Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Ανακοινώθηκαν   χθες στις 10 το πρωί οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας δίνοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων.
Τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδαresults.minedu.gov.gr, όπου οι υποψήφιοι θα μπορούν να εισάγουν τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα από κάθε ένα από τα προσωπικά τους στοιχεία (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο και μητρώνυμο).

Η πρώτη επεξεργασία των στοιχείων δείχνει άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας.

Αιτία αυτού του χάσματος θεωρείται η οικονομική κρίση που υποχρέωσε τους υποψηφίους να επιλέξουν τις σχολές του τόπου διαμονής τους προκειμένου να αποφύγουν το υψηλό κόστος της φοιτητικής μετανάστευσης.

Έτσι, εκτός από το αντικείμενο των σπουδών βασικό ρόλο στις επιλογές των υποψηφίων διαδραμάτισαν, όπως και πέρυσι και οι έδρες των σχολών.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011  απο τους 4.316 επιτυχόντες απο την Κρήτη, οι 2.574, δηλαδή ποσοστό 60%, πέτυχαν την εισαγωγή τους σε κάποια σχολή της Κρήτης. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει πως ένα βασικό κριτήριο των υποψηφίων στην συμπλήρωση των μηχανογραφικών ήταν και το θέμα της οικονομικής επιβάρυνσης της οικογένειεας απο την στέγαση σε άλλη πόλη.

Αυξήθηκε το ποσοστό επιτυχίας σε σχέση με πέρυσι

Μεγαλύτερο είναι σε σχέση με πέρυσι το ποσοστό επιτυχίας στις Πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς ανήλθε σε 69% από 62% το 2011.

Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων που υπέβαλαν μηχανογραφικά ήταν 116.173 άτομα και οι επιτυχόντες είναι 80.615 εκ των οποίων 15.000 ειδικών περιπτώσεων. Οι επιτυχόντες στα ΑΕΙ ανέρχονται σε 45.559 και στα ΤΕΙ σε 32.689.

Τα πρώτα συμπεράσματα
Άνοδος βάσεων καταγράφεται ιδιαίτερα στα τμήματα του 1ου, 3ου και 5ου επιστημονικού πεδίου.

Πάντως, δεκάδες τμήματα των γενικών και ειδικών κατηγοριών ανοίγουν τις πύλες τους με λιγότερο από 10.000 μόρια με το χαμηλότερο το τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας ΤΕΙ Πειραιά (ειδικές κατηγορίες Μουσουλμάνων) με 1584 μόρια, δηλαδή με βαθμό 1.

Η άνοδος στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα του πρώτου επιστημονικού πεδίου (Νομικές, Φιλολογίες, Ψυχολογίες κλπ) ξεκινάει από 350 μόρια και πάνω κατά μέσο όρο. Εξαίρεση στο πεδίο αυτό αποτελούν τα Παιδαγωγικά τμήματα (δάσκαλοι) τα οποία έχουν πτώση των βάσεων τους προφανώς λόγω της εγκατάλειψης τους από υποψήφιους που απομακρύνονται πλέον από το δημόσιο.

Άνοδος, μικρή αλλά ορατή, παρατηρείται στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου (Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές), καθώς βεβαίως και στις στρατιωτικές και ιδιαίτερα στις αστυνομικές σχολές λόγω κυρίως δραστικής μείωσης των θέσεων.

Στις Πολυτεχνικές Σχολές παρουσιάζονται διαφορετικές κατευθύνσεις. Πτώση για παράδειγμα στα αρχιτεκτονικά τμήματα και μικρή άνοδος σε ορισμένα βασικά τμήματα των αστικών κέντρων και της περιφέρειας όπως ναυπηγών ΕΜΠ (+40 μόρια), Τεχνολογίας Υπολογιστών Πάτρας (+65 μόρια) και αντίθετα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ (-299), Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης (-19 μόρια), Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ (-44 μόρια).

Άνοδο παρουσιάζουν τα περισσότερα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου. Για παράδειγμα, το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Πειραιά (+285 μόρια) και το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού πανεπιστημίου (+176 μόρια).

Μεγάλο τμήμα των ΤΕΙ κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων σε όλα τα επιστημονικά πεδία παρουσιάζουν άνοδο.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Τι γυρεύει ο Γερμανός Πρόεδρος στη μαρτυρική Κάντανο;

Άρθρο του Δρος Αριστομένη Ι. Συγγελάκη * Η επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας κ. Στάινμαγιερ…

25 mins ago

Ντ. Μπακογιάννη για την επίσκεψη Σταϊνμάιερ στην Κάντανο: “Γυρίζουμε σελίδα αλλά δεν ξεχνάμε”

Στο περιθώριο της παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου η βουλεύτρια Χανίων της ΝΔ κ. Ντόρα…

30 mins ago

Αντιπολεμική δράση μελών του ΚΚΕ στην παρέλαση στα Χανιά | Φωτός

Και αντιπολεμική δράση εμπεριείχε η παρέλαση στα Χανιά. Προς την λήξη κι ενώ πραγματοποιούνταν η…

38 mins ago

Netflix: Αφαίρεσε πάνω από 25 ταινίες από την Παλαιστίνη- Αντιδράσεις από οργανώσεις

Το 2021 το Netflix ξεκίνησε τη συλλογή «Palestinian Stories» με στόχο να φέρει τις ιστορίες…

3 hours ago

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου: «Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθουν, θα περάσουν» – Το μήνυμα του σμηναγού Γιώργου Σωτηρίου

Με τα λόγια του Κωστή Παλαμά, «Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθουν, θα περάσουν»,…

3 hours ago

Δύο μαθητές τίμησαν την 28η Οκτωβρίου στο μικρό νησί της Γαύδου

Με μια συγκινητική εκδήλωση τιμήθηκε η 28η Οκτωβρίου στη Γαύδο. Παρά το μικρό μέγεθος του…

3 hours ago

This website uses cookies.