Αμερικανική αεροπορική επιδρομή στα ανατολικά της περιοχής Ντάιρ αλ Τζουρ της Συρίας, το απόγευμα της Τετάρτης, η οποία είχε ως στόχο εκτεταμένες εγκαταστάσεις του ISIS, έπληξε, μεταξύ άλλων, και αποθήκη της ισλαμιστικής οργάνωσης στην οποία φαίνεται ότι υπήρχαν αποθηκευμένα χημικά όπλα. Αυτό υποστηρίζει σε ανακοίνωση – καταγγελία του ο συριακός στρατός, προσθέτοντας ότι το νέφος που σηκώθηκε από το πλήγμα ενώ αρχικά ήταν άσπρο στη συνέχεια έγινε έντονα κίτρινο και κάλυψε μεγάλο μέρος της περιοχής. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι δεν είναι προς το παρόν γνωστό ποια χημική ουσία εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα αλλά ότι με βάση τις πρώτες πληροφορίες δεκάδες αν όχι εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της. Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων αρνήθηκε στο πρακτορείο Reuters ότι συνέβη κάτι τέτοιο.
Η καταγγελία δεν συγκίνησε τα μεγάλα δυτικά ΜΜΕ, με αποτέλεσμα περίπου ένα 24ωρο αργότερα, να «παίζει» ως μικρή είδηση κυρίως στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και στην εφημερίδα «Independent», όπου ορθώς επισημαινόταν ότι τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση του συριακού στρατού δεν διασταυρώνονται από άλλη πηγή. Προκύπτει φυσικά το ερώτημα γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση επιδεικνύεται η δημοσιογραφική δεοντολογία και τονίζεται ότι δεν διασταυρώνεται η πληροφορία ενώ αντίθετα, την περασμένη εβδομάδα, στην περίπτωση του Χαν Σεϊχούν της Χάμα, θεωρήθηκε δεδομένο ότι η εκδοχή που δόθηκε από αντικαθεστωτικές πηγές είναι πέραν πάσης αμφιβολίας αληθής.
Και όχι απλώς θεωρήθηκε αληθής αλλά η πλειοψηφία των ΜΜΕ έσπευσε να υιοθετήσει και την επιχειρηματολογία Τραμπ καθώς και των κυβερνήσεων που συντάχθηκαν στο πλευρό του ως προς τον ένοχο και τον τρόπο της επίθεσης (που επίσης δεν έχει διευκρινιστεί) με την οποία χαρακτηρίστηκε «απολύτως κατανοητή» η αμερικανική πυραυλική επιδρομή κατά βάσης που ελέγχεται από τους Ρώσους στη Συρία. Κι αυτό παρά την προφανή ανοησία, αν όντως βρίσκεται πίσω από την επίθεση η Δαμασκός, το καθεστώς Άσαντ να προβαίνει σε μια κίνηση που δεν το ωφελεί σε τίποτε ούτε σε διπλωματικό αλλά ούτε και σε στρατιωτικό επίπεδο, δεδομένου ότι στην περιοχή βρίσκεται ήδη σε πλεονεκτική θέση και είναι θέμα ημερών η απόκτηση του οριστικού της ελέγχου.
Έναν χρόνο ακριβώς πριν, τον Απρίλιο του 2016, ο συριακός στρατός είχε καταγγείλλει, στην ίδια περιοχή, στο Ντάιρ αλ Τζουρ, ότι οι ένοπλοι του ISIS και άλλων αντικαθεστωτικών ομάδων χρησιμοποίησαν πολλάκις στη σκληρή μάχη για τον έλεγχο του αεροδρομίου της πόλης αέριο μουστάρδας, μια επίσης απαγορευμένη ουσία. Δεν ακολούθησε καμία κινητοποίηση, ούτε έγινε κάποια απόπειρα ελέγχου των καταγγελιών. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τη χρήση αερίου μουστάρδας από αντικαθεστωτικούς ισλαμιστικών οργανώσεων έχουν καταγγείλλει πολλάκις και οι Κούρδοι του YPG στη βόρεια Συρία αλλά και οργανώσεις Τουρκμένων, που συνεργάζονται με τους αντικαθεστωτικούς!
