Δεν είναι πρώτη φορά που γίνεται λόγος περί αναδασμού της γης. Στην Κρήτη είναι από τα θέματα που «δεν αγγίζουμε» εύκολα. Δηλαδή, δεν το αγγίζουμε καθόλου. Ωστόσο, οι φωνές για ανάγκη αναδασμού της γης πληθαίνουν και μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς έκανε σαφή νύξη για την ανάγκη μιας τέτοιας διαδικασίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως ο τεμαχισμός που υφίσταται η γη στο νησί μας, είναι “Καλλιεργητική καταστροφή”!
Γεγονός είναι, ότι στην Κρήτη έχουμε μικρά έως πολύ μικρά αγροτεμάχια. Πολλές φορές ένα στρέμμα ,δυο στρέμματα , ακόμη και 500 μέτρα , ενίοτε και 100 μέτρα συναντάμε στους χάρτες ! Έχουμε δηλαδή το φαινόμενο ένας παραγωγός να έχει 25 με 30 στρέμματα και να είναι αυτό δε διάφορα σημεία, σε δέκα με είκοσι τεμάχια!
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κόστος ανεβαίνει κατακόρυφα αφού μόνο για να πας από το ένα στο άλλο θέλεις πολύ περισσότερες εργατοώρες παρά να είχες ένα ενιαίο χωράφι όσων στρεμμάτων και αν είναι αυτό.
Αν και κάτι τέτοιο στη Κρήτη είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, να σημειώσουμε πως αναδασμός σημαίνει, διαδικασία κατά την οποία η αρμόδια κρατική αρχή αποσπά όλες τις έγγειες ιδιοκτησίες ενός καθορισμένου τόπου από τους κυρίους του χαράσσει νέα όρια στο εσωτερικό τους και τελικά τις επαναδιανέμει στους πρότερους ιδιοκτήτες με νέους τίτλους κυριότητας και με τη μορφή ενός ενιαίου τεμαχίου. Αποτελεί μια μέθοδο που εφαρμόζεται κυρίως σε αγροτικές περιοχές με σκοπό τον εξορθολογισμό και την τόνωση της αγροτικής παραγωγής.