ΤΟΠΙΚΑ

Ανησυχία για την αύξηση μεταναστευτικών ροών, 1 μήνα μετά τις διαβεβαιώσεις για «μεγάλη μείωση» – 20.000 Λίβυοι επιδιώκουν να ταξιδέψουν προς την Κρήτη

Συναγερμός για αυξημένες μεταναστευτικές ροές από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η κυβέρνηση από τις αρχικές εκτιμήσεις για «μικρή ελεγχόμενη ροή», πλέον ανησυχεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει εσπευσμένα στην Αίγυπτο την Κυριακή, μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου, με δημοσίευμα των Financial Times, να κάνει λόγο για συμφωνία για το μεταναστευτικό, που θα συνοδεύεται από ένα πακέτο βοήθειας ύψους πάνω από 7 δισ. ευρώ προς την Αίγυπτο. Σχεδόν 20.000 Λίβυοι επιδιώκουν να ταξιδέψουν προς την Κρήτη.

Στην Αίγυπτο θα μεταβεί την Κυριακή, μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τους ομολόγους του από την Ιταλία, Τζόρτζια Μελόνι, και από το Βέλγιο, Αλεξάντερ ντε Κρο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για συναντήσεις με τον πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, με βασικό αντικείμενο την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας και το μεταναστευτικό/προσφυγικό.

Πάντως, ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, είχε ενημερώσει στις 26 Φεβρουαρίου το ΚΥΣΕΑ για «μεγάλη μείωση» των μεταναστευτικών ροών και τη σταδιακή αποσυμφόρηση του εθνικού συστήματος υποδοχής, όπως είχε δηλώσει τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Ο αριθμός των μεταναστών που διαμένουν στις δομές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου έχουν μειωθεί πάνω από 25% σε σύγκριση με τις αρχές Ιανουαρίου», σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο ΚΥΣΕΑ ο αρμόδιος υπουργός.

Πακέτο βοήθειας 7,4 δισ. ευρώ για την Αίγυπτο

Σύμφωνα με τους Financial Times, η ΕΕ ετοιμάζει πακέτο βοήθειας 7,4 δισ. ευρώ για την Αίγυπτο με στόχο τη στήριξη της οικονομίας της, εν μέσω φόβων ότι οι συγκρούσεις στη Γάζα και το Σουδάν κινδυνεύουν να επιδεινώσουν τα οικονομικά προβλήματα στη βορειοαφρικανική χώρα και να αυξήσουν τη μεταναστευτική πίεση στην Ευρώπη.

Η προτεινόμενη συμφωνία είναι η τελευταία σε μια σειρά συμφώνων της ΕΕ με χώρες της Βόρειας Αφρικής με στόχο την αποφυγή της οικονομικής αστάθειας γύρω από τη γειτονιά της Ευρώπης και την ανάσχεση της παράτυπης μετανάστευσης από την Αφρική. Ακολουθεί άλλες συμφωνίες με την Τυνησία και τη Μαυριτανία στις οποίες δόθηκαν χρήματα και άλλα κίνητρα σε αντάλλαγμα με την καλύτερη αστυνόμευση των συνόρων των χωρών, παρά τις ανησυχίες πολιτικών και ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποτελεσματικότητα τέτοιων ρυθμίσεων.

Η συμφωνία ολοκληρώνει μήνες διαπραγματεύσεων που επιταχύνθηκαν μετά την επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου από τους μαχητές της Χαμάς και τον πόλεμο που ακολούθησε, εν μέσω φόβων για πιθανές μετακινήσεις προσφύγων από τη Γάζα. Ωστόσο, οι αιγυπτιακές αρχές κράτησαν τα σύνορά τους προς τον θύλακα σφραγισμένα και απέρριψαν επανειλημμένα την ιδέα του Ισραήλ να προσπαθεί να εκτοπίσει μεγάλο αριθμό 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας στη χερσόνησο του Σινά.

Η συμφωνία περιλαμβάνει στήριξη στον ενεργειακό τομέα της Αιγύπτου και βοήθεια για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού Σουδανών προσφύγων στη χώρα. Δεσμεύεται επίσης να βοηθήσει στην οχύρωση των συνόρων της Αιγύπτου με τη Λιβύη, από όπου οι άνθρωποι διασχίζουν τη Μεσόγειο καθ’ οδόν προς την Ευρώπη, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους της ΕΕ που ενημερώθηκαν για το θέμα. Το προγραμματισμένο πακέτο περιλαμβάνει 7,4 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια έως το τέλος του 2027.

