ΤΟΠΙΚΑ

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την εκκένωση του “Ευαγγελισμού”: Προτεραιότητα των πρυτανικών αρχών η παραπέρα ιδιωτικοποίηση

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ παίρνει θέση σχετικά με την εκκένωση της κατάληψης “Ευαγγελισμού” στο Ηράκλειο:

Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στο κτίριο της πρώην κλινικής Ευαγγελισμού ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και η βίαιη εκκένωση του, πράξη που είναι καταδικαστέα, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Αφού για δεκαετίες τώρα και παρά τις πιέσεις του φοιτητικού κινήματος και του Ηρακλειώτικου λαού, το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν έχει προχωρήσει στην αξιοποίηση του χώρου προς όφελος φοιτητών και εργαζομένων του και συνολικά με στόχο την κάλυψη των μορφωτικών και πολιτιστικών αναγκών του λαού, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη απαξίωση των εγκαταστάσεων του. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τη σύμφωνη γνώμη των πρυτανικών αρχών συνεχίζει στα πλαίσια του λεγόμενου «εκσυγχρονισμού» της ανώτατης εκπαίδευσης, με το νόμο πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, τώρα με την προωθούμενη παράκαμψη του άρθρου 16, την επίθεση στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα της νεολαίας σε συνδυασμό με την ένταση της καταστολής, με την εφαρμογή των νέων πιο αντιδραστικών διατάξεων περί εσωτερικών κανονισμών των ιδρυμάτων, πειθαρχικών συμβουλίων για τους φοιτητές και την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Στα πλαίσια αυτά επιδιώκουν να επιταχύνουν το ξεπούλημα της πανεπιστημιακής περιουσίας σε διάφορους επίδοξους επενδυτές. 

Είναι προκλητικό το γεγονός ότι αντί να δοθεί λύση σε χρόνια προβλήματα που έχουν κατ’ επανάληψη επισημανθεί και από το φοιτητικό κίνημα, όπως η έλλειψη εστιών και τα προβλήματα που αφορούν γενικότερα τη φοιτητική μέριμνα, η προτεραιότητα των πρυτανικών αρχών και της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση και προώθηση της επιχειρηματικής δράσης του ιδρύματος, συνεχίζοντας ουσιαστικά στον ίδιο δρόμο που ακολούθησαν η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι παλαιότερες.

Σήμερα προβάλλει ακόμα περισσότερο η ανάγκη για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, να παλέψουν οργανωμένα, μέσα από τα σωματεία τους, τους μαζικούς φορείς και τους συλλόγους τους, ενάντια στην επιχειρηματική δράση του Πανεπιστημίου και συνολικά ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Η μάχη αυτή αφορά την ουσία της μόρφωσης της νεολαίας και των όρων που την λαμβάνει.

Να διεκδικήσουν την κάλυψη όλων των αναγκών των φοιτητών και εργαζόμενων στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Δωρεάν φοιτητική μέριμνα και σύγχρονες  κτιριακές και τεχνικές υποδομές. Τα κτίρια του Πανεπιστημίου, όπως αυτό της πρώην κλινικής «Ευαγγελισμού», να αξιοποιηθούν για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Εξ’ άλλου και ο αρχικός σκοπός της παραχώρησης του συγκεκριμένου κτιρίου προς το Πανεπιστήμιο, ήταν να στεγάσει υποδομές για τους φοιτητές. 

Να υπερασπιστούν τα δημοκρατικά δικαιώματά και τους αγώνες τους, ενάντια στα μέτρα καταστολής του λαϊκού κινήματος, δυναμώνοντας το οργανωμένο κίνημα και τους φορείς του. 

Να καλυφθούν οι ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρώπων που έβρισκαν καταφύγιο σε χώρους όπως αυτός. Είναι ευθύνη κυβέρνησης και δημοτικής αρχής η ύπαρξη οργανωμένων δομών φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στους αγώνες για όλα τα παραπάνω, για την ενίσχυση συνολικά του οργανωμένου εργατικού, λαϊκού και του φοιτητικού κινήματος

Ούτε σκέψη για επιχειρηματική εκμετάλλευση του ιστορικού κτιρίου του Ευαγγελισμού από την πρυτανική αρχή.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σε προπαγανδιστικό βίντεο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ ο «επίδοξος δολοφόνος» του Τραμπ

Σε προπαγανδιστικό βίντεο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ εμφανίζεται ο συλληφθείς ως επίδοξος δολοφόνος του Ντόναλντ Τραμπ,…

51 mins ago

Μεγάλη προσέλευση κόσμου στο STAVROS BLUE MOON | Φωτός

Η εκδήλωση "STAVROS BLUE MOON", που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού, συγκέντρωσε εκατοντάδες…

1 hour ago

Υπερ-αδειοδότηση, υπερ-ανάπτυξη και πρωταθλητισμός στην εγκατάσταση έργων ΑΠΕ!

Της Βάννας Σφακιανάκη O Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) ανάρτησε στον ιστότοπό του τις…

1 hour ago

Κρήτη: Έπιασαν τους απατεώνες που εξαπάτησαν ηλικιωμένη με λάφυρο χιλιάδες ευρώ

Σε μια επιτυχημένη επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, εξιχνιάστηκε μια υπόθεση απάτης που είχε ως…

1 hour ago

Η ΕΛΜΕ Χανίων ενάντια σε «Εκπαιδευτικούς Ομίλους», «Μέντορες» και «Ενδοσχολικούς Συντονιστές» στα σχολεία

Η ΕΛΜΕ Χανίων καταγγέλλει την επιβολή «Εκπαιδευτικών Ομίλων», «Μέντορων» και «Ενδοσχολικών Συντονιστών» στα σχολεία, χαρακτηρίζοντας…

3 hours ago

Τεμπονέρας: “Δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ”

“Δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ” ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Διονύσης…

3 hours ago

This website uses cookies.