Συνολικά 29 σκυλιά, τα οποία διέθεταν τα βασικά χαρακτηριστικά ενός κρητικού λαγωνικού, όπως αυτό περιγράφεται στο πρότυπο της φυλής, αναγνωρίστηκαν στα πλαίσια σχετικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Όμιλος Κρητικού Λαγωνικού την Κυριακή 26 Ιουλίου.
Η διαδικασία αναγνώρισης έγινε στα πλαίσια της 1ης Έκθεση Αναγνώρισης Κρητικών Λαγωνικών, παρουσία του διεθνούς κριτή Στέλιου Μακαρίτη, μέλους του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος, η οποία ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.
Πέρα όμως από τα ζώα που έφτασαν για να αναγνωριστούν, τα μέλη του Ομίλου χαροποίησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του κόσμου, που κατέκλυσε την αίθουσα του Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης, στην οποία έγινε η εκδήλωση. Η συμμετοχή των ζώων ήταν ικανοποιητική, αν αναλογιστεί κανείς το ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό των σκύλων που νομικά δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν. Οι προϋποθέσεις ήταν αυστηρές και τηρήθηκαν απόλυτα.
Η εκδήλωση αυτή, όπως και η μελέτη, ήταν αφιερωμένη στον κόσμο και στα κυνηγετικά σκυλιά απ” όλη την Κρήτη. Στην έναρξη της εκδήλωσης έγινε ειδική αναφορά στα πρώτα αποτελέσματα της γονιδιακής μελέτης του Ομίλου Λαγωνικών Γερμανίας, στην οποία συμμετείχε ο Όμιλος Κρητικού Λαγωνικού.
Η δράση του Ομίλου
Από τον περασμένο Νοέμβριο ο Όμιλος Κρητικού Λαγωνικού είναι ο μοναδικός και αποκλειστικός Όμιλος φυλής, υπεύθυνος για την πορεία της στο μέλλον με σκοπό την ανάδειξη της ορθής κατεύθυνσης της εκτροφής, την αξιολόγηση, βελτίωση, σταθεροποίηση, ανάπτυξη και διάδοση της φυλής του κρητικού λαγωνικού σκύλου.
Ο ΟΚΛΑ αναγνωρίζεται επισήμως από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (ΚΟΕ), ο οποίος αποτελεί μέλος και εκπρόσωπο της χώρας μας στη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCΙ). Παρά τους λίγους μήνες δράσης του, ο ΟΚΛΑ έχει ξεκινήσει κι άλλες ενέργειες εκτός από την έκθεση αναγνώρισης, όπως τη δημιουργία βάσης δεδομένων για τα υπάρχοντα σκυλιά, η οποία εμπλουτίζεται διαρκώς και με την υλοποίηση σεμιναρίων και ενημερωτικών ημερίδων για την πληροφόρηση του κόσμου που θέλει να στηρίξει την προσπάθειά που γίνεται.
Γενετική
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμμετοχή του Ομίλου σε μια παγκόσμια έρευνα, την οποία χορηγεί δωρεάν ο Όμιλος Λαγωνικών Γερμανίας μετά από επαφή της Γερμανίδας Astrid Collet, επίτιμου μέλους του Ομίλου.
Συγκεκριμένα, τα πρώτα αποτελέσματα έφτασαν στις 21/7/2015, πάνω στα οποία θα γραφτεί ειδική και εκτενέστερη αναφορά. Οι κρητικοί λαγωνικοί που συμμετείχαν βρέθηκαν να έχουν το δικό τους γενετικό διακριτό τόπο (cluster). Παρά τις διαφορές που εμφανίζουν στο φαινότυπο, ο γονότυπός τους είναι ομοιόμορφος.
Έτσι, όπως τονίζουν τα μέλη του Ομίλου, «μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι για 42 δείγματα, τα οποία μελετήθηκαν και βρέθηκαν «καθαρά» χωρίς προσμείξεις με άλλες φυλές. Επίσης, βρέθηκαν κάποια δείγματα με μικρές προσμείξεις άλλων λαγωνικών και κάποια με προσμείξεις τοπικών ποιμενικών.
