Δραματικά αναμένεται να μειωθεί ο πληθυσμός αρκετών χωρών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί σχετικά με την υπογεννητικότητα παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet.
Συγκεκριμένα τα στοιχεία «δείχνουν» σοβαρή συρρίκνωση στον παγκόσμιο πληθυσμό.
Σύμφωνα με την μελέτη το 2017 ο παγκόσμιος δείκτης γονιμότητας σχεδόν έπεσε στο μισό (2.4) ενώ αναμένεται να φτάσει κάτω από το 1,7 μέχρι το 2100.
Αυτό σημαίνει πως θα μειωθεί ο πληθυσμός μέχρι το τέλος του αιώνα.
Μάλιστα, 23 χώρες –ανάμεσα στις οποίες η Ισπανία και η Ιαπωνία- αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση 50% στον πληθυσμό τους μέχρι το 2100.
Τα στοιχεία για την Ελλάδα
Ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2017 ανερχόταν σε 10,40 εκατομμύρια. Σύμφωνα με την πιο ευοίωνη πρόβλεψη των ερευνητών, ο πληθυσμός μας το 2100 θα ανέρχεται σε 5,48 εκατομμύρια, ενώ το χειρότερο σενάριο θέλει τον πληθυσμό μας να είναι στα 4,73 εκατομμύρια τότε!
Ιαπωνία
Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας αναμένεται από τα 128 εκατομμύρια το 2017 να πέσει στα 53 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα.
Υπόλοιπες χώρες
Δραματική μείωση αναμένεται να γνωρίσει και η Ιταλία, ο πληθυσμός της οποίας το ίδιο διάστημα αναμένεται να πέσει από 61 στα 28 εκατομμύρια. Συνολικά 23 χώρες –στις οποίες περιλαμβάνονται ακόμη η Ισπανία, η Ταϊλάνδη και η Νότια Κορέα- που αναμένεται να δουν τους πληθυσμούς τους να πέφτουν κάτω από το μισό.
Η Κίνα, η πολυπληθέστερη αυτή τη στιγμή χώρα στον πλανήτη, αναμένεται να δει τον πληθυσμό της να κορυφώνεται στα 1,4 δισεκατομμύρια σε τέσσερα χρόνια για να φτάσει στα 732 εκατομμύρια το 2100, με την Ινδία να παίρνει τη θέση της στην κορυφή της λίστας.