Περίπου 1 δισ. ευρώ σε έκτακτη οικονομική βοήθεια θα μπορούσε να καταβληθεί αμέσως. Άλλη μια μακροοικονομική βοήθεια 4 δισ. ευρώ, που συνδέεται με μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο ενός διευρυμένου προγράμματος του ΔΝΤ υπό συζήτηση, θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Το υπόλοιπο του πακέτου θα αντληθεί από διάφορες ροές χρηματοδότησης της ΕΕ, ανέφεραν αξιωματούχοι. Ένας αξιωματούχος που συμμετείχε στις προετοιμασίες είπε ότι η συμφωνία ήταν «ουσιαστική αλλά στρατηγικής σημασίας», προσθέτοντας: «Ανησυχούμε για δύο σύνορα – τα σύνορα Σουδάν-Αιγύπτου, όπου οι Σουδανοί εισέρχονται στη χώρα και τα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης, όπου οι άνθρωποι εξέρχονται».

«Όταν κοιτάς προς τα δυτικά, είναι η Λιβύη. Όταν κοιτάς προς το νότο, είναι το Σουδάν, είναι η Ερυθραία. Και έτσι η στρατηγική θέση της Αιγύπτου, με πληθυσμό 80 εκατομμυρίων, όπως και η ανάπτυξή της είναι πολύ σημαντική. Η Αίγυπτος απορροφά πολλή μετανάστευση από την αφρικανική ήπειρο. Υπάρχουν λοιπόν πάρα πολλοί λόγοι για να συνεργαστούμε», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕυρωπαΙκής Επιτροπής, Πήτερ Στάνο.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, «η Ελλάδα διατηρεί άριστες σχέσεις με το Κάιρο, με το οποίο μοιράζεται κοινή αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την εξεύρεση λύσεων για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει αναδείξει εδώ και  καιρό τη σημασία μιας στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Αίγυπτο, ενώ ήταν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που είχε αναδείξει τη σημασία της Αιγύπτου για την ΕΕ και για την σταθερότητα στην περιοχή, λίγες μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ», ανακοινώνοντας ότι Μητσοτάκης και αλ Σίσι θα έχουν και διμερή συνάντηση.

Δεδομένων των αυξημένων αφίξεων μεταναστών στη Γαύδο, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στο νότιο άκρο της χώρας, με τον Π. Μαρινάκη να μιλά για «μικρή ροή» σύμφωνα και με το αρμόδιο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και στη συνάντηση της Κυριακής στο Κάιρο, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «κλειδί σε αυτό (σ.σ. στη διαχείριση του μεταναστευτικού) είναι η Αίγυπτος και η συνεργασία μας με τη χώρα. Εδώ έχει πολύ μεγάλη σημασία και η επίσκεψη του πρωθυπουργού», προσθέτοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να προστατεύσουμε τα σύνορα της χώρας, όπως έχουμε κάνει με επιτυχία σε σχέση με τα άλλα κράτη της Ευρώπης σε όλες τις περιπτώσεις, ούτως ώστε να έχουμε την καλύτερη διαχείριση στο μεταναστευτικό/προσφυγικό».

1.500 αφίξεις στην Κρήτη το τελευταίο τρίμηνο

Μόνο στην Κρήτη, το τελευταίο τρίμηνο, οι αφίξεις αγγίζουν τις 1.500. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι το Σαββατοκύριακο που πέρασε είχαμε σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις αφίξεις μεταναστών στο νησί στα νότια της Κρήτης και στο Ηράκλειο και στα Χανιά αλλά και στη Γαύδο.

Συγκεκριμένα περισσότεροι από 220 μετανάστες, κυρίως από τη Λιβύη, οι κάτοικοι της οποίας ζουν σε καθεστώς εσωτερικής πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, κατέφτασαν στα νότια του νησιού το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

«Έχουν μετατρέψει το νησί μας σε μια πύλη εισόδου, το τελευταίο δεκαήμερο με αποκορύφωμα το προηγούμενο σαββατοκύριακο το κακό παράγινε και αυτό πιστεύω ήταν λογικό λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Συριγωνάκης, αντιπεριφερειάρχης Ενότητας Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον ίδιο «όσο περνάει ο χρόνος κι έρχεται η θερινή περίοδος τόσο θα έχουμε αύξηση αυτών των ροών».

