Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Αναμνήσεις από την Πρέβεζα

Γράφει ο Ανδρέας Τρακάκης

Την γνώρισα τον Σεπτέμβρη του 2004. Δεν την περίμενα τόσο όμορφη. Σε μαγεύει, σε καθηλώνει, σε κάνει να μην θέλεις να φύγεις. Βασικό της πλεονέκτημα, απέναντι σε μέρη κοσμοπολίτικα και θορυβώδη, η ησυχία. Έξω από τους μεγάλους συγκοινωνιακούς άξονες, ζει στους δικούς της ρυθμούς. Για μας τους Κρητικούς άγνωστη γη, ελάχιστοι την έχουν επισκεφθεί.

Απίθανοι οι δρόμοι της. Σου δίνουν έντονη την αίσθηση της απεραντοσύνης.

Ο παραλιακός φέρει το όνομα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Εκτείνεται κατά ένα τμήμα παράλληλα με τον κεντρικό εμπορικό δρόμο, την οδό Εθνικής Αντιστάσεως. Ανάμεσά τους γραφικά στενά, ωραία ταβερνάκια. Ανατολικά αργοσέρνεται σχεδόν μέχρι την είσοδο του Αμβρακικού κόλπου. Από τη μια μεριά τα αραγμένα πλοία, από την άλλη τα κατάμεστα κέντρα. Στα δυτικά τον διαδέχεται ο δρόμος με τους γιγάντιους ευκαλύπτους, μοναδικής ομορφιάς. Θυμίζει μακρινή χώρα της Αμερικής. Οδηγεί στην ακτή του Ιονίου πελάγους. Το αγναντεύεις από πέτρινη εξέδρα.
Πέρα από τον ορατό ορίζοντα, απλώνεται η γη των Ιταλών.

Τις νύκτες, σε πλανεύουν τα φώτα του Ακτίου και της Λευκάδας. Η οδός Ειρήνης, είσοδος της πόλης, σφύζει από ζωή, κίνηση. Τερματίζει στο άπειρο. Έξω από το σπίτι που στεγάζεται ο Σύλλογος Συρρακιωτών, στην μικρή πλατειούλα, την προσοχή τραβά η προτομή του Κώστα Κρυστάλλη.

Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα η αρχαία Νικόπολη, μισογκρεμισμένα κτίσματα, πρωτοβυζαντινά τείχη. Ατέλειωτα μποστάνια την περιβάλλουν, μέχρι την γαλάζια θάλασσα. Ύπουλη και ευμετάβλητη, σου δίνει και αυτή την αίσθηση της απεραντοσύνης. Την έκτισε ο Οκταβιανός Αύγουστος   για να αποθανατίσει τη νίκη του στο Ακτιο. Εδώ μια γενιά πριν από τη γέννηση του Χριστού, κρίθηκε η τύχη της Ρώμης. Ο ελαφρόμυαλος Μάρκος Αντώνιος και η δυνάστριά του, η λάγνα Κλεοπάτρα συνετρίβησαν. Την ναυμαχία απεικονίζει μακέτα, σε γραφείο πολιτικού μηχανικού.
Τον Ιούλη του 1928, ο Κώστας Καρυωτάκης, βουλιαγμένος στον ταραγμένο ψυχικό του κόσμο, αυτοκτόνησε. Βασανισμένος άνθρωπος. Η άτεγκτη και στυγνή πατριαρχική ανατροφή, χωρίς στοργή και επιείκεια, του άφησε ανεξίτηλα σημάδια, ψυχικά τραύματα. Στο σχολείο δεν είχε τη δύναμη, να αποκρούσει τις άγριες κοροϊδίες και τα πειράγματα των συμμαθητών του. Όπως ο Βαγγέλης Γιακουμάκης. Οι μηχανισμοί αυτοπροστασίας και άμυνας, είχαν νεκρωθεί. Φοίτησε και στο γυμνάσιο Χανίων. Η Μαρία Πολυδούρη, υπερευαίσθητη και λεπτεπίλεπτη, στάθηκε ανίκανη να τον αδράξει, να τον σώσει. Το σπίτι που έμενε, διατηρείται σε άριστη κατάσταση, φρεσκοβαμμένο με λαμπρό κίτρινο χρώμα. Αφιέρωσε στην Πρέβεζα ομότιτλο ποίημα.

Οι υπέροχες τοιχογραφίες του Αγίου Αθανασίου και το τέμπλο του Αγίου Χαραλάμπους, εντυπωσιάζουν.

Περιδιαβαίνοντας στους δρόμους και τα καλντερίμια, ξεχνάς κάθε έγνοια, στενοχώρια. Από τον προμαχώνα του Ενετικού κάστρου, θαύμασα το πανόραμα του Αμβρακικού.

