Συνεχίζονται οι αντιδράσεις σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για τη βραχυχρόνια μίσθωση στους ιδιοκτήτες καταλυμάτων Αirbnb, αφού οι επαγγελματίες του κλάδου θεωρούν ότι ο νόμος είναι άδικος και δεν λαμβάνει υπόψη τις ενστάσεις τους.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων Ανδρέας Χίου μίλησε στην εφημερίδα μας.
Όπως είπε ο κ. Χίου, το νομοσχέδιο διαμορφώνει μία πραγματικότητα η οποία ευνοεί τους μεγαλοϊδιοκτήτες, τις μεγάλες εταιρείες και τους μεγαλοξενοδόχους.
Όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας για την Αθήνα “υπάρχουν πολλές πολυκατοικίες που έχουν μετατραπεί σε airbnb. Και δεν τις αγοράζουν μόνο ξενοδόχοι, έρχονται και funds κυρίως από Ισραήλ, Τουρκία και Κίνα. Το κέντρο της Αθήνας είναι γεμάτο με τέτοιες πολυκατοικίες.”
Σύμφωνα με τον κ. Χίου με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού “ουσιαστικά θα καταργηθούν τα airbnb διαμερίσματα στις πολυκατοικίες” αυτό όμως δε θα αποτρέψει από το να αγοράζονται ολόκληρες πολυκατοικίες.
Σε σχέση με το στεγαστικό ο κ. Χίου θεωρεί ότι μόνο ένα μικρό μερίδιο του προβλήματος οφείλεται στα aibnb:
“Στην Κρήτη υπάρχουν 28.000 περίπου στο Airbnb. Το καλό της Κρήτης όμως είναι το εξής. Ενώ λ.χ. στα Χανιά έχει μια μεγάλη συμπύκνωση διαμερισμάτων airbnb που νομίζω φτάνει περίπου το 6% του συνόλου των διαμερισμάτων του νομού – που είναι από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ελλάδα – αλλά τα ακίνητα βραχυχρόνιας είναι σε όλο το μήκος και πλάτος. Θα βρείτε δηλαδή διαμερισματα ακόμα και σε χωριά σε βουνά. Και αυτό είναι θετικό.
Αυτό είχε πει και η κ. Κεφαλογιάννη ότι ήθελε να κάνει, να κάνει επέκταση του τουριστικού προορισμού. Αυτό γίνεται μόνο με την βραχυχρόνια. Δε θα πάει κάποιος ξενοδόχος να χτίσει ξενοδοχείο στα βουνά της Κρήτης. Ενώ βλέπουμε ότι σε χωριουδάκια υπάρχουν πολλά airbnb και δουλεύουν καλά”.
Ο κ. Χίου μίλησε επίσης για το ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων airbnb.
Όπως είπε:
“Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 170.000 ακίνητα aibnb σε σύνολο πάνω από 2,5 εκ. ακινήτων στην Ελλάδα. Στην Αθήνα είναι στο 2%. Δεν έχουμε φτάσει σε ποσοστά 30% με 35% που είναι Βαρκελώνη, Παρίσι, Άμστερναμ. Είμαστε χαμηλά ακόμα. Από αυτά τα 170.000 τα 140.000 ακίνητα ανήκουν σε 102.000 φυσικά πρόσωπα. Τα 94.900 φυσικά πρόσωπα έχουν 2 ακίνητα.
Οι μικροϊδιοκτήτες της βραχυχρόνιας είναι το 92% των φυσικών προσώπων. Αυτοί είναι που θα πληγούνε περισσότερο με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού. Αυτοί μπαίνουν στο στόχαστρο, οι μικροί.
Οι περισσότεροι από αυτούς είναι λόγω ανάγκης. Πολλοί από αυτούς έχουν πάρει δάνεια για να κάνουν ανακαινίσεις στα ακίνητά τους, μετά από μία 10ετή κρίση. Ήταν πολλοί από αυτούς διαλυμένοι οικονομικά. Δεν είναι άνθρωποι που είχαν τα χρήματα και τα επενδύσανε. Αναγκαστήκανε και πήρανε δάνεια για να φτιάξουν τα σπίτια”.
Την επιβεβλημένη ανάγκη παράτασης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο πέραν της 30ης/11/2024, φέρνει στη Βουλή των…
Συμβουλές προς τους καταναλωτές, κατά τη διάρκεια των φετινών εκπτώσεων της Black Friday και της…
Από το βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά "Αίμα, λήθη και υποτέλεια - Η άγνωστη ελληνογερμανική ιστορία...":…
του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το υψηλότερο κόστος στέγασης σε σχέση…
Το Σάββατο το βράδυ ήμουν στον Σταυρό του Νότου, όπου εμφανίστηκαν οι Σπύρος Γραμμένος και…
Φίλες και φίλοι, σας γράφω σήμερα πίτες γλυκές που έχω φτιάξει και έχουν πάντα επιτυχία.…
This website uses cookies.