Αναστέλλονται οι διαπραγματεύσεις για το PSI

Την αναστολή των διαπραγματεύσεών του με την Ελλάδα για τον τρόπο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους με τη συμμετοχή των ιδιωτών (Private Sector Involvement, PSI), ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής το IIF, o διεθνής φορέας που εκπροσωπεί τις ιδιωτικές τράπεζες. Η εξέλιξη προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ζήτησε την επανάληψη των διαπραγματεύσεων των πιστωτών με την Ελλάδα. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, οι συνομιλίες με το IIF θα επαναληφθούν πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη.

Οι συνομιλίες «δεν έχουν καταλήξει σε μία εποικοδομητική απάντηση από πλευράς όλων των εμπλεκομένων», τονίζει το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) σε ανακοινωθέν του, στο οποίο τονίζεται πως οι διαπραγματεύσεις «αναστέλλονται προκειμένου να επιτρέψουν να στοχασθούμε» για τα οφέλη μίας εθελούσιας προσέγγισης.

«Ευελπιστούμε πως η Ελλάδα, με την υποστήριξη της ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να επαναπροσεγγίσει εποικοδομητικά τον ιδιωτικό τομέα με στόχο να ολοκληρωθεί μία αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία για την εθελοντική ανταλλαγή του χρέους που θα συνάδει με την συμφωνία της 26ης και 27ης Οκτωβρίου, προς το καλύτερο συμφέρον της Ελλάδος και της ευρωζώνης», τονίζεται στο ανακοινωθέν.

Οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους διέρχονται μία κατάσταση «ακραίας» έντασης, τονίζει από την πλευρά της πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες, κατά την οποία οι εμπλεκόμενες πλευρές «οφείλουν να αντιληφθούν την πολύ σοβαρή κατάσταση» προκειμένου «να αποφευχθούν τα χειρότερα».

«Η ένταση είναι ακραία, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στην τόσο κρίσιμη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά και για όλη τη ζώνη του ευρώ και τους Ευρωπαίους, οφείλουν να αντιληφθούν την πολύ σοβαρή κατάσταση και να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα», τονίζει η ίδια πηγή.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως ανέφεραν αρμόδιες κυβερνητικές, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, σημαντικές λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας του PSI, φαίνεται να παραμένουν σε εκκρεμότητα. Κατά τις ίδιες πηγές, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν μετά την ανακοίνωση του IIF πως οι συνομιλίες μεταξύ των συμπροέδρων της επιτροπής των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα (IIF), Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λιμιέρ, και των κ. Παπαδλημου και Βενιζέλου για το «κούρεμα» και την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων θα επαναληφθούν σε λίγες ημέρες – και κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τετάρτη.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες του υπουργείου, το χρονικό αυτό διάστημα θα αξιοποιηθεί για επαφές, καθώς και για την ανάλυση επιμέρους παραμέτρων του χρηματοοικονομικού σχήματος. Από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν, επίσης, ότι η Ελλάδα και το IIF συνομιλούν σε κλίμα εμπιστοσύνης και συναντίληψης, ενώ η χώρα μας ενεργεί βεβαίως στο πλαίσιο της ευρωζώνης και σε απόλυτη συνεννόηση με τους θεσμικούς εταίρους της.
Επανάληψη των διαπραγματεύσεων ζητά το ΔΝΤ

«Προσβλέπουμε σε επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Είναι σημαντικό αυτές να οδηγήσουν σε μια συμφωνία για το PSI (συμμετοχή των ιδιωτών) η οποία, από κοινού με τις προσπάθειες του επισήμου (σ.σ. κρατικού) τομέα, θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του χρέους», δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ, απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων του Τύπου για το θέμα.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Θρίλερ στις ΗΠΑ: «Δεν μπλοφάρει ο Πούτιν» – Οι μυστικές υπηρεσίες πιέζουν Μπάιντεν για «άκυρο» στον Ζελένσκι

Μετά την «κόκκινη γραμμή» που χάραξε ο Πούτιν για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους…

4 hours ago

Δημοσκόπηση: Οι εκπλήξεις στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων

Αξιοσημείωτα είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το Mega, ως προς τα συμπεράσματα που…

5 hours ago

Κρήτη: Οι εκτιμήσεις για τις τιμές ελαιολάδου και τη νέα ελαιοκομική περίοδο

Την εκτίμηση ότι η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο την νέα ελαιοκομική περίοδο στην Κρήτη, που…

5 hours ago

Καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, ξεπέρασε τις 10.000 αναφορές στο ερευνητικό της έργο σύμφωνα με το Google Scholar

Η Καθηγήτρια Διονυσία Κολοκοτσά της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΧΗΜΗΠΕΡ) του Πολυτεχνείου Κρήτης ξεπέρασε τις 10.000 αναφορές άλλων…

5 hours ago

Μουσικοχορευτική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

Το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Φροντίδας Τρίτης Ηλικίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Χανίων…

5 hours ago

Κρήτη: Άγνωστοι πυροβόλησαν παγώνι στην Κνωσό

Προ εκπλήξεως βρέθηκαν οι άνθρωποι του συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ που κλήθηκαν…

6 hours ago

This website uses cookies.