Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Αναγκάζουν τους άστεγους να φορούν ταμπελάκι με κίτρινο τρίγωνο | Φωτός

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Γαλλία η είδηση ότι στην πόλη της Μασσαλίας, οι τοπικές αρχές χρησιμοποιούν τακτικές που θυμίζουν τους Ναζί για να εντοπίσουν και να καταγράψουν την κατάσταση της υγείας του άστεγου πληθυσμού. Συγκεκριμένα, ζητούν από τους άστεγους να φορούν σε ευκρινές σημείο ειδική ταυτότητα που φέρει ένα κίτρινο τρίγωνο. Οι κάρτες αναφέρουν στοιχεία σε σχέση με το ιατρικό ιστορικό του κάθε άστεγου.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταδικάζουν την αδιανόητη αυτή κίνηση των αρχών της Μασσαλίας, συγκρίνοντας, μάλιστα, τις ταυτότητες των άστεγων με το Αστέρι του Δαβίδ που αναγκαστικά έφεραν στον ρουχισμό τους οι Εβραίοι κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

“Πρόκειται για σκάνδαλο, θέλουν να τους στιγματίσουν”, αναφέρει ο Christophe Louis, πρόεδρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Collectif Morts de la Rue που βοηθάει τους άστεγους της πόλης.

“Το γεγονός ότι τους ζητούν να φορούν ταμπέλα που αναγράφει τις ασθένειές τους δεν προκαλεί μόνο διακρίσεις, αλλά παραβιάζει και το ιατρικό απόρρητο”, πρόσθεσε.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων La Ligue des droits de l’Homme μιλήσε για ομοιότητα με το κίτρινο αστέρι που έπρεπε να φορούν οι Εβραίοι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ έντονες ήταν και οι αντιδράσεις της κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ.

Η κάρτα εκδόθηκε με πρωτοβουλία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου της Μασσαλίας. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, οι αρχές της πόλης δήλωσαν ότι σκοπός τους ήταν να βοηθήσουν το ιατρικό προσωπικό που φροντίζει τους άστεγους, ώστε οι διασώστες να αποκτούν μια γρήγορη και σαφή εικόνα για την υγεία των ασθενών.

Μέχρι σήμερα έχουν διανεμηθεί περισσότερες από 100 ταυτότητες. Την Τετάρτη περίπου 100 ακτιβιστές και άστεγοι διαδήλωσαν έξω από το Δημαρχείο ζητώντας την άμεση απόσυρση της ντροπιαστικής ταυτότητας. Η δημοτική αρχή, ωστόσο, επιμένει ότι πρόκειται για μια κάρτα που “σώζει ζωές” και θεωρεί υπερβολικές τις αντιδράσεις.

Enallaktikos.gr με πληροφορίες από thelocal.fr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στο Αφγανιστάν οι γυναίκες μπαίνουν στη φυλακή αν γελάσουν – Τρομακτικές μαρτυρίες για τη ζωή υπό τους Ταλιμπάν

“Δεν θεωρούμαστε άνθρωποι, δεν έχουμε δικαιώματα. Είμαι γυναίκα και ζητάω να με υπολογίζουν σαν άνθρωπο”.…

1 hour ago

Ντοκουμέντο από τις τελευταίες στιγμές του Σινουάρ – Πώς εντοπίστηκε από το Ισραήλ

Την εξουδετέρωση του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ανακοίνωσε την Πέμπτη (17/10) ο ισραηλινός στρατός, δίνοντας στη δημοσιότητα πλάνα…

1 hour ago

Λευτεριά στην Παλαιστίνη! Λιμενεργάτες στον Πειραιά εμπόδισαν πλοίο να φορτώσει πολεμοφόδια για το Ισραήλ

Με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη! ΝΑΤΟ φονιάς, το ξέρει ο ντουνιάς», στο πανό του…

1 hour ago

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων τιμά τον Γιώργο Αρβανίτη

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων τιμά τον Γιώργο Αρβανίτη στη διάρκεια εκδήλωσης αύριο Παρασκευή 18 Οκτωβρίου από τις 20:00 έως…

1 hour ago

Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο διανομέας που τραυματίστηκε σοβαρά στις Μουρνιές

Ο 64χρονος διανομέας που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο στις 7 Οκτωβρίου στις Μουρνιές, δεν…

1 hour ago

Πολιτικές εκδηλώσεις της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ

Στo πλαίσιo της πολιτικής δραστηριότητας της ΕΠ Κρήτης διοργανώνονται πολιτικές εκδηλώσεις με θέμα: «Εργάσιμος χρόνος και μισθός.…

1 hour ago

This website uses cookies.