Προβληματισμένοι έφυγαν κάποιοι τουλάχιστον από τους υπουργούς από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο άκουσμα της σκληρής επίθεσης που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κυρίως προς τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν και δευτερευόντως προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η χωρίς περιστροφές ευθεία επίθεσης κατά της Ρωσίας, ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, προκάλεσε αίσθηση μεταξύ των παρισταμένων. «Είναι οργανωμένοι οι ρωσικοί εκβιασμοί στην ενέργεια», ανέφερε χαρακτηριστικά στο υπουργικό και πρόσθεσε: «Ο κ. Πούτιν δεν το κρύβει, ούτε ο Ερντογάν, που έχει δηλώσει πως θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως σημειώνουν γαλάζια στελέχη, αν και την άποψη του πρωθυπουργού, προφανώς συμμερίζονται και άλλοι ξένοι ηγέτες, οι οποίοι βλέπουν τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης στις χώρες τους λόγω των έντονων κραδασμών από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, το δημόσιο κατηγορώ προς τον Ρώσο πρόεδρο από την Αθήνα μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους στα εθνικά μας θέματα. Πολύ περισσότερο όταν μόνο το τελευταίο διάστημα, η ρωσική πλευρά έχει αναφερθεί τουλάχιστον τρεις φορές με αιχμηρό τρόπο στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα.
Ο παραπάνω προβληματισμός έρχεται σε συνέχεια της αρχικής κυβερνητικής απόφασης να είναι μεταξύ των πρώτων στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία για την άμυνά της από τη ρωσική εισβολή. Και τότε, υπήρξε ένα μούδιασμα, σε κάποιους κυβερνητικούς και πολιτικούς κύκλους, το οποίο έγινε μεγαλύτερο όταν η Μόσχα αντέδρασε άμεσα, απελαύνοντας οκτώ Έλληνες διπλωμάτες από τα ρωσικά εδάφη, κατηγορώντας την Αθήνα ότι έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη διάρρηξη των πολυετών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας.
Σήμερα, ωστόσο, μετά από έξι μήνες πολέμου στην Ουκρανία, η ανησυχία είναι πολύ μεγαλύτερη, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά συνολικά στην Ε.Ε, όπου αρχίζει και κυριαρχεί η εκτίμηση ότι προσώρας τουλάχιστον, ο μόνος κερδισμένος από το μπρα ντε φερ Ευρώπης – Ρωσίας είναι ο ίδιος ο κ. Πούτιν, ο οποίος, με όπλο το ρωσικό αέριο, προκαλεί σοβαρές πολιτικές αναταράξεις σε όλες ανεξαιρέτως τις ευρωπαϊκές χώρες.
Αντιθέτως, ο ίδιος και η χώρα του, παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, όχι μόνο δεν «πόνεσαν» οικονομικά, αλλά βγήκαν κερδισμένοι, εξάγοντας το ρωσικό πετρέλαιο στη μεγάλη αγορά της Ασίας.
Για την Ελλάδα, το πρόβλημα είναι ακόμα πιο σύνθετο, λόγω των παραδοσιακών σχέσεων Πούτιν – Ερντογάν και της δεδομένης στρατηγικής του Τούρκου προέδρου να κλιμακώσει την επιθετικότητα προς τη χώρα μας καθ οδόν προς τις τουρκικές εκλογές το 2023.
Τους στρατιωτικούς στόχους της Ρωσίας σε περίπτωση που ο πόλεμος γενικευθεί δημοσιοποίησε το ρωσικό μέσο…
Ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, σε ανάρτησή του επέκρινε δριμύτατα την απόφαση του…
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν έξι ομοσπονδίες, σωματεία κ.λπ. (μεταξύ αυτών και εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ…
Πανελλήνιο ρεκόρ στον αριθμό των αποβιωσάντων δοτών οργάνων καταγράφηκε φέτος, σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό…
Οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη ζήτησαν σήμερα Τρίτη (26/11) σε δήλωσή…
Άκαμπτη η κυβέρνηση, αδιαφορεί για τις εκκλήσεις όλων των αρμόδιων φορέων που ζητούν επιτακτικά να…
This website uses cookies.