σημερινό μίζερο Κέντρο

Του Δημήτρη Μηλάκα Η αποδιοργάνωση του κεντρώου πολιτικού χώρου στην Ελλάδα εκδηλώθηκε αστραπιαία μετά το…

17 mins ago

Σεμινάριο φωτορεπορτάζ / φωτογραφίας δρόμου / δημιουργίας φωτο-ιστοριών με τον διακεκριμένο φωτορεπόρτερ Θανάση Σταυράκη

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ Σεμινάριο Φωτορεπορτάζ / Φωτογραφία Δρόμου…

4 hours ago

Ο Σπύρος Δερβενιώτης στα Χανιά για το Chaniartoon – International Comic & Animation Festival

Ο Σπύρος Δερβενιώτης ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες δημιουργούς κόμικς και γελοιογράφος με δουλειές…

4 hours ago

Χανιά: Αγωνία για Γερμανό πεζοπόρο που αγνοείται

Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι αρχές στα Σφακιά, καθώς από το απόγευμα της Παρασκευής αγνοείται ένας…

4 hours ago

Τραγωδία στα Μάλια: Νεκρός 69χρονος Γερμανός στην παραλία

Σοκαριστικό είναι το περιστατικό που σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην παραλία των Μαλίων, όπου…

4 hours ago

“Μας περνάνε για ηλίθιους!”: Οι «Ενεργοί Γονείς» καταγγέλλουν παραπληροφόρηση για προσλήψεις στο Νοσοκομείο Χανίων

Οι «Ενεργοί Γονείς» του Νομού Χανίων εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλουν την Διοίκηση του…

4 hours ago

This website uses cookies.