Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη χώρα μας αναφορικά με την πανδημία του κοροναϊού παρά τη μικρή αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών, με τις ανησυχίες για αντιστροφή της πορείας να αυξάνονται.
Τις συγκεκριμένες ανησυχίες τροφοδότησαν και τα ευρήματα του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού σε αστικά λύματα, τα οποία δείχνουν εκτόξευση (της τάξεως του 198%) του ιικού φορτίου σε περιοχές στα Χανιά, καθώς και μεγάλη αύξηση στο Ηράκλειο, η οποία έφτασε στο 94%. Επιπλέον, σημαντική αύξηση καταγράφεται και στη Θεσσαλονίκη (36%), αλλά και στην Αλεξανδρούπολη (45%), ενώ σταθερότητα υπάρχει στην Αττική.
Η «Αθηναϊκή» μετάλλαξη
Παράλληλα, προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των ειδικών αναφορικά με την εξάπλωση της μετάλλαξης B.1.1.318 (Variant E484K) -της λεγόμενης “ΑθηναΪκής μετάλλαξης”- στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Ειδικότερα, από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί για μεταλλάξεις στην επικράτεια συνολικά 11.811 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι μεταξύ των τριών πιο συχνών που έχουν απομονωθεί, με ποσοστό 7,02% (ΕΟΔΥ, 13.5.21).
Το ποσοστό στην Αττική υπολογίζεται σε 10,59% (επί του συνόλου των ελεγχθέντων για μεταλλάξεις δειγμάτων), ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το στέλεχος Β.1.1.318 εντοπίζεται το τελευταίο διάστημα περίπου στο 30% των δειγμάτων τα οποία αναλύονται στο Λεκανοπέδιο.
Επιπλέον, σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν δύο παραλλαγές του συγκεκριμένου στελέχους: η Ε484Κ, που ίσως «ξεγλιστράει» σε κάποιο ποσοστό από τα εμβόλια, και η D614Ζ, που παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα.
Σαρηγιάννης: Περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων
Μιλώντας στον Σκάι ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δήλωσε πως αναμένει μια μικρή αύξηση στον αριθμών των κρουσμάτων ως αποτέλεσμα του ανοίγματος της εστίασης.
Ο καθηγητής τόνισε ότι 5 -13 Μαΐου παρατηρήθηκε αύξηση κρουσμάτων λόγω των συρροών του Πάσχα που φάνηκε καθαρά σε περιοχές όπως το Μεσολόγγι και η Κέρκυρα και ακολούθησε μια –επίσης λογική, πτώση.
Δεν απέκλεισε έως τις 26 Μαΐου τα ημερήσια κρούσματα να φτάσουν έως τις 2.900, αλλά από τις αρχές Ιουνίου θα αρχίσει η αποκλιμάκωση και γύρω στις 26 με 27 Ιουνίου τα κρούσματα μπορούν να πέσουν κάτω από τα 1.000. Διευκρίνισε ότι αυτή η πρόβλεψη σχετίζεται με τον υψηλό ρυθμό εμβολιασμών αλλά σχετίζεται και με τη συμπεριφορά των πολιτών αυτό το διάστημα.
Εξαδάκτυλος: Περισσότερες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία από τα εξιτήρια
Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας αν δεν συνεχιστεί η αυστηρή τήρηση των μέτρων έκρουσε και ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος με επίκεντρο και τις αντοχές του συστήματος υγείας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για πρώτη μέρα χθες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν περισσότερες από τα εξιτήρια, ενώ το προηγούμενο διάστημα συνέβαιε το αντίστροφο.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σε ορισμένες περιοχές, επισήμανε ότι αν συνεχιστεί, προφανώς και θα δώσει κρούσματα. «Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Η πανδημία δεν είναι πίσω μας. Το όποιο άνοιγμα γίνεται, πρέπει να γίνεται με αυστηρότατη τήρηση των μέτρων, με πολλή μεγάλη προσοχή κι έχοντας συνεχώς στη σκέψη μας ότι το πρόβλημα είναι εδώ», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις του κορονοϊού, ο πρόεδρος του ΠΙΣ σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή κυριαρχεί στη χώρα μας η βρετανική και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια άλλη που να μπορέσει να την εκτοπίσει. Πρόσθεσε ωστόσο ότι εάν έρθει η ινδική μετάλλαξη, που κινείται ταχύτερα, τότε θα έχουμε πρόβλημα.
Τα σενάρια για τοπικά lockdown και οι “επικίνδυνες” περιοχές
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση διαρρέει σενάρια για πιθανά νέα lockdown τοπικού χαρακτήρα προκειμένου να αποτραπούν νέες εξάρσεις της πανδημίας στην περίπτωση, βεβαίως, που «οι πολίτες δεν πειθαρχήσουν», όπως διαμηνύεται χαρακτηριστικά.
Χαρακτηριστική η αποστροφή της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη η οποία σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ είπε ότι απεύχεται να συμβεί κάτι τέτοιο (σ.σ. η επιβολή τοπικών lockdown), ωστόσο σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο η κυβέρνηση θα δει πως θα το αντιμετωπίσει.
Με φόντο αυτά τα σενάρια συνεδριάζουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, με περιοχές όπως τα Χανιά, το Ηράκλειο, η Αλεξανδρούπολη και η Θεσσαλονίκη να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής.
Παράλληλα, προβληματισμός υπάρχει και για περιοχές όπως η Κέρκυρα, η Σκιάθος, η Ικαρία, η Πάτμος, η Νάξος, η Κάρπαθος.
Της Βάννας Σφακιανάκη Ως κεραυνός εν αιθρία και σαν να είναι κάτι τόσο φυσιολογικό και…
Σε μια επιχείρηση κατά των ναρκωτικών, αστυνομικοί του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Χανίων συνέλαβαν σήμερα έναν…
Σε ένα σημαντικό πλήγμα για την εγκληματικότητα στην περιοχή, η Αστυνομία Ηρακλείου εξάρθρωσε μια σπείρα…
Η Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο εκφράζει την ηθική στήριξη…
Δεκάδες αυτοκινούμενα, πανίσχυρα πυροβόλα “M1989 Koksan” έχει στείλει ήδη η Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν…
Βελτιωμένη εικόνα στα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια που κινούνται στα επίπεδα του κατώτατου μισθού, αλλά και…
This website uses cookies.