Να σημειωθεί ότι μόλις πριν λίγες ώρες ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων, ο οποίος ανέλυσε δείγματα της χημικής ουσίας που δηλητηρίασε δεκάδες ανθρώπους στο Χαν Σεϊχούν επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για την νευροπαραλυτική ουσία σαρίν, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Οι αναλύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες 3 – 4 εβδομάδες, και στη συνέχεια θα μεταβιβαστούν στον ΟΗΕ. Εντούτοις, ο Οργανισμός ξεκαθάρισε ότι μπορεί να καθορίσει ποια ακριβώς σύνθεση της χημικής ουσίας χρησιμοποιήθηκε αλλά όχι και ποιος τη χρησιμοποίησε και με ποιόν τρόπο. Και εκεί ακριβώς βρίσκεται το μέγα ζήτημα.
Ως υπενθύμιση..
Πάντως, την αξία του ως προς την κατανόηση ότι τίποτε δεν είναι μονοσήμαντο και ότι πίσω από πολλά δήθεν προφανή βρίσκεται πολύ εντονότερο παρασκήνιο έχει και το γεγονός ότι με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες που ουδέποτε διαψεύστηκαν επισήμως από την Ουάσινγκτον ή το Λονδίνο, οι αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να γνώριζαν από την άνοιξη του 2013 ότι ορισμένες ένοπλες αντικαθεστωτικές ομάδες στη Συρία είχαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν χημικά όπλα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Σέιμουρ Χερς, το θέμα τίθεται σαφώς σε 5σέλιδη απόρρητη έκθεση που παραδόθηκε στον αναπληρωτή διευθυντή των Μυστικών Υπηρεσιών του Στρατού (DIA), Ντέιβιντ Σεντ, στις 20 Ιουνίου 2013, όπου κατονομάζεται το Μέτωπο αλ Νούσρα ότι «έχει πυρήνα παραγωγής χημικών όπλων», τον οποίο πιθανότατα εξέλιξε στην πάροδο χρόνων στους κόλπους της αλ Κάιντα. Στην ίδια έκθεση σημειώνεται και ο ρόλος του «τουρκικού και του σαουδαραβικού παράγοντα» στην υλοποίηση των σχεδίων του Μετώπου αλ Νούσρα.
Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι τον Μάη του 2013, στην νότια Τουρκία, πολύ κοντά στη συνοριογραμμή, συνελήφθησαν από την τοπική αστυνομία (όχι τους συνοριοφύλακες πχ που είχαν τη γενική εντολή από την ηγεσία της Άγκυρας να μην «ενοχλούν» ιδιαίτερα τις μετακινήσεις αντικαθεστωτικών από τα σύνορα) 10 μέλη του Μετώπου και η τοπική αστυνομία είχε δημοσιοποιήσει ότι μετέφεραν δύο κιλά σαρίν. Από αυτούς, οι πέντε αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από σύντομη κράτηση και οι άλλοι πέντε αφέθηκαν ελεύθεροι αναμένοντας τη δίκη, για την εξέλιξη της οποίας σχεδόν κανείς δεν έχει αντιληφθεί τι ακριβώς συνέβη και πότε. Τα δεδομένα αυτά έρχονται να προστεθούν στην επίσημη παραδοχή του ΟΗΕ, το 2014, ότι σε περιοχές που βρίσκονταν επί καιρό υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών (και του μετώπου αλ Νούσρα) εντοπίστηκαν κύλινδροι με αέριο σαρίν σε σημεία που χρησιμοποιούσαν για αποθήκευση οπλισμού.
Το ΜέΡΑ25 Κρήτης συμμετέχει και καλεί στις συγκεντρώσεις που διοργανώνονται την Κυριακή 26 Ιανουαρίου σε…
Στις 4.30 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η μαραθώνια διαδικασία των απολογιών στο Δικαστικό Μέγαρο Χανίων για…
Με αίτημα για δικαιοσύνη και διαφάνεια, η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023, κάλεσε…
Οπρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξέφρασε τη στήριξή του προς τον Έλον Μασκ, μετά τον σάλο…
Αναπάντητες παραμένουν επί έξι μήνες οι αιτήσεις που έχει καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της Μαρίας Καρυστιανού, Γιάννης…
Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη * Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ Η σπουδή της ιστορίας διδάσκει…
This website uses cookies.