Ξεκινάει από την 1η Μαρτίου η διαγνωστική λειτουργία για την αντιμετώπιση του καρκίνου από το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κωνσταντίνος Φωτάκης, σε ημερίδα που φιλοξενήθηκε στο Ινστιτούτο Παστέρ.
Το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας αποτελεί για την ογκολογία ένα δίκτυο ερευνητικών φορέων και ογκολογικών κλινικών που στοχεύει στον συντονισμό και την αξιοποίηση ολόκληρου του επιστημονικού δυναμικού της χώρας που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον αναδυόμενο τομέα της ιατρικής, ο οποίος εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια.
Το Δίκτυο δραστηριοποιείται με τέσσερις μονάδες (δύο στην Αθήνα, μία στη Θεσσαλονίκη και μία στο Ηράκλειο Κρήτης), ενώ σκοπός είναι να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις, όπως η Αλεξανδρούπολη, η Λάρισα και τα Ιωάννινα. Με την έναρξη της διαγνωστικής λειτουργίας θα δοθεί σε όλους τους νοσούντες πρόσβαση στις εξειδικευμένες και απαραίτητες εξετάσεις ανάλυσης DNA.
Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Εθνικά Δίκτυα Ιατρικής Ακριβείας της Σουηδίας, της Βρετανίας και άλλων κρατών, ο κ. Φωτάκης ανέφερε ότι είναι καθήκον της πολιτείας να αναδείξει τη σημασία της έρευνας, για να σημειώσει πως σε αυτό το καθήκον ανταποκρίνονται οι δράσεις που προωθεί ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας.
«Η δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: «Σκοπός είναι η μετάφραση της μοριακής γενετικής του καρκίνου σε στοχευμένες και εξατομικευμένες κλινικές πρακτικές. Αποτελεσματικές κλινικές παρεμβάσεις είτε σε διαγνωστικό είτε σε θεραπευτικό επίπεδο, που θα είναι προσβάσιμες ισότιμα από όλους τους πολίτες μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας. Για τον λόγο αυτό, η στενή συνεργασία που έχει εδραιωθεί με το υπουργείο Υγείας είναι καίριας σημασίας».
«Η Ελλάδα γίνεται συνδιαμορφωτής των εξελίξεων στον διεθνή χώρο» επισήμανε ο κ. Φωτάκης, για να υπογραμμίσει τη σημασία της «συσπείρωσης καταξιωμένων επιστημόνων τόσο από την ημεδαπή όσο και από την αλλοδαπή». Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής: «Το δίκτυο είναι ανοικτό σε όλους όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα».
«Είναι σημαντικό να παρακολουθεί η χώρα μας τις εξελίξεις και τα δεδομένα στο πεδίο της ογκολογίας» παρατήρησε, από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Αφού υπενθύμισε πως στον καρκίνο οφείλεται το 20% των θανάτων των γυναικών και το 30% των θανάτων των ανδρών, σημείωσε πως η αντιμετώπισή του συνιστά τεράστια πρόκληση για τα συστήματα υγείας.
«Έχουμε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε σε περιβάλλον λιτότητας την επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης. Το σύστημα κατάφερε να παραμείνει όρθιο και κυρίως προσβάσιμο σε όλους. Δώσαμε μια μάχη και την κερδίσαμε. Σήμερα το στοίχημα είναι μια σοβαρή στρατηγική για το μέλλον» τόνισε ο υπουργός.
Ο κ. Ξανθός πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο θα συγκροτηθεί δημόσιος φορέας που, από την πρόληψη και τις εξετάσεις έως τη φροντίδα στο τελευταίο στάδιο, θα λειτουργήσει ως ομπρέλα της πολιτικής για τον καρκίνο. «Διαθέτουμε εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι σχέδιο», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι διπλασίασε μέσα σε τρεις ημέρες σε σχεδόν 15.000…
Το Δουβλίνο ενέκρινε σήμερα για πρώτη φορά τον διορισμό μιας Παλαιστίνιας πρεσβευτή στην Ιρλανδία, μετά την…
Δόθηκε πριν από λίγο σε διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών το φορολογικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ των…
Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια θα έχουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που προσλήφθηκαν την 31-10-2024…
Με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Νεοελληνικού Θεάτρου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του…
Μόνο ελάχιστες σταγόνες νερού έχουμε δει να πέφτουν στην Κρήτη, σε σχέση με τις αναμενόμενες βροχές παρότι διανύουμε…
This website uses cookies.