Πολλούς εχθρούς έχει η χώρα μας και πολλά προβλήματα μας δημιουργούνε. Στα τελευταία χρόνια εξωτερικοί εχθροί καλλιεργούνε ένα πρόβλημα περί «ανεξάρτητης Κρήτης» και είναι λυπηρό ότι οι αγορασμένοι ή και κάποιοι λίγοι που είναι γεννημένοι εφιάλτες, υποθάλπτουνε αυτή την αντεθνική κίνηση.
Παρακινούνε να γυρίσει η Κρήτη στο καθεστώς της Κρητικής Πολιτείας, μα τότε η Κρήτη ήτανε αυτόνομη στα πλαίσια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και παρουσιάζουνε την σημαία της Κρητικής Πολιτείας που είχε τον σταυρό και τα τρία τετράγωνα ήτανε ελληνική σημαία, μα όμως το άνω τετράγωνο, προς το κοντάρι κοντά, ήτανε κόκκινο και είχε το άσπρο αστέρι. Αυτό έγινε κατ’ απαίτηση των Τούρκων σε ένδειξη ότι η Κρήτη υπήγε το υπό την υψηλή κυριαρχία του σουλτάνου. Φυσικά δεν διαθέτουνε ίχνος ελληνικής συνείδησης αυτοί που έχουνε το θράσος να βάζουνε τουρκοκρητικές σημαίες στα σπίτια τους και στα αυτοκίνητά τους.
Γίνονται αποσπάσεις τμημάτων από διάφορους λαούς και ανεξαρτητοποιήσεις μα όταν αυτό το τμήμα του λαού ανήκει σε διαφορετική φυλή. Διαφορετική θρησκεία. Διαφορετική γλώσσα. Διαφορετικά ήθη και έθιμα. Διαφορετικά συμφέροντα. Η Ελλάδα είναι ένας ενιαίος οργανισμός. Σε τίποτα δεν διαφέρει η μια περιφέρεια από τις άλλες. Όταν κόψεις ένα τμήμα του οργανισμού και το τμήμα αυτό δεν είναι βιώσιμο, και ο οργανισμός ακρωτηριάζεται. Η Κρήτη είναι «σαρξ εκ της σαρκός και οστούν εκ των οστών» του ελληνικού κορμού και δεν μπορεί καμιά δύναμη να επιβάλλει μια τέτοια καρατόμηση ούτε μπορεί να θεωρείται πρόβλημα η επιθυμία εξωτερικών δυνάμεων και ολίγων πουλημένων εφιαλτών του εσωτερικού. Εξ άλλου δεν θα αποτελούσε ούτε τοπικό ούτε εθνικό συμφέρον.
Οι απελευθερωτικοί αγώνες των προγόνων μας είχανε στόχο και σύνθημα «Ένωση ή θάνατος» και συχνά το σύνθημα αυτό γράψανε στις σημαίες τους. Θα παρακαλούσα τους λίγους εφιάλτες, που με χρήματα ή από περιθωρηκότητα έχουνε το θράσος να πιάνουνε στα χέρια τους τουρκοκρητικές σημαίες, να διαβάσουνε τα ακόλουθα στην Ιστορία της Κρήτης του Β. Ψιλάκη τόμος Δ’ σελ. 2076 και 2077 ότι εκάλεσε επιτροπή επαναστατών τον ναύαρχο Στουάρτ στον Βαφέ Αποκορώνου τον Απρίλιο του 1841 και όπου πήγε μαζί με τον πρόξενο της Αγγλίας Όγγλεϋ, τον Μουσταφά πασά και τον Τούρκο ναύαρχο Ταχίρ όπου τους περίμενε επιτροπή και πλήθος λαού και «…ερωτηθέντες δε οι συνηγμένοι κι εζητούν ανέκραζαν άπαντες ανεξαιρέτως: «Θέλαμε την ένωση μετά της Ελλάδος, υπέρ ής εχύσαμεν ποταμώς αίμα των» και άλλα τοιαύτα. Επί παρατηρήσεως δε του Άγγλου, ότι ζητούσιν πράγματα αδύνατα και ότι οφείλουσι να σκεφτούσιν ωριμότερα, εκείνοι ανέκραζαν έτι μάλλον ότι ουδέν άλλον ήθελαν ή την ένωση…»
«…Ούτως οι Άγγλοι εξηρεθισμένοι σφοδρά επανήλθοντες τα ίδια επειπόντες τότε εις τον Μουσταφάν ότι ήτο ελεύθερος τω λοιπόν να ενεργεί όπως ήθελε.
Ο σπουδαίος και διορατικός Πρόεδρος της Μεταπολιτευτικής Επιτροπής Μ. Κούνδουρος, βλέποντας ότι η απ’ ευθείας ένωση ήτανε πολύ δύσκολη, απεφάσισε να δεχτεί ως πρώτο βήμα την αυτονομία και το δεύτερο βήμα θα ήτανε η ένωση. Όμως πολλοί Κρήτες φοβούμενοι ότι μπορεί να εδραιωθεί η αυτονομία αποκαλούσανε «προδότη» τον φλογερό πατριώτη Κούνδουρο.
Ο Κρητικός λαός πρέπει να κατατάξει και τους σημερνούς προδότες του στην κατηγορία των γερμανοπροδοτών, να τους απομονώσει και να μην τους κάνει κανείς παρέα.
Κανάκης Ι. Γερωνυμάκης
Λαογράφος Συγγραφέας
Στο Γραφείο του Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, βρέθηκαν χθες οι τρεις νεαροί από το Παράρτημα…
Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, μέσω της Γενικής Συνέλευσης του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου, αποφάσισαν την…
ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024 Στις Εκδόσεις Ραδάμανθυς (Ξέπαπα 7) Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς σας προσκαλούν στη…
Ομόφωνα ένοχος για τις καταγγελίες σε βάρος του για σωματική κακοποίηση και τιμωρίες σε ανήλικους…
Του Γιάννη Αγγελάκη Σε έρευνα της Pew Research σχετικά με την επιδημία του νεανικού άγχους,…
Η Ομάδα Στήριξης «Συνάνθρωπος» ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Οι…
This website uses cookies.