ΤΟΠΙΚΑ

“O άνεμος” φταίει, λέει το Λιμεναρχείο Χανίων για τον κρότο που ταρακούνησε τα Χανιά

Άγνωστη έκρηξη συντάραξε τα Χανιά περίπου στις 12.50 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Σύμφωνα με αναφορές αναγνωστών που καταφθάνουν στην ιστοσελίδα μας ο κρότος ακούστηκε από το κέντρο της πόλης των Χανίων έως το Βαμβακόπουλο και το Καλαμάκι δίχως να έχει υπάρξει για ακόμη μία φορά καμία επίσημη ενημέρωση από τις αρχές.

Σημειώνουμε ότι από νωρίς το πρωί πάνω από τον ουρανό των Χανίων πετούν μαχητικά αεροπλάνα ενώ λίγο μετά την έκρηξη πολίτες αναφέρουν ότι είδαν ελικόπτερο να πετά με μεγάλη ταχύτητα από το Μάλεμε με κατεύθυνση προς τα Χανιά.

Η Αστυνομία δεν έχει καμία ενημέρωση ενώ σε επικοινωνία μας και με το Πεδίο Βολής Κρήτης αρνήθηκαν ότι για την έκρηξη που ακούστηκε φέρουν την οποιαδήποτε ευθύνη αφού – όπως μας επισήμαναν – δεν υπάρχει για σήμερα καμία προγραμματισμένη ενέργεια.

Πάντως, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων είχε ανακοινώσει την ενεργοποίηση του Πεδίου Βολής «ΚΑΡΑΒΙΑ» για σήμερα 18 Μαΐου και αύριο 19 Μαϊου από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στο διάστημα δηλαδή που ακούστηκε και η έκρηξη που συντάραξε το νομό Χανίων.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων επιβεβαίωσαν ότι γίνονται ασκήσεις. Σύμφωνα με όσα μας είπαν δε συνέβη κάτι πέρα από το συνηθισμένο, η έκρηξη συνέβη μακριά από κατοικημένες περιοχές όμως ο θόρυβός της μεταφέρθηκε από τον “άνεμο” στα Χανιά και σε άλλες περιοχές.

Οι πτήσεις στρατιωτικών αεροπλάνων πάνω από τον ουρανό των Χανίων συνεχίζονται με μεγάλη συχνότητα και μετά την έκρηξη.

Φαινόμενο που επαναλαμβάνεται δίχως να δίνονται εξηγήσεις

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα Χανιά συνταράσσονται από εκρήξεις δίχως οι αρχές να δίνουν καμία εξήγηση.

Υπενθυμίζουμε ότι παρόμοιο περιστατικό είχε καταγραφεί στις 21 Οκτωβρίου του 2016 όταν έκρηξη είχε γίνει αισθητή από το Ρέθυμνο έως τα Ανώγεια. Eκατοντάδες πολίτες, όχι μόνο είδαν την λάμψη στον ουρανό αλλά ένιωσαν να τραντάζεται και η γη κάτω από τα πόδια τους.

Τελικώς, παρά την άρνηση των αρχών να ενημερώσουν τους πολίτες , αποκαλύφθηκε ότι ο η έκρηξη οφειλόταν σε εκτόξευση πυραύλου και ανατίναξη του στον αέρα κατά τη διάρκεια διεθνούς στρατιωτικής άσκησης στην Κρήτη.

Στη συγκεκριμένη άσκηση είχε γίνει χρήση 16 αμερικάνικων πυραύλων STINGER και ενός πυραύλου AMRAAM, ένας από τους οποίους προκάλεσε την αναστάτωση, αφού εξερράγη πάνω από το Ρέθυμνο.

Παρόμοιο περιστατικό είχαμε και στα Χανιά το 2018 με πυραύλους από το Πεδίο Βολής Κρήτης.

Εκρήξεις με αδιευκρίνηστη αιτία έχουν καταγραφεί στις 25 Φεβρουαρίου 2014 στα νότια του δήμου Χανίων, στις 4 Φεβρουαρίου 2015, όταν ισχυρός θόρυβος αναστάτωσε τους κατοίκους του Κισσάμου που τρομαγμένοι βγήκαν στους δρόμους και στις 26 Νοεμβρίου 2017,  όταν εκκωφαντικός θόρυβος αναστάτωσε τους κατοίκους από το ενετικό λιμάνι μέχρι το Μάλεμε.

Περιστατικό άγνωστων εκρήξεων σημειώνονται σε όλους τους νομούς της Κρήτης μέχρι και στο Λασίθι όμως η συχνότητά τους είναι πολύ πιο μεγάλη στα Χανιά κάτι που εντείνει την πιθανότητα τα περιστατικά να συνδέονται με δραστηριότητες των αμερικανονατοϊκών αλλά και ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στον τόπο μας.

Τον Σεπτέμβρη του 2012 η πρώτη καταγραφή

Να σημειώσουμε ότι το φαινόμενο δεν είναι τοπικό αλλά καταγράφεται παγκοσμίως και κυρίως στις ΗΠΑ και σε όλες τις περιπτώσεις φαίνεται ότι συνδέεται με στρατιωτικές δραστηριότητες οι οποίες επειδή είναι μυστικές ποτέ δε μαθαίνουμε τις ακριβές αιτίες του φαινομένου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2017 υπήρξαν 64 διαφορετικά καταγεγραμμένα περιστατικά με “ανεξήγητα μπουμ” σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με δημοσίευμα της NY Post.

Να αναφέρουμε εδώ ότι πρώτη καταγραφή του φαινομένου στα Χανιά είχε γίνει τον Σεπτέμβρη του 2012. Ως τότε, το φαινόμενο αυτό ήταν άγνωστο στο νομό μας. Τι άλλαξε τα τελευταία χρόνια και το φαινόμενο παρουσιάζεται τόσο συχνά; Άγνωστο…

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

ΚΥΠΡΟΣ: Σε επικίνδυνα νερά το αβύθιστο ΝΑΤΟικό αεροπλανοφόρο

Του Σπύρου Δαράκη * Οι βρετανικές βάσεις στο νησί χρησιμοποιούνται ως ορμητήριο για τον βομβαρδισμό…

4 mins ago

Από τη Χιλή, την Ινδία και τη Ν. Αφρική στην Κρήτη για το Σχολείο Αστροστατιστικής!

Στην «καρδιά» του καλοκαιριού, 8-12 Ιουλίου, το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχθεί…

7 mins ago

“Σοκ και τραγωδία”: Ο γαλλικός και ο διεθνής Τύπος για την επικράτηση της Λεπέν

Η πρώτη νίκη ακροδεξιού κόμματος στην Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία σόκαρε την Ευρώπη και, όπως ήταν λογικό, έγινε…

11 mins ago

Μέχρι την Κρήτη έφτασε ο καπνός από τη φωτιά στην Κερατέα

Βορειοδυτικά της Κρήτης έφτασε ο καπνός από τη φωτιά της Κερατέας, όπως φαίνεται και στη…

15 hours ago

SOS Τροχαία εγκλήματα: Η Ελλάδα και πάλι πρωτοπόρος στα τροχαία εγκλήματα στην Ευρώπη.

Θλίψη και οργή εκφράζει ο Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της…

16 hours ago

Συνέλευση για το Μαρκοπούλου από τον σύλλογο «Γειτονιά του ΑηΓιάννη»

Σε ανοιχτή συνέλευση για το πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου καλεί αύριο Δευτέρα 1 Ιουλίου στις 8…

17 hours ago

This website uses cookies.