Είναι αξιοσημείωτο από τα όσα λένε οι ίδιοι οι μετανάστες στις ελληνικές Αρχές, σύμφωνα με την ΕΡΤ, πως στα παράλια της Λιβύης περιμένουν σχεδόν 20.000 για να ταξιδέψουν προς την Κρήτη, που βρίσκεται στην καρδιά του μεταναστευτικού διαδρόμου, και προς την Ευρώπη.

«Eίχαμε μια επικοινωνία με τον κ. Καιρίδη, τον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι τέλος του μήνα με πιθανή ημερομηνία την 28η Μαρτίου θα έρθει στο νησί μας για να γίνουν εδώ οι συναντήσεις και οι συζητήσεις» σημείωσε ο κ. Συριγωνάκης.

«Δεν αντέχουμε άλλο. Οι υποδομές του νησιού μας είναι τέτοιες που δεν μας επιτρέπουν να φιλοξενούμε τόσους μετανάστες», ανέφερε στο topontiki.gr η Μανωλία Στεφανάκη, δήμαρχος Γαύδου.

«Δεκάδες μετανάστες φτάνουν καθημερινά στο νησί από τα παράλια της Βόρειας Αφρικής και οι τοπικές Αρχές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες αξιοπρεπούς φιλοξενίας εκατοντάδων ανθρώπων» αναφέρει η κα Στεφανάκη.

«Η Γαύδος δεν αντέχει άλλο. Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Θα πρέπει να γίνει κάτι άμεσα, πριν συμβεί κάτι που θα είναι άσχημο για όλους» υπογραμμίζει η δήμαρχος. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε σε μια απομακρυσμένη περιοχή της χώρας. Παλεύουμε με την απομόνωση στην ανοιχτή θάλασσα.

Οι κάτοικοι του νησιού μας είναι μόλις 70 άτομα – ηλικιωμένοι ως επι το πλείστον. Εχουμε και δύο μικρά παιδιά – μαθητές της Α΄ Δημοτικού. Υπάρχει μόνιμα ένας γιατρός στο νησί.

Η συγκοινωνία με την Κρήτη – στα χαρτιά – είναι έξι φορές την εβδομάδα. Ωστόσο πολλές φορές – ιδιαίτερα τον χειμώνα – δεν εκτελούνται όλα τα δρομολόγια».

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Κριτική για καθυστερήσεις στην καταχώριση του κρητικού ελαιόλαδου ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)

Την αμέλεια και την έλλειψη συντονισμού από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και…

1 hour ago

Βρήκαν τον επικίνδυνο οδηγό με τα 8άρια και τον …περιποιήθηκαν με πρόστιμα

Χρειάστηκαν ώρες να τον βρουν και να τον ταυτοποιήσουν, τον βρήκαν όμως και τον …περιποιήθηκαν…

1 hour ago

Κυνική ομολογία από Στιβ Μπάνον: Τα λεφτά του Έλον Μασκ θα μας βοηθήσουν να κάνουμε την Ευρώπη λαϊκιστικό παράδεισο

Ο πλούτος και η επιρροή του δισεκατομμυριούχου τεχνολογίας Έλον Μασκ είναι πολύτιμα όπλα για την…

2 hours ago

HMPV: Η πρώτη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον μεταπνευμονοϊό – «Δεν είναι νέος ιός», τι ισχύει με τα κρούσματα – Πώς μεταδίδεται, οι συστάσεις

Δεν σχετίζεται το περιστατικό με τον ασθενή στη Θεσσαλονίκη που πάσχει από μεταπνευμονοϊό με τα…

2 hours ago

Το «μεγάλο Ισραήλ» οραματίζεται ο Νετανιάχου – Σάλος για το βιβλικό χάρτη του ισραηλινού ΥΠΕΞ, στα «κάγκελα» οι αραβικές χώρες

«Φωτιές» άναψε ανάρτηση του ισραηλινού ΥΠΕΞ που απεικονίζει βιβλικό χάρτη του Ισραήλ με τα όρια του εβραϊκού…

2 hours ago

This website uses cookies.