Ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης, κατέθεσε την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014, αναφορά στη Βουλή των Ελλήνων το έγγραφο του τ.Αντιδημάρχου Σφακίων κ. Χιωτάκη Μανούσου, με θέμα «Πολεμικό Μουσείο Χανίων».
Το έγγραφο του τ. Αντιδημάρχου Σφακίων κ. Χιωτάκη Μανούσου, με θέμα «Πολεμικό Μουσείο Χανίων» αναφερει:
Το Πολεμικό Μουσείο Χανίων, βρίσκεται στην συμβολή των οδών Ι. Σφακιανάκη και Τζανακάκη δίπλα στο Δημοτικό Κήπο. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται, oικοδομήθηκε το 1870 σε σχέδια του Ιταλού Αρχιτέκτονα Μαγκούζο και χρησιμοποιήθηκε ως Ιταλικός Στρατώνας. Από το 1915 χρησιμοποιήθηκε από την τότε οργανωθείσα Κρητική Χωροφυλακή (με βράκα) από τον Ελ. Βενιζέλο και μετά κατά περιόδους από τον Ελληνικό Στρατό. Επίσης κατά τη διάρκεια της κατοχής, χρησιμοποιήθηκε ως γυμνάσιο αρένων. Από την δεκαετία του 1980, το κτήριο καθώς και ολόκληρο το στρατόπεδο Ζομπανάκη, ανήκουν στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, η οποία με την υπ’αριθμ.22/25-9-91 απόφαση παραχώρησε το εν λόγω κτήριο στο Πολεμικό Μουσείο για την στέγαση του Παραρτήματος Χανίων. Το παράρτημα Χανίων υπάγεται επομένως διοικητικά στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και στη συνέχεια στο Γ.Ε.ΕΘ.Α. και διοικείται από 6/μελές Διοικητικό Συμβούλιο.
Η αποστολή του Μουσείου είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη, συντήρηση και έκθεση πολεμικών και άλλων κειμηλίων της περιόδου κυρίως από το 1821 έως το 1940, που αφορούν στη συμβολή των Κρητών στον Μακεδονικό και τον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα (1903 – 1922), στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912 – 13), στην Μικρασιατική Εκστρατεία (1919 – 1922), στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μάχη της Κρήτης και την Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής (1941 – 45).
Το εν λόγω παράρτημα, εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 1995. Μετά τους σεισμούς στα τέλη της δεκαετίας του 1990, το κτίριο χαρακτηρίσθηκε «κίτρινο» και κατά συνέπεια «μη επισκέψιμο». Έκτοτε το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό σε μικρά χρονικά διαστήματα, αλλά στην πραγματικότητα παραμένει κλειστό και μαζί του η ιστορία της Κρήτης. Στο σημείο που βρίσκεται, εάν υφίστατο τις απαιτούμενες επισκευές, θα ήταν ένα στολίδι της πόλης και ένας χώρος επίσκεψης ο οποίος θα απέφερε μεγάλα κέρδη στο κράτος, αλλά και ένας χώρος γνώσης της ιστορίας για όλους τους επισκέπτες και ιδιαίτερα για τους μαθητές των σχολείων. Εφόσον από τις αρμόδιες υπηρεσίες γινόταν οι απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να αρθεί ο χαρακτηρισμός «κίτρινο», στη συνέχεια θα μπορούσε να ενταχθεί σε κάποια μελέτη στο ΕΣΠΑ.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κρήτης (περιφέρεια), του Νομού Χανίων (Αντιπεριφέρεια), ο Δήμος Χανίων αλλά και οι Βουλευτές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξεύρεση των ελάχιστων απαιτουμένων πόρων για τη στοιχειώδη αποκατάσταση των ζημιών προκειμένου η πλήρης αποκατάσταση να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, πριν είναι πολύ αργά, όταν το μουσειακό υλικό θα έχει καταστραφεί και το κτήριο θα έχει καταρρεύσει. Τότε θα ψάχνουμε να βρούμε τους υπεύθυνους.
Ας ευχηθούμε κάποιοι αρμόδιοι να ευαισθητοποιηθούν.
Με εκτίμηση
Χιωτάκης Μανούσος
τ. Αντιδήμαρχος Σφακίων
Με βαριές εκφράσεις για τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχολίασε τη διαγραφή του από τη ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς. Κατηγορεί…
Η Κέλλυ Καμπάκη, η μητέρα της Εμμας Καρυωτάκη που σκοτώθηκε από παράσυρση αυτοκινήτου στη Θεσσαλονίκη πριν δύο χρόνια, ξέσπασε…
Τον ανασχεδιασμό και αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας προωθεί με ταχείς ρυθμούς το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με…
Μια απίστευτη ιστορία... διάσωσης που εκτυλίχθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, σε περιοχή δυτικά της πόλης…
Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε μια δημοσίευση της Κομισιόν, ενός χάρτη που απεικονίζει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) της…
Σε διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά προχώρησε το κυβερνών κόμμα μετά τις «βόμβες» του πρώην πρωθυπουργού στο ΒΗΜΑ της…
This website uses cookies.