Ιδιαίτερα θερμά λόγια επεφύλαξε για την Ελλάδα, αλλά και για τον υφυπουργό Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρεϊ Πάιατ, κατά την ομιλία του στην Ένωση Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών (AUSA Convention Center Washington DC), στην Ουάσιγκτον, λίγες ημέρες πριν την επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα και την πρώτη του επίσημη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ . Ύμνοι για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για τη βάση της Σούδας, τις αμερικανικές επενδύσεις και το ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ανακοινώθηκε η ίδρυση παραρτήματος της AUSA στην Ελλάδα. Ανοιχτή πρόσκληση Βίτσα στη βιομηχανία όπλων για επενδύσεις στην Ελλάδα.
«Η ιδιωτικοποίηση και εκποίηση δημόσιας περιουσίας αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» σχολίασε επαινετικά για την ελληνική κυβέρνηση ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρεϊ Πάιατ κατά την ομιλία του στην Ουάσιγκτον και το AUSA Convention Center Washington, σύμφωνα με τα σημεία της που μεταφέρει η Καθημερινή. Παράλληλα, τόνισε πως οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν διαφωνούν με την καταβολή φόρων, «εφόσον η φορολόγηση τους προσφέρει σταθερότητα και αναπτυξιακές προοπτικές».
Δεσπόζουσα θέση στην ομιλία του Τζ. Πάιατ είχε η συνεργασία μεταξύ της χώρας του και της Ελλάδας, καθώς ο Αμερικανός, έκανε ειδική μνεία στη σημαντικότητα της βάσης της Σούδας, καθώς και την πρωτοφανή συνέπεια που δείχνει η Ελλάδα στην τήρηση των υποχρεώσεών της απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις δαπάνες που απαιτεί η Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Στην ομιλία του, ο Αμερικανός πρεσβευτής είχε μόνο καλά λόγια να πει και για τον υφυπουργό Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, που ήταν παρών, και μάλιστα, απέσπασε θετικά σχόλια για τη δική του ομιλία στην εκδήλωση.
«Ο αν. υπουργός κ. Βίτσας διακρίθηκε ως υπέρμαχος της εξαίρετης συνεργασίας μας στη βάση της Σούδας, η οποία ενισχύει τη συμμαχία μας και μας βοηθά, κάθε μέρα, στην πραγματοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων με στόχο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» ανέφερε ειδικότερα.
Ένα ακόμα κεντρικό σημείο της ομιλίας του Τζ. Πάιατ, ήταν αυτό της παρουσίας του αμερικανικού κεφαλαίου στην Ελλάδα, καθώς «το 2016, η Ελλάδα αναδείχθηκε στη 10η θέση των ταχύτερα αναπτυσσόμενων πηγών επενδύσεων στις ΗΠΑ, ενώ οι ΗΠΑ υπήρξαν η μεγαλύτερη πηγή απευθείας ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα».
Μάλιστα, ο Αμερικανός έκανε επίσης ειδικές αναφορές σε συγκεκριμένες αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπως οι Lockheed Martin, Raytheon και ATK που έχουν ήδη συνάψει ισχυρές συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες. Ελληνικές αμυντικές επιχειρήσεις, όπως οι IDE/Intracom, Hellenic Defense Systems και Theon Sensors, αναφέροντας πως έτσι επιβεβαιώνουν την ισχυροποίηση της Ελλάδας για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.
Βίτσας: Όποιος επενδύσει στην Ελλάδα να προσδοκά άμεσα οφέλη
Το βράδυ της Τρίτης, στην ίδια εκδήλωση τοποθετήθηκε και ο υφυπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ενώ σημειώνεται πως εν τη παρουσία του ανακοινώθηκε η ίδρυση παραρτήματος της Ένωσης Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.
«Όποιος επενδύσει στην Ελλάδα ή ανοίξει οικονομική συνεργασία με φορείς που ήδη δραστηριοποιούνται στην ελληνική οικονομία, μπορεί να προσδοκά σε άμεσα οφέλη» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Δ. Βίτσας, σε μια ομιλία που χαρακτηρίστηκε από συνεχείς προσκλήσεις στους παρευρισκομένους για να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Παράλληλα, ο υφυπουργός επιχείρησε να αναφερθεί σε ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, αναφέροντας ακόμα και πως η ελληνική επανάσταση του 1821 είχε ως πηγή έμπνευσης την αμερικανική επανάσταση.
«Η συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ έχει βάθος χρόνου και δικαίως οι δύο χώρες μπορούν να αποκαλούνται στρατηγικοί εταίροι. Οι ρίζες αυτής της δυνατής σχέσης ανάγονται στην εποχή του αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία το 1821 που εμπνεύστηκε πολλά από τον αγώνα για την ανεξαρτησία των ΗΠΑ και την αμερικανική επανάστασης» δήλωσε σύμφωνα με την ομιλία του, που μεταφέρει το Militaire.gr.
Ακολούθως, αναφέρθηκε αναλυτικά σε αρκετά από τα πεδία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τόσο για την αναβάθμιση αεροσκαφών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, τα F-16, την «πολυεπίπεδη συνεργασία» με την Αμυντική Βιομηχανία των ΗΠΑ, καθώς και τη συνεργασία της ελληνικής βιομηχανίας όπλων με τις αμερικανικές εταιρείες.
Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στις «παραγωγικές δυνατότητες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας περιλαμβάνονται», αναφερόμενος ενδεικτικά στους ακόλουθους τομείς δραστηριότητας:
Τέλος, έκλεισε την ομιλία του με ακόμα μία πρόσκληση για αμυντικές επενδύσεις. «Σας καλώ λοιπόν να επενδύσετε στην Ελλάδα και να συνεργαστείτε με τις Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες. Σας διαβεβαιώνω ότι τα οφέλη θα είναι πάνω από τις προσδοκίες σας γιατί η Ελλάδα δεν είναι μόνο η χώρα του μύθου και των ονείρων αλλά και η χώρα της δημιουργίας όπου τα όνειρα γίνονται πράξη».
Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2025 το 3ο Συνέδριο…
Ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στη διασταύρωση των οδών Μάρκου Μπότσαρη…
Μια νέα υπόθεση απάτης σημειώθηκε την Παρασκευή στα Χανιά, αν και η υπόθεση έγινε γνωστή…
Γράφει ο Εμμανουήλ Παπαδάκης, γιατρός Έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο στην επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας…
Η πολιτική και όχι μόνο ζωή της Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να αποκαλυφθεί τις επόμενες ημέρες,…
Τα νέα video που παρουσιάζουν τις περιπέτειες της «Smart Κατσούνας» έχουν σχεδιαστεί για να γίνουν…
This website uses cookies.