Ανακοινώθηκαν χθες στις 10 το πρωί οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας δίνοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων.
Η πρώτη επεξεργασία των στοιχείων δείχνει άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας.
Αιτία αυτού του χάσματος θεωρείται η οικονομική κρίση που υποχρέωσε τους υποψηφίους να επιλέξουν τις σχολές του τόπου διαμονής τους προκειμένου να αποφύγουν το υψηλό κόστος της φοιτητικής μετανάστευσης.
Έτσι, εκτός από το αντικείμενο των σπουδών βασικό ρόλο στις επιλογές των υποψηφίων διαδραμάτισαν, όπως και πέρυσι και οι έδρες των σχολών.
Υπενθυμίζεται ότι το 2011 απο τους 4.316 επιτυχόντες απο την Κρήτη, οι 2.574, δηλαδή ποσοστό 60%, πέτυχαν την εισαγωγή τους σε κάποια σχολή της Κρήτης. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει πως ένα βασικό κριτήριο των υποψηφίων στην συμπλήρωση των μηχανογραφικών ήταν και το θέμα της οικονομικής επιβάρυνσης της οικογένειεας απο την στέγαση σε άλλη πόλη.
Αυξήθηκε το ποσοστό επιτυχίας σε σχέση με πέρυσι
Μεγαλύτερο είναι σε σχέση με πέρυσι το ποσοστό επιτυχίας στις Πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς ανήλθε σε 69% από 62% το 2011.
Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων που υπέβαλαν μηχανογραφικά ήταν 116.173 άτομα και οι επιτυχόντες είναι 80.615 εκ των οποίων 15.000 ειδικών περιπτώσεων. Οι επιτυχόντες στα ΑΕΙ ανέρχονται σε 45.559 και στα ΤΕΙ σε 32.689.
Τα πρώτα συμπεράσματα
Άνοδος βάσεων καταγράφεται ιδιαίτερα στα τμήματα του 1ου, 3ου και 5ου επιστημονικού πεδίου.
Πάντως, δεκάδες τμήματα των γενικών και ειδικών κατηγοριών ανοίγουν τις πύλες τους με λιγότερο από 10.000 μόρια με το χαμηλότερο το τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας ΤΕΙ Πειραιά (ειδικές κατηγορίες Μουσουλμάνων) με 1584 μόρια, δηλαδή με βαθμό 1.
Η άνοδος στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα του πρώτου επιστημονικού πεδίου (Νομικές, Φιλολογίες, Ψυχολογίες κλπ) ξεκινάει από 350 μόρια και πάνω κατά μέσο όρο. Εξαίρεση στο πεδίο αυτό αποτελούν τα Παιδαγωγικά τμήματα (δάσκαλοι) τα οποία έχουν πτώση των βάσεων τους προφανώς λόγω της εγκατάλειψης τους από υποψήφιους που απομακρύνονται πλέον από το δημόσιο.
Άνοδος, μικρή αλλά ορατή, παρατηρείται στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου (Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές), καθώς βεβαίως και στις στρατιωτικές και ιδιαίτερα στις αστυνομικές σχολές λόγω κυρίως δραστικής μείωσης των θέσεων.
Στις Πολυτεχνικές Σχολές παρουσιάζονται διαφορετικές κατευθύνσεις. Πτώση για παράδειγμα στα αρχιτεκτονικά τμήματα και μικρή άνοδος σε ορισμένα βασικά τμήματα των αστικών κέντρων και της περιφέρειας όπως ναυπηγών ΕΜΠ (+40 μόρια), Τεχνολογίας Υπολογιστών Πάτρας (+65 μόρια) και αντίθετα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ (-299), Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης (-19 μόρια), Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ (-44 μόρια).
Άνοδο παρουσιάζουν τα περισσότερα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου. Για παράδειγμα, το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Πειραιά (+285 μόρια) και το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού πανεπιστημίου (+176 μόρια).
Μεγάλο τμήμα των ΤΕΙ κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων σε όλα τα επιστημονικά πεδία παρουσιάζουν άνοδο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, τοποθετήθηκε σχετικά με…
Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Τάσος Δούσης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που…
Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας στον χώρο…
Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με…
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον 66χρονο Βρετανό που οδηγούσε επικίνδυνα κάνοντας "οχτάρια" επί του ΒΟΑΚ, στον…
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 60χρονης που εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι της στο…
This website uses cookies.