«Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ…»
Σε μία Ελλάδα της εξαθλίωσης, της λιτότητας των πολλών και της ατιμωρησίας των λίγων, στη χώρα που έγινε πειραματόζωο επειδή οι συνθήκες εδώ ήταν ευνοϊκές, πραγματοποιήθηκαν οι πιο κρίσιμες εκλογές της πρόσφατης ιστορίας, αυτές που για πολλούς όρισαν το τέλος της μεταπολίτευσης. Ένα τέλος το οποίο ταυτίζεται με το τέλος της κυριαρχίας των κομμάτων του δικομματισμού, και ως συνέπεια το τέλος της πολιτικής του μνημονίου. Πολιτικής που στηρίχθηκε στην Ελλάδα πάνω στα σαθρά θεμέλια του δικομματισμού σε μια Ευρώπη νεοφιλελεύθερων ταλιμπάν και μιας σχεδόν φασιστικά τεκμηριωμένης δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Ψήφισαν λοιπόν οι Έλληνες. Ψήφισαν με οργή και απογοήτευση, με αγανάκτηση. Και οδήγησαν στην κατάρρευση τον δικομματισμό.
Κατάρρευση δικομματισμού
Η κατάρρευση του δικομματισμού αποτελεί κατάρρευση και ενός συγκεκριμένου μοντέλου άσκησης της πολιτικής. Πολιτικής επικοινωνιακής, δίχως ουσία, πολιτικής των δημόσιων εμφανίσεων και των πελατειακών σχέσεων από την οποία απουσιάζει το όραμα, το σχέδιο.
Ενός μοντέλου πολιτικής το οποίο – ειδικά από το 1990 και μετά – είχε αποδεχτεί το τέλος της ιστορίας και τον μονόδρομο της νεοφιλελεύθερης κυριαρχίας. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος», έλεγαν οι νεοφιλελεύθεροι μάγοι, και οι πολιτικοί του δικομματισμού την εποχή του μνημονίου το μετέτρεψαν στο «σας κατανοούμε, σας συμπονούμε, αλλά δε γίνεται αλλιώς». Και μετά όλα ήταν φυσικά και αναπόφευκτα.
Δηλαδή, η φτώχεια, η εξαθλίωση, ο κοινωνικός κανιβαλισμός γιγαντώθηκαν, αφού άλλωστε «μαζί τα φάγαμε», τότε, γιατί όχι, «ας φαγωθούμε και μεταξύ μας». Και τη συλλογική ευθύνη ακολούθησε η καταδίκη ενός ολόκληρου λαού για τη σωτηρία του έθνους των ολίγων. Των ολίγων προνομιούχων. Αυτός ο νεο-φασισμός που ήθελε να κυριαρχήσει οικονομικά, σήμερα καταδικάσθηκε.
Καταδικάσθηκε και ο φορέας αυτού του νεο-φασισμού. Ο πολιτικός ως επαγγελματίας, ο πολιτικός του τυχοδιωκτισμού, ο πολιτικός της διαφθοράς και της ρεμούλας, ο πολιτικός ταλιμπάν του νεο-φιλελευθερισμού, αυτός ο πολιτικός πλέον μπαίνει στο περιθώριο. Επειδή ο ελληνικός λαός το πήρε απόφαση.
Η θετική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ
Αλλά ο ελληνικός λαός επέλεξε ψύχραιμα τον πολιτικό χώρο που θα μπορούσε να διαμορφώσει και το νέο τόπο των προσμονών και της προοπτικής του.
Η θετική επιλογή αυτή των Ελλήνων αποτυπώθηκε με την ψήφο τους κυρίως στην έκρηξη των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μέσα σε 2 χρόνια σχεδόν τετραπλασίασε τη δύναμη του, και πλέον αποτελεί αξιωματική αντιπολίτευση.
Στο κενό ηγεμονίας που παρουσιάζεται στον ελληνικό πολιτικό χώρο, σήμερα ανατέλλει η ήρεμη δύναμη που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ.
Ένα κόμμα που έχει χαλυβδωθεί μέσα από τη συνεργασία διαφορετικών συνιστώσεων της Αριστεράς, που έχει μάθει τη συνύπαρξη και εκπροσωπεί την ενότητα, κόμμα κινηματικό του οποίου τα στελέχη έχουν διαμορφώσει δυνατές σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες, με εκφραστή του τον νέο Αλέκο Τσίπρα.
Δεύτερο σημαντικό μήνυμα πέρα από την κατάρρευση του δικομματισμού και την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας είναι η νίκη των αντιμνημονιακών δυνάμεων.
Η είσοδος της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής στη Βουλή
Τα κόμματα του μνημονίου εντός της Βουλής συγκεντρώνουν το πενιχρό 32% ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Π. Καμμένου με λόγο καθαρά αντιμνημονιακό συγκεντρώνουν ένα ποσοστό κοντά στο 11%. Η ΔΗΜΑΡ τελικά περιορίστηκε σε ένα ποσοστό κοντά στο 6% ενώ ούτε το ΚΚΕ κατάφερε να κάνει την υπέρβαση με τη δύναμή του να μην ξεπερνάει το 8,5%.
Υπέρβαση που έκανε η νεο-ναζιστική Χρυσή Αυγή. Η οποία με το τρομακτικό ποσοστό 6,9% εισέρχεται πανηγυρικά στη Βουλή εκλέγοντας 21 βουλευτές. Σίγουρα, ο κ. Χρυσοχοΐδης των στρατοπέδων συγκέντρωσης και ο κ. Λοβέρδος με τις υγειονομικές του βόμβες, πλέον θα έχουν ανταγωνισμό.