Η τελευταία βραδιά στην πόλη, με βρήκε στην εξέδρα του Ιονίου πελάγους. Ο χρόνος αργοκυλούσε. Το σκοτάδι έδιωχνε το αβέβαιο φως του δειλινού. Η θάλασσα σκούραινε, οι γύρω αμμουδιές και εξοχές αφανίζονταν. Στον μαυρογάλανο ουρανό άναβαν τα άστρα, ανεξιχνίαστα μηνύματα από μακρινούς κόσμους.

Το ίδιο δυστυχισμένους άραγε με τον δικό μας;

Στο παγκάκι κάθισαν δυο κυρίες, γύρω στα εξήντα. Απέναντι στην παρέα των νεαρών, γινόταν εξοργιστική κατάχρηση της λέξης «μαλάκα». Όταν έφυγαν, οι κυρίες εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους.

Παρεμβλήθηκα στην συζήτηση. Είπα πως οι εκπαιδευτικοί φέρουν τεράστια ευθύνη. Καλός ο συνδικαλισμός και η πολιτικοποίηση, αλλά να κάνουν και την δουλειά τους. Η ελληνική κοινωνία υποτίθεται πως έχει ηγεσία πολιτική, πνευματική, εκκλησιαστική. Σημαντικό μέρος της, βαρύνει δυσβάσταχτα τον φορολογούμενο πολίτη.
Κάτι άλλοι, ακόμη και εάν δεν θεωρηθούν ηγεσία, ο λόγος τους, προφορικός ή γραπτός, έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από τον δικό μας. Αναφέρω για παράδειγμα, τα αστέρια του αθλητισμού, του θεάτρου, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, τους γνωστούς τραγουδιστές, μουσικοσυνθέτες, συγγραφείς, ποιητές. Όλοι κοιτάζουν αποκλειστικά και μόνο την τσέπη, την καλοπέραση και την προβολή τους. Κανένας δεν μπήκε στον κόπο, να καταδικάσει αυτό τον απαράδεκτο τρόπο έκφρασης, μερίδας αγοριών και κοριτσιών. Να τον εμποδίσει να γίνει μόδα.

Κανένας κληρικός δεν τον στηλίτευσε, από τον άμβωνα ή τις πολυάριθμες εκκλησιαστικές, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές, εκπομπές, που περί άλλα τυρβάζουν. Πιθανόν λοιπόν οι τύποι να έχουν την αίσθηση, πως μιλώντας έτσι, δεν κάνουν τίποτα το κακό.

Η Ελλάδα βουλιάζει τρομακτικά γρήγορα. Αλώθηκε από ξένους τρόπους συμπεριφοράς παρακμιακούς. Όσοι όφειλαν να αντιδράσουν, δεν αντέδρασαν. Τα πιο βρώμικα και παρακατιανά στοιχεία, πέτυχαν να επιβάλλουν την συμπεριφορά τους. Καμιά ελπίδα αναστροφής της κατάστασης, δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

"google ad"

Συλλογές Άρθρων

Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Recent Posts

Με δύο νέους γιατρούς ενισχύθηκε το νοσοκομείο Χανίων

Η ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων “O Άγιος Γεώργιος” με ιατρικό προσωπικό συνεχίζεται απρόσκοπτα. Σήμερα ορκίστηκε…

34 seconds ago

Σλοβακία: Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο γλίτωσε από τον θάνατο «παρά τρίχα»

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, είναι σε σταθερή κατάσταση, αλλά «δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τον…

2 mins ago

Τιμούν τους πεσόντες της Χρυσαυγής στη Μάχη της Κρήτης

Ο Δήμος Πλατανιά σε συνεργασία με την Κοινότητα Χρυσαυγής και τους Τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους διοργανώνουν την Κυριακή…

10 mins ago

Eκδήλωση τιμής και μνήμης στο Μνημείο Λαζόπουλου, στα Κουλουκουθιανά

Ο Δήμος Πλατανιά διοργανώνει την Τρίτη 21 Μαΐου 2024 και ώρα 11:00π.μ στο Μνημείο Λαζόπουλου, στα Κουλουκουθιανά…

11 mins ago

Εκδηλώση για τη Μάχη της Κρήτης στον Πάνω Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Πλατανιά τον Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Σύλλογο και την Ενορία…

12 mins ago

“LOST”: Εκθεση φωτογραφίας και φωτογραφικών βιβλίων

Η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Χανίων σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Χανίων,  διοργανώνει το 2o…

16 mins ago

This website uses cookies.