Άμεσα ξεκινά η ενημέρωση και η πρόσκληση στις καρδιολογικές κλινικές των ασθενών στην Ελλάδα που φέρουν συγκεκριμένο τύπο βηματοδότη της εταιρείας Abbott, καθώς χθες η αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) προχώρησε στην «ανάκληση 465.000 βηματοδοτών οι οποίοι είναι εμφυτευμένοι σε ασθενείς».
Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις συσκευές είναι ότι διαθέτουν ευάλωτο λογισμικό, το οποίο όπως έχει διαπιστωθεί μπορεί να υποκλαπεί από χάκερ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εξαντλήσουν άμεσα την ηλεκτρική ενέργεια των μπαταριών ή ακόμη και να μεταβάλουν τους καρδιακούς παλμούς του ασθενή.
Η ανάκληση αφορά έξι τύπους βηματοδοτών που έχουν κατασκευασθεί από την εταιρεία Abbott, η οποία ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στις συσκευές.
Όπως επισημαίνουν πάντως έλληνες επιστήμονες στο Reeder.gr, η απόφαση δεν σημαίνει ότι οι βηματοδότες θα πρέπει να αφαιρεθούν από τους ασθενείς, μία διαδικασία που θα ήταν χρονοβόρα και σε κάποιες περιπτώσεις επικίνδυνη. Αντίθετα, η κατασκευάστρια εταιρεία αναμένεται να κυκλοφόρησε μία αναβάθμιση του λογισμικού (firmware) του βηματοδότη, την οποία θα πρέπει να κάνει το ιατρικό ίδρυμα στον κάθε ασθενή που παρακολουθεί.
«Πρόκειται για μία τυπική και καθόλου επικίνδυνη αλλαγή. Η διαδικασία είναι σαν αυτή που κάνουμε αναβάθμιση του λογισμικού στα κινητά μας. Ο ασθενής που έχει το συγκεκριμένο βηματοδότη θα ειδοποιηθεί να έρθει στο ιατρείο και χωρίς τομή ή οποιαδήποτε επέμβαση θα προχωρήσουμε στην αναβάθμιση που διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό», λέει στο Reeder.gr ο Γιώργος Ανδρικόπουλος, Διευθυντής Α΄ Καρδιολογικού Τμήματος και Τμήματος ηλεκτροφυσιολογίας-βηματοδότησης στο Ερρίκος Ντυνάν και μέλος της ομάδας ηλεκτροφυσιολογίας και βηματοδότησης της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η ενημέρωση των ασθενών στην Ελλάδα και η σταδιακή αναβάθμιση του λογισμικού.
Όπως αναφέρει ο FDA η «ανάκληση» γίνεται για προληπτικούς λόγους και βασίζεται σε ένα σενάριο κατά το οποίο χάκερ θα μπορούσαν να επαναπρογραμματίσουν τους βηματοδότες, χρησιμοποιώντας εμπορικά διαθέσιμο εξοπλισμό. Οι αλλαγές που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να εξαντλήσουν την ενέργεια της μπαταρίας και να αλλάξουν τη συχνότητα των ηλεκτρικών της παλμών, μεταβάλλοντας έτσι το ρυθμό που χτυπά η καρδιά. Και στις δύο περιπτώσεις, θα ήταν πιθανό να προκληθεί ακόμη και ο θάνατος του ασθενή.
«Ακόμη και αυτό το σενάριο όμως είναι μακρυά από την πραγματικότητα, καθώς για να γίνει η σύνδεση του μηχανήματος που κάνει την αλλαγή, θα πρέπει να έχει τοποθετηθεί στον ασθενή μία ειδική κεφαλή που φέρει σε απομακρυσμένη σύνδεση το βηματοδότη με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή που αλλάζει τα δεδομένα. Επιπλέον, θα πρέπει να βρίσκεται στα δύο μέτρα από τον ασθενή, διαφορετικά δεν μπορεί να τον επηρεάσει», εξηγεί ο κ. Ανδρικόπουλος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να χακάρει κάποιος τέτοιου είδους βηματοδότες είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Η προληπτική ανάκλησή τους είναι σοβαρή υπόθεση, μόνο αν σκεφτεί κάποιος ότι η καρδιά του Ντίκ Τσέινι, πρώην αντιπροέδρου των κυβερνήσεων Μπους στις ΗΠΑ, χτυπά σωστά χάρη σε αυτή τη συσκευή.
Τα μοντέλα που ανακαλούνται είναι:
Accent SR RF
Accent MRI
Assurity
Assurity MRI
Accent DR RF
Anthem RF
Allure RF
Allure Quadra RF
Quadra Allure MP RF
Ρεπορτάζ: Γιάννης Δεβετζόγλου
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο που επρόκειτο να γίνει σήμερα σε…
Εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς ανακοίνωσε πως ισραηλινή όμηρος έχασε τη ζωή της, στον…
Μια πρόσφατη ανακάλυψη των επιστημόνων αναφορικά με τον Ήλιο δημιουργεί ερωτήματα. Στο σημείο υπάρχουν μερικά παράξενα…
Ο Γιώργος Αγοραστάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μίκης Θεοδωράκης και πρώην αντινομάρχης Χανίων, συμεμτείχε στη μαζική…
Σοκαριστικές στιγμές είχε ζήσει η Νικολέτα Κάρδαρη, μαθήτρια της Γ' Λυκείου στο Μουσικό Σχολείο Χανίων…
This website uses cookies.