Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Ανακοίνωση, «Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης» για Δημοτικές Εκλογές

Σε λίγους μήνες μαζί με τις Ευρωεκλογές, θα έχουμε και τις εκλογές  στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό όμως το χρονικό διάστημα διενεργούνται και οι συζητήσεις ανάδειξης προτάσεων για αιρετούς δημάρχους καθώς και για την συγκρότηση των δημοτικών παρατάξεων που θα τους πλαισιώσουν. Η περίοδος αυτή κατά την  οποία θα διαμορφωθούν  οι τελικές   προτάσεις υποψηφιοτήτων θεωρούμε ότι είναι μια κορυφαία δοκιμασία για τα ανακλαστικά μιας τοπικής κοινωνίας  όσον αφορά στην κατάρτιση   αξιόμαχων και αξιόπιστων συνδυασμών .

Η  «Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη»  πιστεύει στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και ελπίζει   σε αυτήν να αναδειχθούν  δυνάμεις  ενότητας και δημιουργίας για την βελτίωση των συνθηκών ζωής των δημοτών στις τοπικές κοινωνίες τους.

Εξ αιτίας της σημερινής οικονομικής κρίσης  που οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι είναι πενιχροί, οι άξονες κατάρτισης των δημοτικών προγραμμάτων  περιορίζουν μεν ποσοτικά τα μεγέθη δαπανών των δημοτικών έργων, αλλά  δεν ανατρέπουν την δυνατότητα άσκησης ποιοτικής αναβάθμισης της δημοτικής πολιτικής, καθώς και αξιοποίησης  όλων των ευκαιριών χρηματοδότησης από κοινοτικά προγράμματα και κυρίως από το  ΕΣΠΑ 2014-2020

Οι δήμοι οφείλουν να προχωρήσουν τις διεργασίες ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσης της δομής και λειτουργίας τους, με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, περιορισμούς σπαταλών  και νοικοκύρεμα των οικονομικών τους, χωρίς την περαιτέρω επιβάρυνση των δημοτών.

Με τους χαμηλούς πόρους εσόδων να επιλεγεί η βέλτιστη πρόταση εύρυθμης και λειτουργικής  απόδοσης για  το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας, μακριά από την διατήρηση των πελατειακών δεσμών και των εξισορροπητικών επιλογών που έχουν στραγγαλίσει τις δημοτικές αρχές.

Για ένα πρόγραμμα σταθερής βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των δημοτών, με την κατασκευή και αξιοποίηση αναγκαίων έργων υποδομών, αναστύλωση και ανάδειξη  των Μνημείων  και άμεση λήψη  μέτρων για το κυκλοφοριακό, την καθαριότητα, την πρόνοια και πάνω από όλα για μια κοινωνική πολιτική στήριξης όλων των συμπολιτών μας που διαβιούν  κάτω από το όριο της φτώχειας.

Τα τοπικά προβλήματα δεν χωρίζουν τους δημότες στην πόλη και στην περιοχή που ζούνε. Η πολιτική πόλωση  πρέπει να μείνει έξω από τις δημοτικές εκλογές.

Θεωρούμε ότι ο κάθε ξεχωριστός δήμος, θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και μέσω δημοκρατικών και συμμετοχικών διαδικασιών να κινητοποιήσει τους ενδογενείς πόρους και να αξιοποιήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, με την διαμόρφωση σύγχρονων μακροπρόθεσμων στρατηγικών ανάπτυξης στο κάθε δήμο.

Οι δημοτικές παρατάξεις  έχουν  σαφώς  πολιτική φυσιογνωμία.  Για να υπάρχουν όμως οράματα στην σύνθεση και στην υλοποίηση των δημοτικών προγραμμάτων ,  απαιτούνται δημοτικές ομάδες συνεργασίας με  πολιτικό προσανατολισμό που να ενώνει τον τρόπο σκέψης και δράσης των τοπικών αρχόντων. Είναι θεμιτή και αναγκαία η πολιτική σύμπνοια των συνεργασιών στις δημοτικές παρατάξεις, σε αντίθεση με συμμαχίες χωρίς αρχές με αποκλειστικό γνώμονα τις  προσωπικές φιλοδοξίες και ιδιοτέλειες.  Άλλωστε οι τοπικές κοινωνίες  θα αναπνεύσουν μόνο με την επιλογή των πιο ικανών Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων  με βάση την αξιοκρατία, την κοινωνική καταξίωση, την ανιδιοτέλεια, την επιτυχημένη επαγγελματική πορεία και τη διάθεση για συνεργασία με όλους όσους έχουν να προσφέρουν στο νέο τρόπο σκέψης, και όχι την ικανότητα στην ψηφοθηρία, που βασίζεται σε ακατάσχετες και άγονες υποσχέσεις, δημιουργώντας συνεχώς αδιέξοδα.

Αθέμιτη και επιζήμια όμως είναι και κάθε προσπάθεια κομματικού ελέγχου της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από την χειραγώγηση δημοτικών συνδυασμών και υποψηφίων προς όφελος όχι της τοπικής κοινωνίας, αλλά των στυγνών  κομματικών συμφερόντων,   μιας πολιτικής τακτικής  που έχει διαλύσει το κράτος και μας επιστρέφει πίσω σε μια συντηρητική κοινωνία χωρίς συνοχή και ικανότητα για δημιουργία.

Η  «Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη» τάσσεται ανιδιοτελώς υπέρ κάθε πρωτοβουλίας   ενότητας στον προοδευτικό δημοκρατικό χώρο, μακριά από πολώσεις, διχασμούς και κομματικές παρεμβάσεις.

 

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά, με θύμα μια ηλικιωμένη γυναίκα 80…

3 hours ago

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν παρατηρήθηκαν πυκνοί καπνοί στην περιοχή…

3 hours ago

Βιασμός 5χρονου: «Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;» – Τη Δευτέρα η δίκη γονιών και εκπαιδευτικών

«Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια…

3 hours ago

Τσιτσιπάς: Προπονείται ξανά με τον πατέρα του μετά το επεισόδιο μεταξύ τους – «Μου ζήτησε πολλές συγγνώμες, είναι καλό παιδί»

Ο πατέρας του πρωταθλητή τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά, προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με τις σχέσεις τους μετά…

4 hours ago

Σχιζοφρένεια: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την πάθηση μετά από 30 χρόνια – Δεν μεταβάλλει τα επίπεδα ντοπαμίνης

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε…

4 hours ago

Απ’ τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στο σημερινό μίζερο Κέντρο

Του Δημήτρη Μηλάκα Η αποδιοργάνωση του κεντρώου πολιτικού χώρου στην Ελλάδα εκδηλώθηκε αστραπιαία μετά το…

6 hours ago

This website uses cookies.