Όλοι μιλάνε για τη μόλυνση που παράγεται από τις βιομηχανίες, από τη χρήση ορυκτών καυσίμων ή από την υπερκατανάλωση κάθε είδους προϊόντος. Όμως υπάρχει μία μόλυνση που είναι ίσως εξίσου ή και πιο σημαντική και συνήθως κανείς δε μιλά για αυτή. Μιλάμε για τη μόλυνση που παράγουν οι αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες.
Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Χανιά γνωστοποιήθηκε ότι περίπου 7.500 τόνοι αποβλήτων, τυρογάλακτος που προκύπτει από την επεξεργασία στα τυροκομεία των Χανίων καταλήγουν σε σηπτικούς βόθρους ενώ πολλές φορές απλά πέφτουν στα ρυάκια μολύνοντας έτσι τον υδροφόρο ορίζοντα.
Μεταξύ των λύσεων που προτάθηκαν είναι να γίνει η διαχείριση των αποβλήτων από τους βιολογικούς καθαρισμούς των δήμων. Να σημειώσουμε ότι 15 από τα 30 τυροκομείου του νομού λειτουργούν στον Αποκόρωνα. Μία λύση ανεξάρτητη από τους δήμους είναι να συνεργασθούν τα τυροκομεία για να λειτουργήσουν βιολογικό καθαρισμό. Η τρίτη προοπτική, είναι ένας τρόπος διαχείρισης μέσω του οποίου τα απόβλητα χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων. Αυτός ο τρόπος εφαρμόζεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όμως είναι δύσκολο πραγματοποιήσιμος στην Κρήτη λόγω της διασποράς, του μεγάλου αριθμού τυροκομείων αλλά και της μη ύπαρξης βιομηχανικών μονάδων ικανών να στηρίξουν μια τέτοια πρωτοβουλία.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, είναι άμεση αναγκαιότητα να βρεθεί μία λύση, κάτι που τονίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες. Η χρηματοδότηση της μελέτης και η παρουσίασή της, αποτελεί την αρχή αυτής της αναζήτησης λύσης.
Να σημειώσουμε ότι στο πρόγραμμα για «τη διερεύνηση των πιθανών και αποδεκτών λύσεων – μεθόδων για τη διαχείριση των αποβλήτων των τυροκομείων του Νομού Χανίων» συμμετέχουν εκπρόσωποι υπηρεσιών της Π.Ε. Χανίων, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, και του Πολυτεχνείου Κρήτης.