ΤΟΠΙΚΑ

Ανησυχούν οι γονείς των Χανίων από το άνοιγμα των σχολείων με ελλιπη μέτρα – Ποιες είναι οι προτάσεις τους

Με κείμενο – επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Γονέων Χανίων ζητά τη ληψη επιπλέον μετρων για  την  επαναλειτουργία των Σχολικών Μονάδων με ασφάλεια για μαθητες και γονείς:

Κα. Υπουργέ,

Το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων προκαλούσε τις προηγούμενες μέρες δικαιολογημένη ανησυχία σε όλους τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα. Τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφηκαν με τη διενέργεια των self-test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς τις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας των σχολείων, σε τοπικό και Πανελλήνιο επίπεδο, κατέδειξαν ότι η διασπορά που υπήρξε το διάστημα των διακοπών ήταν μεγάλη, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία για το τι θα επακολουθήσει τις επόμενες ημέρες. Τη στιγμή μάλιστα, που τα κρούσματα λόγω της υπερμεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης συνεχώς αυξάνονται και τα νοσοκομεία έχουν κυριολεκτικά «γονατίσει» από τη ραγδαία αύξηση εισαγωγών.

Αυτό όμως που δυστυχώς αποδείχτηκε μετά το άνοιγμα των σχολείων, ήταν ότι δεν υπήρχε κατάλληλη προετοιμασία από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων που προέκυψαν από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας των σχολείων, με κυριότερο την κάλυψη των κενών των εκπαιδευτικών που νοσούν από κορονοϊό για το διάστημα που αυτοί θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα σχολεία να προσπαθούν στην πράξη να καλύψουν εκ των έσω τα κενά που δημιουργούνται, με την βοήθεια των υπολοίπων εκπαιδευτικών του σχολείου με συνηθέστερη πρακτική, αυτό να γίνεται με τους εκπαιδευτικούς της παράλληλης στήριξης και των τμημάτων ένταξης εις βάρος των παιδιών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και ανάγκες, ή εναλλακτικά με τους εκπαιδευτικούς των ολοήμερων τμημάτων, διακόπτοντας προσωρινά τη λειτουργία τους.

Ένα επίσης βασικό πρόβλημα που υφίσταται, είναι η επιμονή της Πολιτείας για τη διατήρηση του ποσοστού 50%+1 για το κλείσιμο ενός τμήματος, ενώ πριν το άνοιγμα των σχολείων, υπήρχε έντονη συζήτηση το ποσοστό αυτό να πέσει στο 30%, κάτι το οποίο ήταν απολύτως λογικό και αναγκαίο. Το να παραμένει στις παρούσες συνθήκες το όριο του 50% για να ανασταλεί η λειτουργία ενός τμήματος, πέραν του προφανούς κινδύνου υπερμετάδοσης του ιού ανάμεσα στους μαθητές, δεν βοηθάει ούτε την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι σε ένα τμήμα με αυξημένα κρούσματα, οι περισσότεροι γονείς επιλέγουν να κρατούν τα παιδιά τους προσωρινά στο σπίτι για να αποφύγουν τον κίνδυνο να κολλήσουν εντός του τμήματος.

Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα που συνεχίζει να υπάρχει εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων, είναι οι σχολικές μεταφορές και η διατήρηση της πληρότητας των λεωφορείων στο 100%, ενώ είναι προφανές ότι η πληρότητα αυτή θα έπρεπε να είναι αρκετά μικρότερη με αντίστοιχη αύξηση των δρομολογίων, καθώς ο συνωστισμός μαθητών μέσα στα λεωφορεία ελλοχεύει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού μεταξύ αυτών.

Δύο χρόνια τώρα γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί διεκδικούμε τα αυτονόητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη σχολική κοινότητα. Αραίωση των τμημάτων με μικρότερο αριθμό μαθητών, προσλήψεις τόσο σε εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και σε προσωπικό καθαριότητας, ασφαλείς σχολικές μεταφορές, κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα σχολεία.

Έτσι για μία ακόμα φορά, ως Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Χανίων, στην παρούσα πολύ δύσκολη κατάσταση, που φαίνεται ότι θα ενταθεί τις επόμενες μέρες εξαιτίας της αναμενόμενης έκρηξης κρουσμάτων, ζητάμε από την Πολιτεία, μεταξύ άλλων, να προβεί άμεσα στην:

1. Πρόσληψη εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των πραγματικών κενών στα σχολεία.

2. Μείωση του προβλεπόμενου ποσοστού για την αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος από 50% σε 30%.

3. Μεγαλύτερη ασφάλεια των σχολικών μεταφορών με μείωση της πληρότητας των λεωφορείων και την αντίστοιχη αύξηση των δρομολογίων.

4. Πραγματοποίηση επαναλαμβανόμενων, δειγματοληπτικών rapid τεστ επί τόπου σε όλα τα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ με αντίστοιχη στελέχωσή του.

5. Οργάνωση καμπάνιας εμβολιασμού επιστημονικά τεκμηριωμένης μέσα στα σχολεία.

Πιστεύουμε ότι θα κατανοήσετε την αναγκαιότητα λήψης των παραπάνω μέτρων που θα διασφαλίσουν την εύρυθμη και ασφαλέστερη λειτουργία των σχολείων και την προφύλαξη όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας έναντι του κορονοϊού.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στεγαστική κρίση στην Ευρώπη: Ελληνική πρωτιά – Πάνω από 40% του διαθέσιμου εισοδήματος το κόστος στέγασης

Η ευρωπαϊκή στεγαστική κρίση, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, γίνεται αισθητή από την…

5 hours ago

Κλείνουν τα σχολεία και αρχίζουν προαγωγικές και πανελλαδικές εξετάσεις

Στις 17 Μαΐου ακούστηκε το τελευταίο κουδούνι στα λύκεια και στις 29 Μαΐου κλείνουν και τα γυμνάσια της επικράτειας,…

5 hours ago

Μανιφέστο Κασσελάκη για μετά τις ευρωεκλογές με επίθεση φιλίας προς ΜέΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας

Τα επόμενα βήματα για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, με άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις…

6 hours ago

«Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης : Παρεμβάσεις για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη

Στο  περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης τοποθετήθηκε για τις κινητοποιήσεις των…

6 hours ago

Διακομιδή 8χρονου από τη Γαύδο στα Σφακιά

Επιχείρηση για την διακομιδή ενός 8χρονου από την Γαύδο στα Σφακιά στήθηκε χθες όπως έγινε γνωστό, από το Λιμενικό.…

6 hours ago

Μεγάλη «αιμορραγία» Κρητικών γιατρών στην Κύπρο!

Το ΕΣΥ καταρρέει, οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό νιώθουν μόνοι κι αδύναμοι. Tην ίδια…

6 hours ago

This website uses cookies.