ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ της Επιτροπής κατά των Βάσεων και της Εξάρτησης

Η καταστροφή των αυτοκινήτων στο Σταυρό Ακρωτηρίου από μεθυσμένο Αμερικάνο που υπηρετεί στη βάση στο Ακρωτήρι ( όπως γράφτηκε στον τοπικό τύπο ) , έφερε ξανά στην επιφάνεια αυτό που με επιμέλεια προσπαθούν να συγκαλύψουν και να εξωραΐσουν οι τοπικοί παράγοντες ( δήμαρχοι, πρώην νομάρχες, αντιπεριφερειάρχες ,βουλευτές, κλπ ) υποδεχόμενοι  κάθε  φορά τον αμερικάνο πρεσβευτή ή τους διάφορους διοικητές των βάσεων .Ότι, δηλαδή, τα Χανιά βρίσκονται υπό αμερικανονατοϊκή κατοχή και η παραμονή και λειτουργία των στρατιωτικών βάσεων στο Ακρωτήρι και στη Σούδα μόνο κινδύνους εγκυμονούν για το λαό μας και τη χώρα.

Η συμπεριφορά αυτή  του αμερικάνου στρατιώτη δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός. Σε παλιότερη ανακοίνωση η επιτροπή κατά των βάσεων και της εξάρτησης  έγραφε: «Για άλλη μια φορά καταγγέλθηκε στον τοπικό τύπο (12-07-2010) από κατοίκους της Παλιάς Πόλης η προκλητική συμπεριφορά μεθυσμένων Αμερικανών στρατιωτών το προηγούμενο σαββατοκύριακο». Να θυμίσουμε  όμως και την εικόνα της πόλης μας  κάθε φορά  που ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο προσέγγιζε το   λιμάνι της Σούδας και οι χιλιάδες ράμπο ξεχύνονταν στην πόλη για να διασκεδάσουνε και να ξεκουραστούν μετά από το «φιλάνθρωπο έργο τους»,  αυτό της δολοφονίας των λαών του Ιράκ, του Αφγανιστάν κλπ. Καταγγέλλουμε την προκλητική και τραμπούκικη αυτή συμπεριφορά που χαρακτηρίζει κατακτητές, απαιτούμε να μην ισχύσει η ετεροδικία.  Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τη συμφωνία παραμονής των βάσεων ισχύει η ετεροδικία (  δηλαδή, να  μη δικάζονται στην Ελλάδα για οποιοδήποτε αδίκημα κι αν διώκονται)   για όλο το προσωπικό των βάσεων και τους συγγενείς τους , τα πληρώματα των πλοίων που ελλιμενίζονται  και γενικά για τον αμερικάνικο στρατό. Σε ένα αντίστοιχο περιστατικό το 2003,με ξυλοδαρμό Χανιώτισσας αναγκάστηκαν οι αμερικανοί  κάτω απ’ τον ξεσηκωμό του λαού των Χανίων να αποδεχτούν δίκη στα Χανιά. Όμως παραμονές της δίκης ο Διοικητής της βάσης Χέλερ γράφει προς τον εισαγγελέα Χανίων “Βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι ο M. J. V., του οποίου η ποινική δίκη έχει ορισθεί για τις 11.4.2003, ξέφυγε από την κράτηση των ΗΠΑ και είναι ήδη δραπέτης. Οι στρατιωτικές και πολιτικές αστυνομικές αρχές των ΗΠΑ ήδη κάνουν εντατικές προσπάθειες να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον M. V. Οι ΗΠΑ λαμβάνουν την ευκαιρία να εκφράσουν μια ακόμα φορά τον σεβασμό και την εκτίμησή τους”.  «Ελευθεροτυπία» 12-04-2003.

Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (ΗΠΑ-Ρώσων-Ευρωπαίων κλπ ) στην ανατολική Μεσόγειο με τις επεμβάσεις στην Συρία , η προετοιμασία αλλά και οι πολεμικές  κραυγές  του Ισραήλ και των ΗΠΑ για στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στο Ιράν προδιαγράφουν επικίνδυνες καταστάσεις για τους λαούς της περιοχής, για τον ίδιο το λαό μας.  Οι αμερικανονατοϊκές εγκαταστάσεις στο Ακρωτήρι και στο Λιμάνι της Σούδας αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα   του επιθετικού μηχανισμού των ΗΠΑ, όπως έχει φανεί σε όλες τις ιμπεριαλιστικές τους επεμβάσεις και την πιο πρόσφατη ενάντια στη Λιβύη. Η χώρα  και ο λαός μας κινδυνεύουν άμεσα απ’ την εμπλοκή τους σε πολεμικές αναμετρήσεις που θα τους οδηγήσει η ξενόδουλη και υποτελής πολιτική της άρχουσας τάξης και του πολιτικού της προσωπικού.

Απαιτείται άμεσα  να τεθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ταυτόχρονα με την πάλη για τα δικαιώματα στη ζωή, το δυνάμωμα του αντιϊμπεριαλιστικού–αντιπολεμικού -αντιβασικού αγώνα. Ο  λαός μας  -και ο χανιώτικος λαός ιδιαίτερα-  με πολλούς τρόπους έχει  εκφράσει την αντίθεσή του και έχει αγωνιστεί για το διώξιμο των αμερικανονατοϊκών βάσεων από τον  τόπο μας, ενάντια στη χρησιμοποίηση των εδαφών μας ως  ορμητήρια θανάτου. Αυτός ο αγώνας πρέπει να ξαναζωντανέψει και να δυναμώσει!

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

ΟΑΚ: Συνάντηση για τα προβλήματα λειψυδρίας σε περιοχές του Δήμου Πλατανιά

Συνάντηση με φορείς του Δήμου Πλατανιά, με αντικείμενο τη «λειψυδρία», πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10/10/2024 στις…

54 mins ago

Τριάντα τρεις απινιδωτές τελευταίας γενιάς προσφορά της Περιφέρειας Κρήτης θα δοθούν στους Δήμους της Π.Ε Ρεθύμνου

Στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος «ΖΩΗ» της Περιφέρειας Kρήτης, που στοχεύει στην εκπαίδευση των πολιτών…

54 mins ago

Ο Δήμος Αποκορώνου ενώνει δυνάμεις με το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, προτείνει την ένταξη του Δήμου στο «Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με…

57 mins ago

Η Βασιλική Κριετσέπη νέα Διευθύντρια στην Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων

Ανέλαβε σήμερα με Πράξη του Διοικητή κου Μπέα Γεωργίου, παρουσία του Διευθυντού Ιατρικής Υπηρεσίας κου…

1 hour ago

Στ. Αρναουτάκης: «Οι περιφέρειες επιζητούν την ευθύνη. Με αυξημένους πόρους, ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο και αποκέντρωση εξουσιών»

Την ανάγκη στήριξης της Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος με αυξημένους πόρους, ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο…

1 hour ago

Διευθυντές σχολείων Χανίων διαμαρτύρονται για τη σύλληψη συναδέλφου

Οι Διευθυντές των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα Χανιά εξέδωσαν "επιστολή στήριξης" με την οποία εκφράζουν…

1 hour ago

This website uses cookies.