Τα αποτελέσματα αυτά μας βοηθούν ιδιαιτέρως στη μετέπειτα πορεία της εκτροφής, αλλά δίνουν απαντήσεις και σε πολλά ερωτήματα που προβληματίζουν τους κυνόφιλους και τους εκτροφείς γενικότερα. Παρόμοια αποτελέσματα έχουν προκύψει σε μελέτη των αφρικανικών Azawakh, όπου μελετήθηκαν ζώα από αφρικανικές και αμερικανικές γραμμές αίματος με μεγάλες διαφορές στο φαινότυπο, ενώ παρουσίασαν ομοιόμορφο γονότυπο.
Αυτό μας διδάσκει ότι ο φαινότυπος μπορεί να μας καθοδηγήσει, αλλά όχι απόλυτα, ώστε να αποκλείσει ζώα από την εκτροφή. Επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την ορθότητα της διαδικασίας αναγνώρισης με τη σχετική ελαστικότητα στα πρώτα στάδια, ώστε να μπορέσουμε να δούμε τους απογόνους και των «τυπικών» αλλά και των μη «τυπικών» ζώων.
Η συγκεκριμένη μελέτη ελέγχει 320 γονιδιακές θέσεις και θεωρείται από επιστήμονες ιδιαιτέρως αξιόπιστη. Το συμπέρασμα των ερευνητών για τη φυλή μας είναι θετικό και θεωρούν ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Εντούτοις μας προτρέπουν να επικεντρώσουμε στο φυλετικό πρότυπο, ώστε να επιτύχουμε την ομοιομορφία, χωρίς όμως να χάσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εργασίας και τα στοιχεία που κάνουν τα ζώα μας «χρηστικά»».
Στόχος η παγκόσμια αναγνώριση της φυλής
Τα σκυλιά που έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα είναι λίγα, αποτελούν την κληρονομιά μας και μεγάλο θησαυρό για την ελληνική κυνοφιλία. Η ανάπτυξη της φυλής θα έχει τεράστιες προεκτάσεις για την Κρήτη και γενικά την Ελλάδα, όσον αφορά στην ανάδειξη της κρητικής Ιστορίας και κουλτούρας. Στόχος του Ομίλου είναι η παγκόσμια αναγνώριση από το Διεθνή Κυνολογικό Οργανισμό της FCI, που θα σημάνει ουσιαστικά την οριστική έξοδο της φυλής από την περιπέτεια του κινδύνου της εξαφάνισης που βρίσκεται σήμερα, η καλλιέργεια ενός γενικότερου κλίματος κυνοφιλίας και συμπεριφοράς απέναντι στα ζώα, η ενημέρωση του κόσμου και η επιμόρφωση των νέων παιδιών.
Είναι μια ουσιαστικά συλλογική κίνηση, που θα ωφελήσει τον κρητικό λαγωνικό, την Κρήτη, την Ελλάδα και τη κυνοφιλία. Γι” αυτό το λόγο τα μέλη του Ομίλου ευχαριστούν ιδιαιτέρως όλους τους τοπικούς επιχειρηματίες και τα μέλη του Ομίλου που στηρίζουν οικονομικά και ηθικά αυτή τη δύσκολη προσπάθεια.
Η πόρτα του Ομίλου είναι ανοικτή για όσους έχουν διάθεση και μεράκι να προσφέρουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο Όμιλος Κρητικού Λαγωνικού θα βρεθεί την Κυριακή 16 Αυγούστου στο Τυμπάκι, όπου θα συμμετάσχει σε ενημερωτική ημερίδα στα πλαίσια γενικής συνέλευσης του Κυνηγετικού Συλλόγου Τυμπακίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβούλιου Τυμπακίου. Θα παρατεθούν στοιχεία που προκύπτουν από μελέτες και δράσεις του Ομίλου και θα απαντηθούν ερωτήσεις φίλων του κρητικού λαγωνικού και όχι μόνο.
Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα «καρτελοποιήθηκε» και έχει μετατραπεί σε «Κολομβία της Ευρώπης»,…
Με αφορμή την είδηση ότι τα πρωτεία των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα έχει η Κρήτη…
Με την καθημερινότητα και κυρίως με τα ζητήματα που άπτονται του κόστους ζωής και της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να…
Για τη χρονιά που πέρασε, τον Στέφανο Κασσελάκη, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη σχέση τους…
Μια όμορφη έκπληξη περίμενε τη γνωστή τραγουδίστρια Άννα Βίσση, ανήμερα των γενεθλίων της στο κέντρο…
Μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg Businessweek έριξε φως στο αναπτυσσόμενο παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπινων ωαρίων, αποκαλύπτοντας…
This website uses cookies.