Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Ανακοίνωση Μαχόμενων Μηχανικών για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο

Εκφρά­ζουμε την έντονη αντί­δρασή μας σχε­τικά με την βια­στική και χωρίς καμία ενη­μέ­ρωση και τεκ­μη­ρί­ωση από­φαση μετα­φο­ράς και κατα­στρο­φής του χημι­κού οπλο­στα­σίου της Συρίας στην κλει­στή θαλάσ­σια περιοχή ανά­μεσα σε Ιτα­λία, Μάλτα, Λιβύη και Ελλάδα.
Η από­φαση παρά­δο­σης και εξου­δε­τέ­ρω­σης των χημι­κών όπλων της Συρίας πάρ­θηκε τον περα­σμένο Σεπτέμβριο 2013 με ΗΠΑ και Ρωσία να συμ­φω­νούν, ως μία διπλω­μα­τική λύση για την απο­φυγή στρα­τιω­τι­κής επέμ­βα­σης στη Συρία. Επι­κε­φα­λής της εξου­δε­τέ­ρω­σης των χημι­κών όπλων είναι η Οργά­νωση για την Απα­γό­ρευση των Χημικών Όπλων (OPCW, http://www.opcw.org/), σε συνερ­γα­σία με τον Οργα­νι­σμό Ηνω­μέ­νων Εθνών. Σημειώνεται ότι βάσει των ανα­κοι­νώ­σεων τηςOPCW, διά­φο­ρες χώρες έχουν δηλώ­σει χημικά όπλα, που ανέρ­χο­νται σε περί­που70.000 τόνους τοξι­κών προ­ϊ­ό­ντων σε 8,6 εκατ. μονά­δων πολε­μο­φο­δίων και κοντέι­νερ με τα μεγα­λύ­τερα χημικά οπλο­στά­σια να βρί­σκο­νται στη Ρωσία και τις Ηνω­μέ­νες Πολιτείες. H OPCW, βάσει της ανα­κοί­νω­σής της «Λεπτο­με­ρείς απαι­τή­σεις για την κατα­στροφή των συρια­κών χημι­κών όπλων των εγκα­τα­στά­σεων παρα­γω­γής τους», ορί­ζει αυστη­ρές ημε­ρο­μη­νίες κατα­στρο­φής των βασι­κών συστα­τι­κών των χημι­κών όπλων, σε περιοχή εκτός της Συρίας και έως τις 31/03/2014. Δεν είναι λοι­πόν δυνατό σε αυτό το διά­στημα να μελε­τη­θεί και να βρε­θεί λύση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα για το περι­βάλ­λον και τη δημό­σια υγεία. Η γρή­γορη, στρα­τιω­τι­κού χαρα­κτήρα από­φαση κατα­στρο­φής των χημι­κών όπλων δεν υπο­λο­γί­ζει τις τερά­στιες και μη ανα­τρέ­ψι­μες επι­πτώ­σεις μίας τέτοιας κλί­μα­κας χημι­κής εξου­δε­τέ­ρω­σης και μάλι­στα εν πλω, στην κλει­στή θαλάσ­σια περιοχή ανά­μεσα στις χώρες Ιτα­λία, Μάλτα, Λιβύη και Ελλάδα.
Πληροφορίες τόσο για τη σύσταση των χημι­κών όπλων, τον τρόπο διά­θε­σης των απο­βλή­των που θα παρα­χθούν κατά την εξου­δε­τέ­ρωσή τους, όσο και για τις ποσό­τη­τες που θα μετα­φερ­θούν είναι συγκε­χυ­μέ­νες με τους τόνους χημι­κών να ανε­βο­κα­τε­βαί­νουν από τους 560 t έως 1200 t στα πολλά δημο­σιεύ­ματα που έχουν εκδο­θεί για το θέμα αυτό. Επί­σης συνο­λικά 14 χώρες παρέ­χουν χρη­μα­το­δό­τηση για την ενί­σχυση αυτού του σχε­δίου, χωρίς να διευ­κρι­νί­ζε­ται ποιες είναι αυτές και εάν συμ­με­τέ­χει και η Ελλάδα.
Αντι­δρά­σεις επί­σης σημειώ­νο­νται στο Ιτα­λικό λιμάνι (Gioia Tauro) μετα­φόρ­τω­σης των χημι­κών . Πλήθος οργα­νι­σμών και πανε­πι­στη­μια­κών έχουν εκφρά­σει την αντί­θεσή τους με το σχέ­διο του ΟΗΕ ενώ σύμ­φωνα με την ανα­κοί­νωση του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλω­μα­τού­χων Μηχα­νι­κών Περιβάλλοντος «Τυχόν εξου­δε­τέ­ρωση του χημι­κού οπλο­στα­σίου της Συρίας, στην κλει­στή Θάλασσα της Μεσο­γείου, με την αμφι­λε­γό­με­νης επάρ­κειας μέθοδο της υδρό­λυ­σης, ελλο­χεύει κιν­δύ­νους τόσο για την δημό­σια υγεία, την Αλιεία και τον Τουρισμό. Πιστεύοντας στην Αρχή «ο ρυπαί­νων πλη­ρώ­νει» τα όπλα πρέ­πει να κατα­στρα­φούν και να απο­θη­κευ­τούν είτε στη χώρα παρα­γω­γής τους είτε στη χώρα αγο­ράς τους».
Οι Μαχό­με­νοι Μηχα­νι­κοί απαι­τούμε να στα­μα­τή­σει τώρα η μετα­φορά της χημι­κής αυτής βόμ­βας και να ακυ­ρω­θεί το σχέ­διο κατα­στρο­φής των χημι­κών όπλων της Συρίας στο κέντρο της Μεσο­γείου. Ενώ­νουμε τη φωνή μας με τους άλλους συλ­λό­γους και οργα­νώ­σεις που αντι­δρούν σε αυτή την από­φαση και καλούμε όλο τον κόσμο να αντι­στα­θεί στα σχέ­δια των Διε­θνών Οργα­νι­σμών που ακο­λου­θούν τις εντο­λές των παρα­γω­γών του παγκο­σμίου χημι­κού οπλο­στα­σίου, αδια­φο­ρώ­ντας για το μέλ­λον των λαών και του περιβάλλοντος.

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς ένα ανήλικο αγόρι τραυματίστηκε σοβαρά στο…

17 hours ago

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των βασικών δημογραφικών δεικτών καθιστώντας μαραθώνιο δεκαετιών την απόσυρση…

17 hours ago

Πώς θα πάρουν σύνταξη όσοι χρωστούν πάνω από 30.000 ευρώ – Η απόφαση του ΣτΕ

Απόφαση σταθμός από το Σ.τ.Ε ανοίγει το δρόμο για να παίρνουν τη σύνταξη των ανασφαλίστων…

17 hours ago

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Έλληνα ροκ μουσικού, Αντώνη Τουρκογιώργη, ο…

17 hours ago

Χανιά: Τουρίστρια στραμπούληξε το πόδι της σε φαράγγι – Επιχείρηση διάσωσης

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στα Χανιά, όταν μια 26χρονη Καναδή κάλεσε…

17 hours ago

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου έριξε “μαύρο” στο Al Jazeera – Έφοδος στα γραφεία του

Η τηλεοπτική μετάδοση του Al Jazeera στο Ισραήλ κόπηκε σήμερα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου να…

17 hours ago

This website uses cookies.