Εκφράζουμε την έντονη αντίδρασή μας σχετικά με την βιαστική και χωρίς καμία ενημέρωση και τεκμηρίωση απόφαση μεταφοράς και καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στην κλειστή θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ιταλία, Μάλτα, Λιβύη και Ελλάδα.
Η απόφαση παράδοσης και εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας πάρθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο 2013 με ΗΠΑ και Ρωσία να συμφωνούν, ως μία διπλωματική λύση για την αποφυγή στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Επικεφαλής της εξουδετέρωσης των χημικών όπλων είναι η Οργάνωση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW, http://www.opcw.org/), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Σημειώνεται ότι βάσει των ανακοινώσεων τηςOPCW, διάφορες χώρες έχουν δηλώσει χημικά όπλα, που ανέρχονται σε περίπου70.000 τόνους τοξικών προϊόντων σε 8,6 εκατ. μονάδων πολεμοφοδίων και κοντέινερ με τα μεγαλύτερα χημικά οπλοστάσια να βρίσκονται στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. H OPCW, βάσει της ανακοίνωσής της «Λεπτομερείς απαιτήσεις για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων των εγκαταστάσεων παραγωγής τους», ορίζει αυστηρές ημερομηνίες καταστροφής των βασικών συστατικών των χημικών όπλων, σε περιοχή εκτός της Συρίας και έως τις 31/03/2014. Δεν είναι λοιπόν δυνατό σε αυτό το διάστημα να μελετηθεί και να βρεθεί λύση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Η γρήγορη, στρατιωτικού χαρακτήρα απόφαση καταστροφής των χημικών όπλων δεν υπολογίζει τις τεράστιες και μη ανατρέψιμες επιπτώσεις μίας τέτοιας κλίμακας χημικής εξουδετέρωσης και μάλιστα εν πλω, στην κλειστή θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στις χώρες Ιταλία, Μάλτα, Λιβύη και Ελλάδα.
Πληροφορίες τόσο για τη σύσταση των χημικών όπλων, τον τρόπο διάθεσης των αποβλήτων που θα παραχθούν κατά την εξουδετέρωσή τους, όσο και για τις ποσότητες που θα μεταφερθούν είναι συγκεχυμένες με τους τόνους χημικών να ανεβοκατεβαίνουν από τους 560 t έως 1200 t στα πολλά δημοσιεύματα που έχουν εκδοθεί για το θέμα αυτό. Επίσης συνολικά 14 χώρες παρέχουν χρηματοδότηση για την ενίσχυση αυτού του σχεδίου, χωρίς να διευκρινίζεται ποιες είναι αυτές και εάν συμμετέχει και η Ελλάδα.
Αντιδράσεις επίσης σημειώνονται στο Ιταλικό λιμάνι (Gioia Tauro) μεταφόρτωσης των χημικών . Πλήθος οργανισμών και πανεπιστημιακών έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με το σχέδιο του ΟΗΕ ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος «Τυχόν εξουδετέρωση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, στην κλειστή Θάλασσα της Μεσογείου, με την αμφιλεγόμενης επάρκειας μέθοδο της υδρόλυσης, ελλοχεύει κινδύνους τόσο για την δημόσια υγεία, την Αλιεία και τον Τουρισμό. Πιστεύοντας στην Αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» τα όπλα πρέπει να καταστραφούν και να αποθηκευτούν είτε στη χώρα παραγωγής τους είτε στη χώρα αγοράς τους».
Οι Μαχόμενοι Μηχανικοί απαιτούμε να σταματήσει τώρα η μεταφορά της χημικής αυτής βόμβας και να ακυρωθεί το σχέδιο καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στο κέντρο της Μεσογείου. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους άλλους συλλόγους και οργανώσεις που αντιδρούν σε αυτή την απόφαση και καλούμε όλο τον κόσμο να αντισταθεί στα σχέδια των Διεθνών Οργανισμών που ακολουθούν τις εντολές των παραγωγών του παγκοσμίου χημικού οπλοστασίου, αδιαφορώντας για το μέλλον των λαών και του περιβάλλοντος.
Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε έξω από το Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων, με θύματα δύο πεζούς που…
Τα 18,8 δισ. ευρώ προσέγγισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στη χώρα μας την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024,…
Μια 27χρονη γυναίκα που κατήγγειλε τον πατέρα της για σεξουαλική κακοποίηση όσο εκείνη ήταν μόλις…
Το Διεθνές Τουρνουά Παμπαίδων Θεσσαλονίκης διεξάγεται για 18η χρονιά από την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης –…
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Ενσωμάτωση…
Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Πλατανιά, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διαβάζω για τους…
This website uses cookies.