ΚΟΣΜΟΣ

“Ανεξέλεγκτες” οι ρίζες του προβλήματος του πληθωρισμού, λέει ο Μπάιντεν – Τα ρίχνει στη Ρωσία και τον κορωνοϊό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε σήμερα ότι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι «η ύψιστη προτεραιότητα» της κυβέρνησής του, σε μια περίοδο που η άνοδος των τιμών επιβαρύνουν τα αμερικανικά νοικοκυριά και πλήττουν τη δημοτικότητά του.

Ωστόσο, σημείωσε ότι ορισμένες από τις «ρίζες» του προβλήματος ήταν «ανεξέλεγκτες», επικαλούμενος την πανδημία Covid-19 και τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Επίσης επέκρινε εκ νέου τις φορολογικές και οικονομικές προτάσεις των Ρεπουμπλικανών, λέγοντας ότι τα σχέδιά του για την καταπολέμηση του πληθωρισμού θα μειώσουν το κόστος ενώ το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα επιδιώκει να αυξήσει τους φόρους σε πολλούς Αμερικανούς και «να αφήσει τις εταιρείες να ξεκολλήσουν».

Ο Μπάιντεν είπε σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο την Τρίτη ότι οι οικονομικές του πολιτικές συνέβαλαν στη μείωση της ανεργίας και στην αύξηση των μισθών.

Αλλά «για κάθε εργαζόμενο που συνάντησα που απέκτησε λίγο χρόνο για να αναζητήσει μια καλύτερα αμειβόμενη δουλειά, για κάθε επιχειρηματία που έχει αποκτήσει την αυτοπεποίθηση να κυνηγήσει τα μικρά επιχειρηματικά του όνειρα, ξέρω ότι οι οικογένειες σε όλη την Αμερική πληγώνονται εξαιτίας του πληθωρισμού», είπε.

Οι λύσεις, είπε, ξεκινούν με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και σημείωσε ότι έχει κάνει αρκετές εισηγήσεις για το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας.

«Αν και δεν θα ανακατευτώ ποτέ στις κρίσεις, τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ή δεν θα τους πω τι πρέπει να κάνουν -είναι ανεξάρτητοι, είναι ανεξάρτητοι- πιστεύω ότι ο πληθωρισμός είναι η κορυφαία οικονομική μας πρόκληση αυτή τη στιγμή», είπε ο Μπάιντεν. «Νομίζω ότι το κάνουν επίσης».

Με τον πληθωρισμό σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου που θα αποφασίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, οι κορυφαίοι βοηθοί του Μπάιντεν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη εκλογική στρατηγική τους είναι να προσπαθήσουν να φέρουν μια έντονη αντίθεση με τις πολιτικές των Ρεπουμπλικανών.

Έχουν βάλει στο στόχαστρο μια πρόταση ενός ανώτερου Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή, του Ρικ Σκοτ ​​της Φλόριντα, η οποία περιλαμβάνει την απαίτηση από όλους τους Αμερικανούς να πληρώνουν κάποιο ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος και την απαίτηση από το Κογκρέσο να επανεξουσιοδοτεί όλη την ομοσπονδιακή νομοθεσία κάθε πέντε χρόνια, η οποία σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς θα έθετε δικαιώματα όπως η Κοινωνική Ασφάλιση και η Δημόσια Υγεία σε κίνδυνο κατάργησης.

«Δεν θέλουν να λύσουν τον πληθωρισμό μειώνοντας το κόστος σας – θέλουν να τον λύσουν αυξάνοντας τους φόρους σας και μειώνοντας το εισόδημά σας», είπε ο Μπάιντεν. «Τυχαίνει να πιστεύω ότι είναι καλό όταν οι αμερικανικές οικογένειες έχουν λίγα περισσότερα χρήματα στις τσέπες τους».

Ρεπουμπλικανοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Μιτς ΜακΚόνελ από το Κεντάκι, έχουν αποστασιοποιηθεί από την πρόταση του Σκοτ ​​και ο γερουσιαστής από τη Φλόριντα αποδοκίμασε τον Μπάιντεν επειδή εστίασε σε αυτόν. Την Τρίτη, πριν από τις δηλώσεις του Μπάιντεν για τον πληθωρισμό, είπε σε μια δήλωση ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να ξεκινήσει την καταπολέμηση του πληθωρισμού παραιτούμενος από το αξίωμα.

Η ομιλία του Μπάιντεν έρχεται μια ημέρα πριν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δημοσιεύσει τα τελευταία μηνιαία στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1981.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι τιμές καταναλωτή θα μετριαστούν στο 6,9% κατά μέσο όρο φέτος πριν πέσουν στο 2,4% το 2024, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκια κατά το μέγιστο από το 2000, στην ισχυρότερη κίνησή της για να τιθασεύσει τις αυξανόμενες τιμές.

Οι εθνικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αυξανόμενο κόστος του φυσικού αερίου, του ενοικίου και των τροφίμων αποτελούν πρωταρχικό μέλημα του κοινού, ένα ανησυχητικό σημείο δεδομένων για τους Δημοκρατικούς έξι μήνες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στεγαστική κρίση στην Ευρώπη: Ελληνική πρωτιά – Πάνω από 40% του διαθέσιμου εισοδήματος το κόστος στέγασης

Η ευρωπαϊκή στεγαστική κρίση, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, γίνεται αισθητή από την…

12 hours ago

Κλείνουν τα σχολεία και αρχίζουν προαγωγικές και πανελλαδικές εξετάσεις

Στις 17 Μαΐου ακούστηκε το τελευταίο κουδούνι στα λύκεια και στις 29 Μαΐου κλείνουν και τα γυμνάσια της επικράτειας,…

12 hours ago

Μανιφέστο Κασσελάκη για μετά τις ευρωεκλογές με επίθεση φιλίας προς ΜέΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας

Τα επόμενα βήματα για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, με άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις…

12 hours ago

«Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης : Παρεμβάσεις για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη

Στο  περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης τοποθετήθηκε για τις κινητοποιήσεις των…

12 hours ago

Διακομιδή 8χρονου από τη Γαύδο στα Σφακιά

Επιχείρηση για την διακομιδή ενός 8χρονου από την Γαύδο στα Σφακιά στήθηκε χθες όπως έγινε γνωστό, από το Λιμενικό.…

12 hours ago

Μεγάλη «αιμορραγία» Κρητικών γιατρών στην Κύπρο!

Το ΕΣΥ καταρρέει, οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό νιώθουν μόνοι κι αδύναμοι. Tην ίδια…

12 hours ago

This website uses cookies.