14.8 C
Chania
Sunday, December 22, 2024

Αναφορά Βιρβιδάκη με θέμα «Πολεμικό Μουσείο Χανίων»

Ημερομηνία:

Ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης, κατέθεσε την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014, αναφορά στη Βουλή των Ελλήνων το έγγραφο του τ.Αντιδημάρχου Σφακίων κ. Χιωτάκη Μανούσου, με θέμα «Πολεμικό Μουσείο Χανίων».

Το έγγραφο του τ. Αντιδημάρχου Σφακίων κ. Χιωτάκη Μανούσου, με θέμα «Πολεμικό Μουσείο Χανίων» αναφερει:

Πολεμικό Μουσείο Χανίων- ΝΤΡΟΠΗ

Κύριε βουλευτά,

Πριν από ένα μήνα είχα την ατυχία να πάω στο Πολεμικό Μουσείο στα Χανιά, στο οποίο μου είχαν ζητήσει κάποιοι επισκέπτες από την Ήπειρο, να τους ξεναγήσω. Το βρήκα κλειστό. Ντράπηκα και προσπάθησα να τους δικαιολογήσω, ότι κάποιες εργασίες που τώρα γινόντουσαν ήταν αφορμή να παραμένει κλειστό για κάποιο μικρό διάστημα. Όμως από ότι έμαθα, δυστυχώς τα πράγματα  ήταν πολύ διαφορετικά. Και επειδή πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τι συμβαίνει θα ήθελα να κάνω μια συνοπτική ιστορική αναδρομή.

Το Πολεμικό Μουσείο Χανίων, βρίσκεται στην συμβολή των οδών Ι. Σφακιανάκη και Τζανακάκη δίπλα στο Δημοτικό Κήπο. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται, oικοδομήθηκε το 1870 σε σχέδια του Ιταλού Αρχιτέκτονα Μαγκούζο και χρησιμοποιήθηκε ως Ιταλικός Στρατώνας. Από το 1915  χρησιμοποιήθηκε από την τότε οργανωθείσα Κρητική Χωροφυλακή (με βράκα) από τον Ελ. Βενιζέλο και μετά κατά περιόδους από τον Ελληνικό Στρατό. Επίσης κατά τη διάρκεια της κατοχής, χρησιμοποιήθηκε ως γυμνάσιο αρένων. Από την δεκαετία του 1980, το κτήριο καθώς και ολόκληρο το στρατόπεδο Ζομπανάκη, ανήκουν στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, η οποία με την υπ’αριθμ.22/25-9-91 απόφαση παραχώρησε το εν λόγω κτήριο στο Πολεμικό Μουσείο για την στέγαση του Παραρτήματος Χανίων. Το παράρτημα Χανίων υπάγεται επομένως διοικητικά στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και στη συνέχεια στο Γ.Ε.ΕΘ.Α. και διοικείται από 6/μελές Διοικητικό Συμβούλιο.

Η αποστολή του Μουσείου είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη, συντήρηση και έκθεση πολεμικών και άλλων κειμηλίων της περιόδου κυρίως από το 1821 έως το 1940, που αφορούν στη συμβολή των Κρητών στον Μακεδονικό και τον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα (1903 – 1922), στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912 – 13), στην Μικρασιατική Εκστρατεία (1919 – 1922), στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μάχη της Κρήτης και την Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής (1941 – 45).

Το εν λόγω παράρτημα, εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 1995. Μετά τους σεισμούς στα τέλη της δεκαετίας του 1990, το κτίριο χαρακτηρίσθηκε «κίτρινο»  και κατά συνέπεια «μη επισκέψιμο». Έκτοτε το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό σε μικρά χρονικά διαστήματα, αλλά στην πραγματικότητα παραμένει κλειστό και μαζί του  η ιστορία της Κρήτης. Στο σημείο που βρίσκεται, εάν υφίστατο τις απαιτούμενες επισκευές,  θα ήταν ένα στολίδι της πόλης και ένας χώρος επίσκεψης ο οποίος θα απέφερε μεγάλα κέρδη στο κράτος, αλλά και ένας χώρος γνώσης της ιστορίας για όλους τους επισκέπτες και ιδιαίτερα για τους μαθητές των σχολείων. Εφόσον από τις αρμόδιες υπηρεσίες γινόταν οι απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να αρθεί ο χαρακτηρισμός «κίτρινο», στη συνέχεια θα μπορούσε να ενταχθεί σε κάποια μελέτη στο ΕΣΠΑ.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κρήτης (περιφέρεια), του Νομού Χανίων (Αντιπεριφέρεια), ο Δήμος Χανίων αλλά και οι Βουλευτές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξεύρεση των ελάχιστων απαιτουμένων πόρων για τη στοιχειώδη αποκατάσταση των ζημιών προκειμένου η πλήρης αποκατάσταση να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, πριν είναι πολύ αργά, όταν το μουσειακό υλικό θα έχει καταστραφεί και το κτήριο θα έχει καταρρεύσει. Τότε θα ψάχνουμε να βρούμε τους υπεύθυνους.

Ας ευχηθούμε κάποιοι αρμόδιοι να ευαισθητοποιηθούν.

Με εκτίμηση

Χιωτάκης Μανούσος

τ. Αντιδήμαρχος Σφακίων

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