Γιατί, άλλωστε, πέρα από ψήφο ακραίας αντίδρασης, απογοήτευσης και απόγνωσης, αλλά και άγνοιας και ηλιθιότητας εκ μέρους μερίδας συμπολιτών μας η ψήφος στη Χρυσή Αυγή αποτέλεσε συνέχεια μιας στρατηγικής επιλογής τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη Ν.Δ..
Η επιλογή δηλαδή να επικεντρώσουν εν όψει προεκλογικής περιόδου σε ζητήματα που θα μπορούσαν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από το κύριο ζήτημα της οικονομικής πολιτικής, των αδιεξόδων του μνημονίου, των αποφάσεών τους που οδήγησαν σε απόγνωση εκατομμύρια και σε αυτοκτονία χιλιάδες συμπολίτες μας. Έπαιξαν με την ακροδεξιά φωτιά και φούντωσαν το ναζιστικό κύμα.
Τέλος, να σημειώσουμε το αναπάντεχα υψηλό ποσοστό αποχής που καταγράφηκε πανελλαδικά αφού έφθασε το 36%. Πάντως, πέραν της απογοήτευσης πολλών που επέλεξαν να μην ψηφίσουν, υπάρχει και ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό πολιτών που ζουν σε χώρες του εξωτερικού και δεν είχαν τη δυνατότητα σε αυτές τις εκλογές να ψηφίσουν. Πιθανότατα ίσως, γιατί η ψήφος τους θα ήταν αντιμνημονιακή;
Στην Κρήτη
Στην Κρήτη τώρα, η ανατροπή ήταν σαρωτική. Αν και το ΠΑΣΟΚ παρέμεινε πρώτο κόμμα, το ποσοστό του έπεσε από το 50% των προηγούμενων εκλογών στο 18,62%. Δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με 15,78% ο οποίος στα Χανιά αναδείχθηκε 1ο κόμμα με ποσοστό 17,20% με το ΠΑΣΟΚ δεύτερο με μόλις 13,98% όταν το 2009 το ποσοστό του έφτανε το 51%! Καθίζηση και για τη ΝΔ όπου σε επίπεδο περιφέρειας μόλις και ξεπέρασε το 10% ενώ στο νομό Χανίων δεν ξεπέρασε το 8,5%.
Τρίτο κόμμα στα Χανιά η ΔΗΣΥ της κ. Μπακογιάννη με 13,35% όχι όμως και στην Κρήτη αφού το ποσοστό της έφτασε μόλις και μετά βίας στο 10,10% αρκετά πίσω από τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου οι οποίοι σε επίπεδο Κρήτης έφτασαν το 11,07% και στα Χανιά πλησίασαν το 10%. Ψηλά και η Δημοκρατική Αριστερά η οποία σε επίπεδο Κρήτης έφτασε κοντά στο όριο του 8% ενώ στα Χανιά πλησίασε το 7%.
Το ΚΚΕ ανέβασε και αυτό τα ποσοστά του όχι όμως στα ποσοστά που ανέμενε μένοντας σε επίπεδο Κρήτης στο 6% αν και στα Χανιά πήγε καλύτερα και πλησίασε το 8%. Τέλος, οι Οικολόγοι Πράσινοι κινήθηκαν σε επίπεδο Περιφέρειας στο 4,3% και στα Χανιά πιο ψηλά, κοντά στο 5% άγνωστο όμως παραμένει αν θα μπουν στη Βουλή, όπως και το ΛΑΟΣ και η ΔΗΣΥ της κ. Μπακογιάννη που είναι μεν κοντά στο όριο του 3% αλλά δύσκολα θα κατορθώσουν να εισέλθουν στη νέα Βουλή.
Στα κωμικοτραγικά της ιστορίας, εξαιτίας του μπόνους των 50 βουλευτών που δίνει ο παράλογος εκλογικός νόμος που ίσχυε γι’ αυτή την εκλογική μάχη, η Ν.Δ. στα Χανιά με ποσοστό μόλις 8,45% εκλέγει 3 βουλευτές! Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με 17,20% μόλις ένα βουλευτή και το ΠΑΣΟΚ δεν εκλέγει κανένα! Αναλυτικά ποιοι εκλέγονται, στη σελίδα 2 της έκτακτης έκδοσής μας.
Σίγουρο είναι ότι όλοι οι δημοκράτες αυτού του τόπου πρέπει να οπλιστούν με δύναμη και υπομονή, γιατί άνοιξε μεν ένα παραθυράκι αλλά δεν άνοιξε η πόρτα, και μάλιστα διάπλατα όπως απαιτούν οι ανάγκες της χώρας και του λαού. Προοπτική πρέπει να διανοιχθεί αρχικά από σήμερα με τους αγώνες κοντά στην κοινωνία και μετά με τη νέα εκλογική αναμέτρηση που μάλλον δε θα μπορέσουμε να αποφύγουμε.
Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας από τη δεκαετία…
Πολλές εκατοντάδες ήταν οι προσκεκλημένοι που πήγαν το απόγευμα του Σαββάτου στην εκκλησία όπου θα…
Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2024 σε σχέση με…
Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής στα Χανιά.…
Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, εκπροσώπων σωματείων και μαζικών φορέων πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή στο «Σπίτι…
Στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Booking.com και εν γένει από τις πλατφόρμες κρατήσεων που είναι ευρύτερα γνωστές…
This website uses cookies.